Llamp, el nou festival d’estiu de Santa Teca al Castell Monestir d’Escornalbou se celebrarà el dissabte 21 de juny, un certamen enllaçarà patrimoni cultural amb natura, art i gastronomia. L’associació cultural presenta un canvi de format i de nom per a una cita consolidada que, en aquesta edició, estreny el vincle amb els pobles de la Baronia d’Escornalbou i posa més en valor encara el paisatge a través de la transhumància, el pasturatge i els aliments que se’n deriven
L’Associació cultural Santa Teca fa un gir en el festival d’estiu que celebra des de fa nou edicions al Castell Monestir d’Escornalbou canviant-ne el nom i el format, però mantenint la seva essència, reivindicant el vincle de propostes culturals i enogastronòmiques creatives i originals amb el patrimoni cultural i el paisatge. El festival tindrà lloc el dissabte 21 de juny i porta per nom Llamp, reivindicant la frase històrica “Gent del camp, gent del Llamp”, recordant que a l’ermita de Santa Bàrbara que corona Escornalbou se li atribueix el mèrit de desfer-los. Llamp perquè l’equip de Santa Teca aposta per una programació que és llum i energia, que il·lumina l’entorn paisatgístic i que arriba just a temps per celebrar el solstici d’estiu.
El festival compta amb el suport de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona, i la col·laboració dels ajuntaments de la Baronia: Riudecanyes, Duesaigües, l’Argentera, Vilanova d’Escornalbou, la Torre de Fontaubella, Colldejou i Pradell de la Teixeta.
El 21 de juny, la programació de Llamp s’estendrà per tots els racons del Castell Monestir d’Escornalbou, però també tindrà lloc pel camí de l’Argentera, el dels Frares i el de Santa Bàrbara, pel camp de tir, les corralines, l’església i la sala capitular, els jardins d’Eduard Toda i la carbonera. Del 22 de juny al 29 de juny, Llamp continuarà la seva itinerància amb el pastor Dani Giraldo i el seu ramat de cabres, que portarà el festival als diferents pobles de la Baronia d’Escornalbou amb tallers de munyir, fer mató, formatge i gelat, resseguint el camí ramader de Marina que finalitzarà a la Cerdanya.
La programació del Llamp
La transhumància, el pasturatge, la llet i els formatges seran part central de les activitats culturals i pedagògiques de Llamp i s’emmarquen en la Regió Mundial de la Gastronomia que Catalunya celebra aquest 2025. Però en paral·lel, el programa d’activitats del festival d’estiu segueix l’esperit de les últimes edicions, creant una proposta cultural atrevida i híbrida que aposta pel talent local i dona sentit als espais patrimonials i paisatgístics, acollint espectacles i activitats de valor, sostenibles i necessàries.
En aquest enllaç podeu consultar tota la programació
A nivell musical, destaquen les actuacions de Los Sara Fontan, Miquel Gil i Marc Vilajoana (músic, ballarí i actor) que ha creat un espectacle específic per a Llamp. També estrenaran acció sonora al mig del bosc Adrià Grandia i Ferran Fages i Josep Pedrals recitarà poemes per maridar amb un tast de coca que té forma d’infinit com la que compartia amb amics Eduard Toda a Escornalbou per celebrar la revetlla de Sant Joan. Es manté una de les activitats més concorregudes d’Escornalbou que és el brindis al sol, aquest any amb la veu de la música i poeta Glòria Coll Domingo, mentre que el fotògraf i geògraf Rafa López-Monné guiarà una caminada geogràfica que descobrirà el valor del camí de l’Argentera.
A nivell escènic, hi haurà una activitat de teatre lambe-lambe amb Pati de caixetes que es desenvolupa en caixes escèniques molt petites i que es pot gaudir de forma individual i el Confessionari de Contes amb Carles Alcoy. També hi haurà lloc per al diàleg, amb la taula rodona Garbella! que comptarà amb la participació de Marta Lloret (La Caçadora de Masies), Nadia Tolsà, coordinadora del projecte Repoblem i Íngrid Vilardaga, coordinadora del Centre d’Estudis i Recursos de la Transhumància.
A nivell gastronòmic, la reconeguda cuinera Mariona Quadrada farà una demostració culinària, Anaïs Estrems impartirà un taller d’herbes remeieres i comestibles i el pastor Dani Giraldo un taller per aprendre a fer formatges. Durant tot el cap de setmana s’han programat exposicions obertes a diferents espais del Castell Monestir d’Escornalbou. Els artistes convidats són el taller artístic L’infinit, Lluc Queralt i Olga Ibars. A més, també es podrà visitar la instal·lació “Un fil de veu gebrada” de Mar Arza, part del projecte Passat/Present, de la Generalitat de Catalunya.
Oferta gastronòmica i líquida
Com cada edició, Santa Teca oferirà per a dinar i sopar, propostes gastronòmiques de qualitat, temporada i proximitat. En aquesta edició renovada del festival, no hi faltaran cellers d’escala humana i mínima intervenció propers a Escornalbou. Hi participaran Cairats, Valldencomte, Celler 9+, Mas del Botó, Dues Voltes, Mas de Sant Rafel, Bàrbara Forès (En Moviment) i La Tribu del Millonari. També hi haurà cerveses de Les Clandestines i vermut de Vermuts Padró.
Els vins es podran demanar a la barra de Santa Teca però també es maridaran amb les propostes culturals que hi ha programades per donar més valor i sentit a cada projecte i anar més enllà del tast gastronòmic. L’entrada al Castell Monestir d’Escornalbou és gratuïta però algunes de les
activitats, indicades al programa, són de pagament. Es poden fer reserves al web de Santa Teca.
El Castell Monestir d’Escornalbou
El Castell Monestir d’Escornalbou, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, endinsa el visitant en una època en què la burgesia benestant va habilitar antics edificis històrics per convertir-los en les seves residències. Així, el 1911, Eduard Toda, antropòleg, escriptor i historiador, va comprar l’antic monestir de Sant Miquel d’Escornalbou i el va restaurar amb total llibertat. Allà, s’hi van reunir les principals figures de la Renaixença convidades per Toda. A les diferents estances es conserven mostres de les col•leccions que Toda va reunir en els seus viatges a Macau, Hong Kong i Shanghai com a vicecònsol i a Egipte com a cònsol. Enmig de la peculiar interpretació que Toda va donar a l’antic conjunt, s’entreveuen les restes del monestir, fundat el 1153. Escornalbou es relaciona amb el tipus de pedra, bàsicament sorrenca, que constitueix la muntanya, atès que és idònia per esmolar i escornar. Als pobles del voltant, però, circula la història que el nom prové de la forma de la muntanya, que seria similar a la de la banya d’un bou.