El conveni tindrà una durada de quatre anys i té l’objectiu de reforçar el reconeixement del sector vitivinícola català. L’Institut Català de la Vinya i el Vi i el VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, col·laboraran en la divulgació del patrimoni vitivinícola català
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i el VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya han signat aquest matí un acord de col·laboració per als propers quatre anys que té com a objectiu preservar, estudiar i divulgar el patrimoni vitivinícola català, així com reforçar, alhora, la visibilitat i el reconeixement del sector. La signatura s’ha dut a terme al VINSEUM, situat a Vilafranca del Penedès, i l’han presidit el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, com a president de l’INCAVI, i el president del patronat del VINSEUM i alcalde de Vilafranca del Penedès, Francisco Romero. En l’acte també ha participat el director general de l’INCAVI, Joan Gené.
L’acord vol reconèixer el nou VINSEUM “com la nova casa del vi català, de manera que l’emplaçament sigui, a partir d’ara, una figura clau en l’impuls de projectes que permetin continuar amb la tasca de difusió de la història de la vinya i el vi a Catalunya i de la recerca, que ja du a terme l’INCAVI actualment, i unir esforços en la promoció dels vins de qualitat del nostre país“, expliquen fonts de l’acord.
Així mateix, les dues entitats es coordinaran per fer activitats i projectes comuns de difusió, com ara la redacció d’un llibre que reculli la història de la vinya i el vi de Catalunya o la programació de jornades i congressos que ajudin a ser altaveu del vi català, i per aconseguir el suport i la implicació de les denominacions d’origen i els cellers catalans en aquesta tasca. Pel que fa a la vessant més cultural, amb aquest acord l’INCAVI també donarà suport a projectes culturals actuals del VINSEUM, com, per exemple, el Most Festival.
Sobre l’INCAVI
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) és un organisme autònom de la Generalitat de Catalunya creat l’any 1980. Té la consideració de centre públic d’investigació al servei de l’activitat productiva vitícola i enològica nacional, i té capacitat plena en matèria vitivinícola.
Les actuacions de l’INCAVI van des de la col·laboració amb els sectors productors de raïm i els elaboradors de vi fins als mateixos consumidors finals. L’Institut Català de la Vinya i el Vi té com a objectius incentivar els vins de qualitat i fer-los més competitius amb vista als mercats interior i exterior; impulsar la recerca, l’experimentació i la transferència de tecnologia; difondre el coneixement dels vins catalans i les denominacions d’origen, i fomentar la cultura del vi.
Sobre el VINSEUM
El nou Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, situat a Vilafranca del Penedès, conegut popularment com a VINSEUM, es va inaugurar el novembre de 2024. El nou equipament disposa de quatre plantes superiors i un soterrani, i, en conseqüència, passa de 1.500 a 5.000 m2 d’equipaments. El Museu va rebre el premi a Millor Museu del Vi d’Europa 2024.
El Museu, que és referent en la preservació i la difusió de la història i la cultura vinícola a Catalunya, disposa d’una extensa col·lecció d’objectes, documents, eines i utensilis relacionats amb la vinicultura i la tradició del vi. Per mitjà de les seves exposicions permanents i temporals, les persones que el visiten poden descobrir els processos de producció, la història de les varietats de raïm i les tradicions vinícoles catalanes. Així mateix, el Museu també ofereix activitats educatives i tallers per aprofundir en el coneixement del món del vi.