Codorníu, el celler més antic de l’Estat Espanyol, presenta la seva nova col·lecció de set caves singulars gran reserva. Un projecte que neix una vegada consolidat el de Caves de Paratge, i l’elaboració del qual es duu a terme de manera artesanal a partir de petits lots destinats a l’aprenentatge en el microceller Celler Jaume, inaugurat en 2013 i situat en el lloc on es van elaborar els primers caves de Codorníu. Es tracta d’un espai en el qual s’experimenta a petita escala i posteriorment s’apliquen els resultats a la resta de caves de la casa.

La col·lecció es compon de set rareses d’edició limitada que constitueixen tot un tribut a l’art de l’experimentació. “Cada ampolla reflecteix la creativitat i l’aprenentatge continu dels dos enòlegs del celler, Bruno Colomer i Laura Tragant, que exploren noves maneres d’interpretar la vinya i el temps“, expliquen fonts de l’empresa

Codorníu Ars Collecta Cavas Singulares Aires del Sur, de l’anyada 2018 amb un envelliment de mínim set anys, constitueix tot un homenatge al xarel·lo de la zona del Parc Natural del Garraf, fermentat en botes que han contingut fi i brandi. De color groc daurat pàl·lid i brillant, la seva finíssima bombolla forma rosaris continus i una corona persistent que indica una lenta fermentació en ampolla.

Amb aromes de poma, balsàmics i torrefacte (regalèssia molt suau), també apareixen fruits de tardor, com ara codony cru, pacana, castanya, fruita seca crua i abrigalli. En tenir una acidesa ben integrada i rerefons amarg, molt ampli, resulta un cava molt indicat per a plats principals de falconeria, peixos al pil-pil, amanides tèbies i menús amb bolets. Només s’han elaborat 743 ampolles.

Codorníu Ars Collecta Cavas Singulares La Plana realça la parellada de l’anyada 2019 procedent d’una finca a 500 metres d’altitud del Pla de Manlleu, al Baix Penedès, i demostra que aquesta varietal pot envellir bé. Presenta un color groc pàl·lid amb suaus reflexos verdosos, amb una bombolla molt fina formant rosaris continus i una corona persistent.

En nas apareixen les notes de mel, flor blanca (lligabosc) i plantes silvestres. El resultat és un cava molt fresc, aromàtic i gastronòmic pel seu perfil delicat. Complementa bé a amanides tèbies, carns blanques poc condimentades, arrossos de marisc o peix i carns blanques amb salses no gaire intenses. Manté una criança amb les seves lies de mínim seixanta mesos i s’han produït un total de 1.438 ampolles.

Codorníu Ars Collecta Cavas Singulares Mediterráneo homenatja el xarel·lo, una varietat genuïna del Penedès, que és on millor s’expressa, i que a més demostra que és possible mantenir la frescor després d’una criança llarga. De to groc pàl·lid amb suaus reflexos verdosos i bombolla molt fina, emana notes cítriques (revetlla) barrejades amb herbes seques mediterrànies (farigola, herballuïsa i melissa) i poma reineta.

Es tracta d’un cava amb gran frescor i vivacitat, amplitud aromàtica, acidesa molt ben integrada i gran potencial d’envelliment. En boca té una untuositat que el fa molt versàtil: així, marida bé amb peix blanc de tota mena, arrossos amb marisc i carns blanques condimentades o al grill. De l’anyada 2018, manté una criança amb les seves lies de mínim setanta mesos. S’han elaborat 1.446 ampolles.

Codorníu Ars Collecta Cavas Singulares Rosé Gran Reserva, de la collita 2014 i procedent del Pla de Manlleu (Baix Penedès), manté una criança amb les seves lies de mínim 9 anys, una clara mostra que el pinot noir també resisteix el pas del temps. De color daurat fosc amb suaus reflexos rosacis, bombolla molt fina i corona persistent, en nas resulta complex, amb notes de cirera confitada i en licor, caramel, aranyó, poma caramel·litzada, brioixeria amb fruita gebrada i fulles de tabac.

La seva acidesa ben integrada, amplitud en boca i perfil llaminer fan d’ell un cava molt indicat per a postres dolces. També combina a la perfecció amb carns amb salses fetes a base de fruites (puré de poma, carns blanques acompanyades de ceba caramel·litzada, magret d’ànec amb salsa de baies…) La seva producció s’ha limitat a 2.024 ampolles.

Codorníu Ars Collecta Cavas Singulares Serralada rendeix tribut al macabeu, una varietat tan insòlita en caves monovarietals. De color groc pàl·lid amb suaus reflexos verdosos i finíssima bombolla, conté notes de fruita de pinyol (albercoc, préssec de vinya i nespra).

D’acidesa molt ben integrada, ampli i sec, aquest cava intrèpid de l’anyada 2018 demostra que aquesta varietat és capaç de donar grans caves amb llarga criança. De fet, el seu envelliment és de mínim sis anys des de la verema. En aquest cas, s’expressa amb la plenitud de fruita madura. Complementa bé a amanides amb fruites, carns cuinades amb salses no picants, llom a la sal, i arrossos amb carns blanques. Únicament s’han elaborat 740 ampolles.

Codorníu Ars Collecta Cavas Singulares Tres Zonas enalteix a les tres principals àrees de vinyes de les quals el celler obté el seu millor raïm. Al seu torn, cadascuna de les tres varietats que formen aquest cava procedeix d’una sola finca: la chardonnay de la zona del Segrià, a Lleida; la pinot noir de la Conca de Barberà i la xarel·lo del Parc Natural del Garraf. De color groc pàl·lid amb suaus reflexos daurats, la seva bombolla és molt fina, formant rosaris continus i una corona persistent. En nas apareixen les notes de fruita tardorenca (codony) entremesclada amb notes d’herbes de camp mediterrànies, com la farigola i el lligabosc.

Aquest cava amb gran frescor, elegància i amplitud aromàtica presenta una acidesa molt ben integrada, boca voluptuosa i persistència, la qual cosa li fa molt versàtil per a maridar amb peixos de tota mena i ocells de carn vermella o blanca. De l’anyada 2018, manté una criança amb les seves lies de mínim setanta mesos. S’han elaborat 5.103 ampolles.

Codorníu Ars Collecta Cavas Singulares Ancestro simbolitza la volta als orígens dels primers espumosos, amb mínima intervenció en tot el procés d’elaboració. Amb origen en una finca del Parc Natural del Garraf, es tracta d’un xarel·lo de l’anyada 2021 i una criança mínima de vint-i-vuit mesos color groc pàl·lid amb reflexos daurats molt suaus. De bombolla fina i molt ben integrada, en nas apareixen les notes de plantes mediterrànies: fonoll sec, garriga, farigola i llorer, combinades amb lleugeres notes cítriques, com de citronel·la.

Aquest cava vivaç i elegant amb amplitud aromàtica resulta ampli, sedós i amb una acidesa extraordinària en boca. Per la seva frescor i vivacitat resulta molt gastronòmic, i la seva untuositat ho fa molt versàtil: complementa bé a tota mena de peixos. i també forma bona sinergia amb ocells de carn vermella o blanca poc condimentades. S’han elaborat 3.279 ampolles.