El II Congrés de Dones del Món Rural reivindica el mosaic agrari com a model de desenvolupament sostenible i arrelament al territori rural. La segona edició de l’esdeveniment tindrà lloc el dimecres 15 d’octubre a la Llotja de Lleida i reunirà persones expertes per a debatre sobre el futur del món rural amb una mirada transformadora

El mosaic agrari es reivindica com un model de futur i d’oportunitats al II Congrés de Dones del Món Rural, que tindrà lloc el demà 15 d’octubre a la Llotja de Lleida. Sota el lema Mosaic agrari: produir, consumir i cuidar, la jornada posarà l’accent en la diversitat productiva com a eina per a afavorir la biodiversitat, la qualitat alimentària i la resiliència davant l’emergència climàtica.

El Congrés està organitzat per l’Associació de les Dones del Món Rural (DMR), entitat que des de 2018 lluita per visibilitzar i reconèixer la funció clau de les dones en el desenvolupament rural. En paraules de Rosa Domènech Solé, presidenta: “Posar el focus en el mosaic agrari és parlar de gestió responsable i d’oportunitats reals per a un món rural viu. Volem que la cita repeteixi com a espai per visibilitzar el paper clau de les dones en el món agrícola, ramader, la gastronomia i la dinamització del medi rural”.

Un programa que connecta territori, salut i qualitat alimentària
El Congrés s’obrirà al matí amb la benvinguda de la presidenta de l’Associació Dones del Món Rural, Rosa Domènech Solé, que donarà pas a la inauguració a càrrec del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig Molist. En un any en què s’han viscut episodis greus d’incendis arreu de Catalunya i la Península, la ponència inaugural anirà a càrrec de Marc Castellnou Ribau, cap del Grup d’Actuació Forestal (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, que reflexionarà sobre com la diversitat productiva i la gestió del mosaic agrari poden reforçar la resiliència davant incendis i altres impactes climàtics. Ho farà en el marc de la
ponència: Mosaic Agrari: gestió del territori, productes d’alt valor afegit.

A continuació, la Dra. Magda Carlas Angelats, metge nutricionista, guiarà la ponència
Qualitat alimentària i salut: un binomi inseparable, centrada en el l’estreta relació entre la qualitat dels productes que consumim i el nostre benestar. “Qui produeix, ens cuida”, dirà la nutricionista.

El Congrés posarà en relleu iniciatives inspiradores a partir de dues taules rodones. La primera, centrada en Produir, Consumir i Cuidar, comptarà amb la veu d’Adrianna Quena Corredor (Col·lectiu Eixarcolant), David Coll Batllori (PIMEC Agroalimentària) i Laura Grabulosa Espuña (La Fageda), que aportaran reflexions sobre la urgència de la sostenibilitat, la tria i consum de productes de proximitat i una economia social.

La taula que obre el programa de la tarda ho fa sota el títol Cuineres i productores: altres èxits són possibles. Moderada pel gastrònom Pep Palau Pujols, reunirà xefs reconegudes com Iolanda Bustos Cabezuelo, Núria Bonet Aulet i Susana Aragón Marimón, al costat de productores i sòcies de l’Associació DMR com Anna Aragonés Menchero (Grup Aragonés), Meritxell Jardí Llambrich (Kensho) i Mireia Vidal Sapé (Mas d’Aravó). Aquest serà un espai de trobada que farà visible col·lectius sovint invisibles, a la cuina, al camp, i que posarà sobre la taula nous models d’èxit.

El programa es tancarà amb el reconeixement a una dona rural, un homenatge que simbolitzarà la contribució imprescindible de les dones en el desenvolupament del territori. La cloenda anirà a càrrec de l’Hble. consellera d’Igualtat i Feminismes, Eva Menor Cantador. Paral·lelament al programa d’activitats, al llarg de tota la jornada es podrà veure una exposició de productes de les sòcies de l’Associació DMR. Serà al mateix espai on tindrà lloc el Congrés, la sala Martina Castells i Ballespí, que pren el nom en homenatge a una dona pionera en el món de la medicina.

Sobre l’Associació Dones del Món Rural

Som dones que volem canviar el món des de la ruralitat: pageses, ramaderes, productores alimentàries i emprenedores que treballem la terra, cuidem el territori i alimentem el país. Coneixem els reptes del sector primari i assumim la responsabilitat de fer-lo visible, digne i sostenible. Des de tots els racons de Catalunya, unim les nostres veus amb l’objectiu d’esdevenir referents en un sector clau per a l’economia i el futur del país. Fem pedagogia, compartim sabers i experiències i teixim aliances entre nosaltres i altres agents del territori per a poder avançar cap a una igualtat real i cap a una viabilitat rural“, expliquen.