La Denominació d’Origen Empordà ha presentat aquest dilluns a la Sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona, una jornada de maridatge que convidava els assistents “a fer un viatge per la història dels vins empordanesos i descobrir les seves varietats tradicionals” — la garnatxa (anomenada lledoner a l’Empordà), blanca, grisa i negra; i la carinyena blanca (varietat autoritzada per la DO Empordà el mes de març de l’any 2020), roja i negra — juntament amb productes gastronòmics representatius de les comarques gironines (com ara anxoves, formatges, el tradicional pa de fetge, el foie-gras, els carquinyoles amb fajol i també amb un producte recuperat com és el piumoc o sac d’os d’embotits.
L’activitat, que ha combinat tast guiat i degustació dels citats productes gastronòmics, ha estat conduïda per Romina Ribera, sommelier i arqueòloga, qui ha fet una tria de set vins que actuen com a Traginers del Temps i que, per tant, contribueixen a la preservació del patrimoni cultural vinícola i l’ampelogràfic.
Els vins s’han maridat amb productes de Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària per la Diputació de Girona, que reconeix els millors productes de les comarques gironines. Pep Nogué, cuiner de Girona Excel·lent, ha estat l’encarregat de posar en valor els productes gastronòmics i explicar la diversitat del territori.
La presidenta de la DO Empordà, Carme Casacuberta, ha donat la benvinguda als assistents i ha destacat que el distintiu Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia “suposa un impuls per donar a conèixer el nostre territori, tant en gastronomia com en vins, poder mostrar les sinergies que es creen, i donar una projecció cap a l’exterior.”
Aquesta acció s’emmarca dins del cicle d’activitats enogastronòmiques, amb motiu de l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, que organitza l’INCAVI per ressaltar la importància del vi català com a part integrant de la cultura, la gastronomia i el patrimoni del territori.
Fomentar la cultura del vi
 
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) és un organisme autònom de la Generalitat de Catalunya creat l’any 1980. Té la consideració de Centre Públic d’Investigació al servei de l’activitat productiva vitícola i enològica nacional i té capacitat plena en matèria vitivinícola.
Les actuacions de l’INCAVI van des de la col·laboració amb els sectors productors de raïm i els elaboradors de vi, fins als mateixos consumidors finals. L’Institut Català de la Vinya i el Vi té com a objectiu incentivar els vins de qualitat i fer-los més competitius de cara als mercats interior i exterior, impulsar la recerca, l’experimentació i la transferència de tecnologia, així com difondre el coneixement dels vins catalans, les Denominacions d’Origen i fomentar la cultura del vi.