Alguns cellers de la DO Tarragona amb varietats primerenques blanques, com el chardonnay, el moscatell, han iniciat la verema 2020 a principis d’agost al nostre territori, una verema que arriba amb un grau d’incertesa per la reducció del raïm a causa de l’afectació del míldiu, que podria provocar una davallada de la producció del 30% en algunes zones de la DO.

El president de la DO Tarragona, Vicenç Ferré, assenyala que l’afectació ha estat molt diversa i que ara mateix és precipitat aventurar-se a parlar d’una xifra exacta respecte a la previsió inicial que havia de ser molt bona. “Hem d’esperar a veure com evoluciona la collita que podria situar-se a la nostra zona al voltant dels 10 milions de quilos”, segons Ferré. Aquesta xifra representaria una davallada aproximadament d’un15% respecte a la de l’any passat, que ja va ser una collita baixa marcada per la sequera, o fins i tot d’un 30% en comparació ambla del 2017,que va ser una collita més abundant.En tot cas, el que preocupa més als viticultors en aquests moments és la sanitat del raïm. “Venim d’uns mesos complicats amb una gran afectació del míldiu, que ha provocat una davallada del raïm a cada cep que, per contra, ha vist com ha madurat molt abans i amb més força i per aquest motiu s’ha hagut d’avançar la collita”, assenyala Ferré.

De fet, enguany la collita en alguns cellers amb varietats de raïm primerenc blanc s’ha avançat quinze dies respecte al que era habitual, principalment els més propers al mar, amb les temperatures més altes. “Normalment es començava a collir entre el 15 i el 20 d’agost i, enguany, de manera excepcional alguns cellers han començat a collir el dia 3 d’agost, un fet que provocarà que s’avanci tot el procés”, explica Ferré. En tot cas, el president de la DO Tarragona confia que la verema pugui finalitzar a mitjan d’octubre en les finques més tardanes i els cellers puguin elaborar els vins amb les millors garanties per encarar un futur complicat,ja que els mesos del confinament han provocat una aturada en el sector que la represa i l’enoturisme no ha pogut mitigar.