Un total de 1400 ampolles de Gall Favat,  un vi blanc elaborat al seu nou celler Molí d’en Blanc ubicat a la població mallorquina de Llubí, constitueixen el bateig vitivinícola de l’empresari Antoni Perelló, la quarta generació d’una família dedicada a la destil·lació de licors sota l’empremta de la marca Dos Perellons. Es tracta d’un vi on les varietats chardonnay i premsal assumeixen la major part del protagonisme (amb un 40 per cent cadascuna d’elles) i on el viognier acaba de completar el cupatge escollir. A les ampolles que ja es troben al mercat, podem trobar la collita de l’any 2019, veremada a mà, i afinada durant 8 mesos en dipòsits d’innox. A Llubí però, ja guarda en botes de roure la que serà la primera anyada del seu primer vi negre, elaborat a partir de les varietats callet i merlot. Al seu full de ruta hi té apuntats un altre vi blanc d’una gamma més alta (del que ja n’ha enregistrat el nom: se’n dirà Llaüt) i també del que serà el seu primer rosat.

“A banda del projecte que la família va iniciar i desenvolupar en el sector dels destil·lats, des de sempre tenia al cap la idea de crear els nostres vins. Una proposta que finalment vam poder començar a fer realitat gràcies a les prop de 4,2 hectàrees de terreny i de vinyes que la part materna de la família tenia al municipi de Llubí”, explica Antoni Perelló.

L’empresari propietari de Dos Perellons fa anys que va iniciar la restauració de les citades finques, “marcades sobretot per l’existència d’un antic molí construït fa més de 300 anys”, i ara recentment restaurat. “Aquesta finca sempre m’ha estirat moltíssim”, explica “i fa anys, sovint m’hi escapava a veure els animals o a donar una passejada amb algun dels cavalls que hi teníem”. Amb el pas dels anys, i després de comentar el projecte vitivinícola amb diversos d’enòlegs, va decidir engegar-lo i donar un nou valor a les finques. “Les vinyes -la majoria plantades l’any 2017- estan situades entre el nou celler i el molí” i destaca que es troben en procés d’aconseguir la certificació ecològica.

Pel que fa a aquesta primera anyada del Gall Favat blanc, en Perelló es mostra molt satisfet “de la feina feta per tot l’equip i pels joves enòlegs que han treballat les vinyes i elaborat el vi”. “La idea és anar incrementant la producció poc a poc”. Pel que fa al nom del vi i a la seva etiqueta, explica que “des de sempre m’havia agradat molt un quadre pintat per un amic meu, en Luis Vidal, i ens va semblar perfecte a l’hora de concebre l’etiqueta”. El gall favat és una raça autòctona de terres mallorquines.

 

D’aquest vi blanc elaborat amb chardonnay, premsal i viognier, només se n’ha embotellat 1400 ampolles /JC.

La història de Dos Perellons

L’any 1882, en un petit poble de Mallorca anomenat Llubí, “un fuster de nom Jordi Perelló Perelló decideix canviar de professió i funda unes destil•leries tradicionals. Després d’exercir durant uns anys aquesta professió, va llegar les seves destil·leries als seus fills Jordi i Antoni Perelló Planas, qui decidiren prendre camins diferents. L’Antoni, l’any 1917, va emigrà a Amèrica i es va establir a Mendoza, (Argentina) on va ubicar les seves destil·leries. El 1947, el seu segon fill, Antoni Perelló Perelló, obre novament les destil·leries als antics locals de Llubí, on començà anys enrere el seu padrí.

Poc a poc l’empresa, sota la batuta d’Antoni Perelló, va ampliar la seva superfície per tal de donar resposta a l’increment de la demanda dels seus productes. El 1973 l’empresa es va transformar en Societat Anònima amb el nom de Dos Perellons S.A. (en referència als seus dos cognoms). El 1991, per raons d’expansió, es traslladà a a la seu actual, dins el polígon industrial de Son Castelló de Palma de Mallorca. “Avui, més de 130 anys després de sa seva fundació, segueix essent una empresa artesana i familiar regentada per la quarta generació i on la cinquena generació ja està aprenent s’ofici per poder seguir s’antiga tradició familiar”, explica en Perelló.

Buscar sinergies amb d’altres productes agrícoles del nostre entorn mallorquí

Al llarg de la conversa, Antoni Perelló destaca també el treball de coordinació conjunt que “portem a terme amb d’altres productors de la zona. Al fet que totes les herbes que utilitzen en el procés de destil·lació dels nostres productes a Dos Perellons, les conreen nosaltres mateixos o bé creixen a les nostres finques, hem posat també en pràctica diferents acords amb empreses i pagesos del nostre entorn per elaborar noves propostes”. Del llistat d’iniciatives, en destaca “la utilització del tap de cortí de l’empresa Espècies Crespí per a elaborar una gamma de ginebra, una espècie que s’està recuperant durant els darrers anys, o l’acord amb la Cooperativa de Sóller per elaborar la nostra crema de taronja o  també el nostre limoncello amb les llimones d’Agromallorca d’Inca”.

Una part de la documentació històrica de les empreses dels seus avantpassats que Antoni Perelló guarda al seu despatx /JC.