Festa grossa a can Son Vell amb familiars i amics -congregats en petit comitè- per assistir a la recuperació de les ampolles que en Toni Sureda va enterrar enmig de les vinyes familiars conreades a la finca ‘pairal’ de Son Macià. Una experiència que va portar a terme per primera vegada l’any passat amb les primeres 400 ampolles del Son Vell 2016 i que va repetir novament amb l’anyada del 2017.

“Aquest és el segon any que ho fem i aquesta nova experiència ens ha de servir per anar afegint noves dades al projecte i anar-lo adaptant amb el pas dels anys”, explica en Sureda qui es mostra satisfet per aquesta iniciativa i de tot el que suposa realitzar-lo. “Es tracta de tornar el vi a la terra durant un temps determinat per tal que aquesta l’acabi d’arrodonir. Estem convençuts que les condicions més estables pel que fa a temperatura o també la manca de llum hi deixen empremta i el fan diferent”, explica.

Amb aquesta anyada 2017, a Son Vell introdueixen una important novetat en relació a l’any passat. Si bé l’agost de 2019 van extreure totes les ampolles d’una tongada, “enguany volem fer-ho d’una manera diferent perquè qui vulgui conèixer el projecte i comprovar com ha quedat el vi, s’acosti a la vinya i ell mateix baixi a la séquia i en tregui l’ampolla d’entre la terra i la palla que les ha guardat durant un any.

El celler a la mateixa vinya

“L’any passat el vam treure tot i el vam posat en un clima diferent del que havia estat i enguany penso que l’hem de mantenir allà a la vinya, perquè continuï reposant allà d’on ha vingut”, continua. “Hem de continuar passant-hi per damunt, cultivant la terra perquè es mantingui fresca a sota i quan vingui un client o una persona interessada en aquest vi que baixi a baix, i agafi les seves pròpies ampolles”.

En Toni Sureda dins la séquia ubicada al mig de la vinya.

Novetats del projecte amb l’anyada 2018

El fet que en Toni Sureda hagi decidit mantenir el Son Vell 2017 sota terra, implicarà que “de cara a l’anyada 2018, la posarem en una nova séquia en un altre lloc” amb la qual cosa tindrà durant un cert període de temps dues anyades sota les vinyes. “De fet no ens preocupa que es mantingui molt de temps més dins la terra perquè crec és millor mantenir les condicions on ha passat els darrers 12 mesos que tornar-lo a guarda en un altre espai”.

Sobre el resultat d’aquesta manera d’envellir el vi, Sureda explica que “evidentment és la persona que el tasta qui ha de decidir si li agrada o no, o si hi troba diferència en relació a la resta de l’anyada que guardem al celler, però tot just aquest matí, quan hem obert les primeres ampolles, qui ens ha acompanyat ha explicat que ha notat aquesta diferència i ha comentat que el vi havia evolucionat molt bé”.

De moment, a Son Vell volen mantenir la xifra de les 400 ampolles ‘enterrades’ sota els ceps que les han vist néixer, “però segons com vagin les coses tampoc descartem ampliar poc a poc aquest nombre i incrementar-lo per la bona acollida i acceptació que ha tingut”, comenta en Sureda.

La família escolta atentament les explicacions d’en Toni i visualitza que aquella primera idea “esbojarrada” que va tenir temps enrere ha estat compartit de manera “entusiasta” i ha donat “molt bons resultats”. Tot i això, respirem amb una certa prudència perquè saben que pel seu cap ronden nous projectes i alguna “animalada” que tard o d’hora en Toni farà realitat. Temps al temps!!

Més informació del projecte a:

Son Vell, un vi que torna a la terra i envelleix sota les seves vinyes