Unió ha impulsat un projecte participatiu de recuperació de finques on intervenen l’empresa, un agricultor i un propietari. El model consisteix en localitzar parcel·les abandonades o en risc d’abandonament. Un cop localitzades, s’acorda amb el propietari la cessió de la finca i s’assigna a un agricultor jove per a que la treballi. Durant aquest procés, Unió es fa càrrec de tota la inversió inicial per condicionar la finca (anivellat del terreny, instal·lació de reg, plantació, etc.) i fa l’assessorament tècnic al llarg de tot l’any. A final de campanya, totes les parts reben un percentatge del rendiment de la finca.

“En el marc del seu compromís amb les persones i el territori, Unió ha impulsat un projecte de recuperació de finques pel qual s’han recuperat fins a l’actualitat més de 700Ha amb un projecte que neix l’any 2015 amb l’objectiu de buscar una fórmula participativa per donar oportunitats als joves agricultors i fomentar el relleu generacional al camp”, expliquen fonts de l’empresa.

Vinyes i camps d’ametllers recuperats

A dia d’avui, les dades concretes del projecte són:

  • 725Ha recuperades, de les quals 47Ha són de vinya repartides entre les DO Montsant i Terra Alta i  la resta estan dedicades al conreu de l’ametller.
  • El projecte ha general la implicació de 40 famílies d’agricultors.

Fonts d’Unió comenten que, “en el context actual, ens trobem amb una població rural envellida, i amb molts cultius que queden abandonats perquè no hi ha cap agricultor que se’n pugui ocupar. A vegades la causa és la falta de relleu familiar, i sovint és la forta inversió que es requereix per fer rendible la finca. Si el camp es va abandonant, es crea un desequilibri demogràfic en el territori”. “També té conseqüències a nivell mediambiental, com l’increment de l’erosió, la pèrdua del paisatge rural i la proliferació d’incendis. I finalment, es posa en risc la viabilitat de les cooperatives que són un dels principals proveïdors de productes agroalimentaris a casa nostra i un dels eixos vertebradors de l’economia del territori”.

“Amb aquest projecte estem aconseguint -comenten- que els joves tinguin una oportunitat laboral al camp, fent de l’agricultura un model de vida viable i econòmicament sostenible. A més, aconseguim donar vida als petits pobles rurals, afavorint l’equilibri demogràfic, i fomentant els productes agroalimentaris de proximitat”.

El projecte continua creixent any rera any

El projecte està creixent a un ritme d’unes 100Ha anuals, amb una inversió per part d’Unió d’1 milió d’euros anuals aproximadament. Al passar d’un conreu convencional a un d’intensiu, el rendiment de la finca es pot arribar a multiplicar per 5, segons les dades de l’empresa que, actualment, aglutina i coordina prop de 200 cooperatives. “Això és gràcies al redisseny de la plantació i a l’assessorament tècnic que fan els experts d’Unió al llarg de tot l’any”, assenyalen.

El projecte ha rebut el Premi al Desenvolupament rural 2018 per part de la Federació de Cooperativas Agroalimentarias de España