L’Agrícola d’Ulldemolins, a través de la seva gamma Vins del Silenci (emparats per la Denominació d’Origen Montsant) ha presentat aquest vespre Lo Carnisser, el primer vi homenatge de la col·lecció El Llegat, en un acte  que s’ha celebrat a la plaça del Loreto del citat municipi.

“El Llegat és una col·lecció de vins de petita producció fets amb molt d’afecte i estima que pretén enaltir la singularitat d’algunes vinyes del territori, així com homenatjar a persones que han ajudat a fer possible, gràcies al seu esforç i dedicació, el projecte vitivinícola de la Cooperativa d’Ulldemolins” expliquen fonts d’aquesta entitat agrícola. “Lo Carnisser no és només un reconeixement a Miquel Toldrà, viticultor i company de cooperativa a qui li feia tanta il·lusió aquest vi, és també  una recuperació de les tradicions d’una comarca”.

La presentació s’ha fet la tarda de l’11 de setembre a Ulldemolins.

Un vi brisat elaborat amb garnatxa blanca

És un vi brisat que neix amb l’anyada 2019 i s’ha elaborat amb la garnatxa blanca procedent de les vinyes que va plantar el pare del Miquel, fa uns cinquanta anys i que ell conreava “amb tant d’amor i entusiasme. És un vi que és fidel al territori i als orígens, com el Miquel” comenten les citades fonts. Després de fermentar el raïm macerant-lo en fred (a 15º) amb les seves pròpies pells durant uns vint dies (que és tot el temps que dura la fermentació alcohòlica) es fa la separació de les pells i es deixa reposar i clarificar fins al moment d’embotellar-lo.

Fitxa tècnica de Lo Carnisser

Segons reflecteix la fitxa tècnica d’aquest nou vi, presenta un color groc amb tonalitats lleugerament palla. La llàgrima és abundant. En nas es perceben aromes frescos d’herbes aromàtiques (anís, menta, espígol), de fruites d’os (albercoc), pells de cítrics sobre un fons de fruits secs i herba tallada. En boca, té una entrada dolça i untuosa. És llarg i equilibrat amb una estructura mitjana i un postgust llarg amb records amargs.

La població d’Ulldemolins està ubicada a la zona més alta de la DO Montsant, a la Vall del Silenci, situada entre el Parc Natural del Montsant i la Serra de la Llena. L’altitud, d’uns 600 metres, és un dels factors que afavoreix un terrer amb un microclima especial, amb molta variabilitat de temperatura entre el dia i la nit que, juntament amb el sòl de tipus argilo-calcari, permet aconseguir vins més concentrats amb molta potència aromàtica.

L’etiqueta de Lo Carnisser és l’essència del Miquel pagès que, amb les seves mans treballades i expertes conreava la terra i les seves vinyes amb l’experiència de tota una vida dedicada a les seves passions, la vinya i el vi.

 

L’acte de presentació, ha estat acompanyat amb el piano de Lluís Capdevila Trio, organitzat per l’Ajuntament d’Ulldemolins amb motiu de la Festa Major i amb totes les mesures per la situació sanitària del moment, i s’ha acompanyar amb un tast del vi. “Des de l’Agrícola d’Ulldemolins encaren amb moltes ganes aquest projecte de futur que obre la porta a fer nous vins, sempre amb el compromís de fer partícep a qui els tasta d’aquest territori, sense oblidar que han arribat on són ara gràcies a tot el treball d’aquests anys”.