Finca Butarós 2014, del Celler Mas Llunes de l’Empordà, Gran Vinari d’Or 2020. Finca Butarós 2014, del Celler Mas Llunes de l’Empordà, Gran Vinari d’Or 2020. Els vins catalans han competit en dotze categories, definides segons estil i criança dels vins, i d’entres cadascuna d’elles, s’han premiat els millors vins amb un Vinari d’Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze. Una bona part dels vins guardonats, tenen en la garnatxa la varietat predominant

Aquesta és la relació dels principals guardons lliurats en la convocatòria d’enguany:

  • Aymar Reserva Única 2013, Castell de Pujades (DO Penedès) s’emporta el Gran Vinari Escumós en reconeixement al millor escumós de la nit
  • Enric Solergibert, del celler Solergibert del Bages, s’emporta el Premi Vins i Licors Grau ala trajectòria professional en el món del vi
  • El Premi Vinari 2020 al Millor Projecte Ecològic és pel celler Gramona
  • El Premi Vinari Varias Impressors a la Millor Etiqueta de Vi és per Abadal Matís, del celler Abadal (DO Pla de Bages)
  • Vallformosa, Premi Euroselecció Riedel al Millor Celler 2020
  • El sommelier Josep Pelegrín, Premi al Millor Tastador de l’edició
  • Un total de 850 referències de les 12 DO’s catalanes han participat en la 8a edició del concurs de vins catalans
El vi Finca Butarós és elaborat pel Celler Mas Llunes de l’Empordà.

 

El vi Finca Butarós 2014, del Celler Mas Llunes (DO Empordà) ha estat reconegut com al millor vi català de l’any.  El concurs ha celebrat la seva 8a edició en un any excepcional que ha obligat a extremar les mesures de seguretat com a conseqüència de la Covid-19.“La pandèmia ha posat els Premis Vinari a prova i ens n’hem sortit brillantment. Els cellers d’aquest país han volgut mantenir els Premis a l’alçada d’altres anys”, ha manifestat l’editor del Vadevi, Salvador Cot en referència que “el concurs ha vist competir 850 referències de 240 cellers catalans, només un 7% menys que l’edició anterior”, ha explicat. Els vins han competit en dotze categories, definides segons estil i criança dels vins, i que cadascuna d’elles ha premiat els millors vins amb un Vinari d’Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze.

Premi als tres millors vins de les 12 DO’s catalanes

A més d’aquests guardons, s’han lliurat també diversos premis especials, com el que reconeix una trajectòria professional en el sector del vi, el millor projecte ecològic, qui fa la millor aposta enoturística i una tradició vitivinícola catalana; la millor etiqueta de vi; el tastador destacat de l’edició i el millor celler, el millor vi amb solera que s’atorga a aquell projecte que ha rebut més reconeixements de l’any. Un any més, s’ha premiat el territori amb els Vinari Especials a les DO, on destaquen els tres millors vins de cadascuna de les dotze Denominacions d’Origen de Catalunya.

El jurat professional que ha avaluat els vins ha estat format per una seixantena de professionals de la sommelieria, enologia, distribució, exportació, comunicació i prescripció de vins, així com part del panel oficial de tast de l’INCAVI. Tots ells van qualificar a cegues tots els vins participants durant quatre jornades de tast a cegues, que es van realitzar a finals de juliol a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, a Vilafranca del Penedès; i els vins que van obtenir millors puntuacions en la fase inicial van ser avaluats de nou en una nova jornada de tast que va tenir lloc el 7 de setembre al Celler Cooperatiu de Rubí.

Protagonistes: la garnatxa i la Terra Alta, el Montsant i l’Empordà

És el cas, per exemple, del Vinari d’Or als millors blancs joves (Lo Noi del Saxo blanc 2019, del celler Bielsa Ruano) o el Vinari d’Or al millor blanc amb criança (Coca i Fitó d’Or 2016, del celler Coca i Fitó), tots dos de la DO Terra Alta, la denominació d’origen que fa bandera d’aquesta varietat.

El millor vi dolç, ranci o de postres, el Somni de Gerisena 2010 del Celler Gerisena (DO Empordà) també s’ha elaborat amb garnatxa roja i el Millor Negre de Guarda, a més a més de Gran Vinari d’Or, el Finca Butarós 2014 del Celler Mas Llunes (també de la DO Empordà) n’utilitza la varietat negra en un cupatge amb la carinyena.

Anna Casabona, del Celler Capçanes, i Toni Ripoll, del Celler Pascona, recollint els seus premis Vinari 2020.

La carinyena s’ha imposat en la categoria dels negres joves, donant el màxim reconeixement al monovarietal Maria Ganxa 2019, del celler Pascona (DO Montsant) i en el Peraj Ha’abib 2018, de la Cooperativa de Capçanes (també de la DO Montsant), que s’ha endut el Vinari d’Or al Millor Negre amb Criança. D’altra banda, el màxim reconeixement en la categoria dels rosats es queda al Penedès amb el Masia Freyé Syrah Sumoll 2019 que elabora Vallformosa.

Els Clàssic Penedès superen per primer cop els caves

La present edició és la primera de la història dels Vinari en què els Clàssics Penedès s’han imposat en la categoria de vins escumosos. Aquest 2020, tres dels cinc premis que s’atorguen a vins amb bombolles se’n van a la DO Penedès: El Gran Vinari Escumós, també guanyador del Vinari d’Or en la categoria de les Antigues Reserves (amb més de 50 mesos de criança) ha estat per a Aymar Reserva Única 2013 de Castell de Pujades, el mateix celler que s’ha emportat l’or al millor escumós rosat, que ha recaigut en el seu Aymar Rosé Extra Brut de l’anyada 2016. El tercer Clàssic Penedès guardonat amb un Vinari d’Or ha estat el Brut 21, 2017 del celler Albet i Noya. Pel que va als caves premiats, destaquen el Castell d’Or Orgànic del celler Castell d’Or, guanyador de la categoria d’Escumosos Joves; i el Bertha Cardús 2016 de Cava Bertha, millor puntuat en la categoria dels escumosos Gran Reserva, amb més de 30 mesos de criança.

Premis Vinari especials

Premi Vinari Vins i Licors Grau a la Trajectòria Professional en el món del vi: Enric Solergibert

La família Solergibert ha estat vinculada al conreu de la vinya des que va establir-se a Artés l’any 1730, i ben entrat el segle XIX, ja van construir celler al bell mig del poble. L’Enric Solergibert ha crescut envoltat de vinyes, i amb el seu pare Josep, van fer grans coses pel Bages i pels seus vins. Ara, als 88 anys, passeja per les vinyes, ajuda en la verema i trasteja pel celler amb el seu fill i el net. Tres generacions treballant un grapat d’hectàrees, on hi destaquen ceps centenaris de picapoll que van ser plantats l’any 1906.

Premi al Millor Tastador dels Premis Vinari 2020: Josep Pelegrín

Sommelier i formador a l’Escola Joviat de Manresa, en Josep Pelegrín va ser escollit el Millor Sommelier de Catalunya els anys 2014 i 2015, i Millor Sommelier de l’Estat espanyol l’any 2016. També és autor del llibre “Els vins del Pla de Bages”. Enguany també ha estat el tastador amb valoracions més consistents i que ha tingut una mitjana de puntuacions més propera a la mitjana de la puntuació dels vins.

Premi Vinari AGBAR al Millor Projecte Ecològic 2020

Celler Gramona (DO Penedès)

Gramona va iniciar el seu canvi cap a la sostenibilitat l’any 2001 amb la construcció del Celler Batlle i una arquitectura bioclimàtica dissenyada per minimitzar l’impacte mediambiental i reduir el consum d’energies. Aposten per l’agricultura integrada, com a transició, primer, cap a l’ecològica i, més tard cap a la biodinàmica, constituint avui un dels cellers de referencia en la preservació del medi ambient.

Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler 2020

Vallformosa (DO Cava / DO Penedès)

Aquest Premi reconeix el celler amb el major nombre de guardons de l’edició. En aquest cas, Vallformosa s’enduu un Vinari d’Or pel Masia Freyé Syrah Sumoll 2019, una plata pel Freyé Syrah Sumoll 2019 i dues medalles de bronze pel Gala de Vallformosa Pinot Noir 2018 i el Cava 150 Brut Gran Reserva 2016.

Premi Vinari a la Tradició Vitivinícola de Catalunya 2020

De Muller (DO Tarragona)

Aquest Premi reconeix la conservació de les seves soleres històriques durant més d’un segle i mig. Destaquen la seva solera fundacional de l’any 1851, dedicada al fundador Augusto De Muller, la solera 1865 en homenatge al prior de Scala Dei, Dom Joan Fort, la solera 1904 en honor de la visita del rei Alfons XIII i la de 1926, dedicada a Antoni Gaudí.

Premi Vinari Varias Impressors a la Millor Etiqueta 2020

Abadal Matís (DO Pla de Bages)

Per la senzillesa i elegància d’unes línies que s’adeqüen perfectament al nom ‘Matís’ i per la subtilesa del seu canvi cromàtic, aquesta etiqueta mereix enguany el reconeixement dels Premis Vinari en aquesta categoria. L’Abadal Matís, de recent creació, vol expressar segons els elaboradors els matisos del Bages i omplir la boca de qui el tasta de mil matisos diferents

Premi Vinari al Millor Vi amb Solera 2020

Clot d’Encís Ranci, Sant Josep Vins (DO Terra Alta)

Aquest és un vi de licor sec de garnatxa blanca obtingut per un sistema tradicional d’envelliment oxidatiu en soleres, constituït per 46 bótes de roure, i on la solera original data de 1962. La producció de cada lleva és de 1.221 ampolles de 75cl. i destaca la seva extraordinària relació qualitat-preu. Els Premis Vinari dels vins catalans, organitzats per VADEVI.cat, van nàixer el 2013 amb l’objectiu de donar a conèixer l’excel·lència de vins que s’elaboren al país i d’orientar el consumidor final sobre la diversitat i qualitat dels projectes vitivinícoles de proximitat.