El Celler Boldú Viticultors es troba a poca distància de Verdú, a la Vall del Riu Corb, una petita zona ubicada entre el triangle geogràfic de l’Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà, emparat dins la D.O. Costers del Segre

Com valoreu la verema d’aquest any 2020 tan complicat?

Sincerament, la verema del 2020 ha sigut una de les més complexes en molt temps.  De fet, cap avi del poble recorda una verema com aquesta. La variació dràstica del clima ha provocat que el míldiu proliferes a un ritme gens usual, i això ha sobtat a tots el viticultors. En el nostre cas, hem patit les conseqüències del cultiu ecològic, encara que pensem que la filosofia pel respecte per la natura i la sostenibilitat continuarà present en el nostre celler i continuarem amb el 100% de les vinyes treballades amb ECO i, com a resultat, tots els vins ecològics.

Una verema marcada pel Míldiu i per la crisi sanitària…

La producció de raïm s’ha reduït molt considerablement, tot i que hi ha zones i varietats més resistents  a l’atac d’aquest fong. En el nostre cas, la garnatxa negra ha sigut una de les varietats que han patit més, on -pràcticament- no ha sigut possible veremar. Respecte la crisi sanitària, ha provocat una gran davallada en la demanda de vi, ja que en el nostre cas la majoria del vi el venem a restauradors de la zona.

Quines mesures de seguretat heu aplicat a l’hora de veremar?

La recol·lecció mecanitzada ha simplificat molt els problemes de contagis entre treballadors. En les finques que ens resulta impossible fer la verema mecanitzada el que fem és fer un petit equip de treball, tots amb mascareta i cadascú amb el seu kid d’utensilis (tisores, caixes, guants, etc) per reduir al màxim el contacte amb els altres. A més a més disposem de gel hidroalcohòlic per rentar-nos les mans amb freqüència.

Quines varietats de raïm teniu plantades?

Disposem de diferents varietats de raïm tant blanques com negres, com a varietats blanques tenim la Parellada, Sauvignon Blanc, Chardonnay i Garnatxa blanca. Aquesta última es la que utilitzem en el nostre vi Ventallola blanc. Per altra banda, com a varietats negres tenim: Ull de llebre, Cabernet Sauvignon, Garnatxa negra, Syrah i Carinyena. Aquesta variabilitat de varietats ens permetrà uns cupatges molt interessants en els futurs vins.

Una dels aspectes amb el que ens sentim més afortunats és justament amb la situació d’aquestes vinyes. Totes es troben relativament a prop del celler que es situa a l’epicentre de la nostra explotació, això fa que sigui molt pràctic i funcional per tal de que el raïm arribi amb el mínim de temps possible al celler.Tot i així disposem d’una gran variabilitat de sòls. Des de sols molt poc profunds, on les vinyes tenen poca matèria orgànica i com a conseqüència poca producció de raïm, fins a sòls pedregosos que retenen la humitat de manera molt efectiva, entre molts més. Aquesta heterogeneïtat ens permet tenir diferents tipologies de vi i per tant tenim la capacitat de fer vins realment diferents entre ells, inclús amb la mateixa varietat.

Com heu determinat les dates per veremar cada vinya?

Sens dubte ha sigut més difícil que els altres anys, el gran problema era tenir vinyes amb graus alcohòlics probables realment als i per altra banda una maduració fenòlica de pells i llavors no adequada. El moment de veremar és una decisió clau i marcarà el vi final.

Aquest any heu decidit no entrar raïm al propi celler….

En aquest any tant atípic on les ventes de vi han baixat considerablement amb les restriccions de la Covid-19 i la falta de raïms sans i de qualitat considerem que no podem seguir amb la qualitat dels nostres vins. Premiem la qualitat per sobre de tot i de ben segur que l’any que ve serem capaços de tornar a fer vins amb un raïm de primera qualitat i noves idees.

Més informació a:

Boldú Viticultors, un projecte familiar que recull la passió de tres generacions