Família Torres ha donat per finalitzada la verema a les seves finques de Catalunya aquest dijous passat, amb la varietat ancestral pirene a Sant Miquel de Tremp, situada al Prepirineu lleidatà a una alçada de 950 metres. Aquesta és una de les varietats prefil·loxèriques que ha recuperat el celler familiar i per la que està apostant com a solució al canvi climàtic ja que és de maduració tardana i resistent a les altes temperatures i la sequera

La pirene s’ha adaptat especialment bé a la viticultura de muntanya, que va guanyant protagonisme a mesura que augmenten les temperatures per la qualitat del raïm i frescor dels vins. La verema ha finalitzat uns dies abans que l’any passat, tot i que s’havia iniciat amb més d’una setmana d’antelació, el 19 d’agost, com a conseqüència de les altes temperatures de l’estiu i l’avançament de la brotada.

La d’aquest any ha estat una collita tècnicament complexa, condicionada per la meteorologia durant el període vegetatiu de la planta: l’hivern càlid va provocar una brotada avançada que va exposar la vinya a les gelades del mes de març, afectant especialment les vinyes de l’Alt Penedès, mentre que les pluges abundants a la primavera van propiciar el desenvolupament del míldiu, que va fer minvar la producció, fet que es va agreujar amb la sequera dels mesos d’estiu.

Una verema més avançada que mai

La major part del raïm procedent de les finques que Família Torres té a les denominacions del Penedès, Priorat, Conca de Barberà i Costers del Segre, ha entrat al celler abans del 30 de setembre, una data avançada que marca un rècord històric per al celler i que seria conseqüència dels efectes de l’escalfament global. Durant la primera quinzena d’octubre, s’han acabat de veremar les vinyes més fredes i varietats més tardanes, com la finca de Mas de la Rosa al Priorat, la varietat ancestral forcada a l’Alt Penedès o la pirene a Tremp, que ha tancat la campanya.

La varietat pirene s’ha adaptat bé a la viticultura de muntanya, que va guanyant protagonisme a mesura que augmenten les temperatures per la qualitat del raïm i frescor dels vins /Jordi Elias.

Durant vuit setmanes, els equips de viticultura i enologia de Família Torres han treballat intensament en la selecció del raïm, tant al camp com al celler, per assegurar les millors condicions del fruit. Gràcies a això, i a la feina prèvia realitzada per minimitzar l’afectació del míldiu a les vinyes ecològiques, la collita ha estat de bona qualitat tot i la baixa productivitat, que en algunes zones ha estat d’un 30% menys en relació a l’any passat. Tot això en un context marcat per la pandèmia, que ha obligat a treballar amb una gran planificació de les mesures de seguretat per assegurar la salut de les persones i la continuïtat de la verema.

Segons Miguel Torres Maczassek, director general de Família Torres: “Aquest ha estat un any atípic en molts sentits, però estem satisfets de la collita i de la qualitat que mostren els primers vins. Un any més, una varietat ancestral, en aquest cas la pirene, tanca la campanya, fet que demostra el potencial d’aquestes varietats per afrontar el futur, condicionat pel canvi climàtic”.

Cinc generacions darrere del celler Família Torres                                                     

Arrelada a la tradició vitícola del Penedès des del segle XVI, la Família Torres va fundar el seu celler a Vilafranca del Penedès el 1870, fa 150 anys. Cada generació ha transmès de pares a fills la passió per la cultura del vi des del respecte per la terra i la tradició i l’aposta per la innovació. Avui, la cinquena generació es focalitza en l’elaboració de vins de vinyes singulars i finques històriques i la recuperació de varietats ancestrals per adaptar-se al canvi climàtic.

La lluita contra l’emergència climàtica és, des del 2008, un dels seus eixos d’actuació mitjançant accions d’adaptació i mitigació per reduir les emissions de CO2. Present històricament al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, Família Torres compta també amb vinyes i cellers a les principals zones vinícoles espanyoles -Rioja, Ribera del Duero, Rueda i Rías Baixas-, així com a Xile i Califòrnia. És membre de les Primum Familiae Vini, associació que integra dotze de les famílies centenàries elaboradores de vi més prestigioses d’Europa, i fundadora d’International Wineries for Climate Action, que impulsa la descarbonització del sector.