El Consell Regulador del Cava va declarar el tancament de la verema per al Cava el dilluns 5 d’Octubre, una de les dates més primerenques dels darrers anys. La verema del 2020 ha proporcionat uns raïms de bona qualitat però amb “una sensible caiguda de la producció per l’afectació del míldiu en algunes zones com a conseqüència tant de les intenses pluges i humitat a la primavera com per la limitació del rendiment de 10.000 quilos per hectàrea aprovada per unanimitat pel Consell Regulador per a aquesta campanya”.

Segons dades dels Serveis Tècnics del Consell Regulador del Cava, s’estima “una disminució de la producció global de la Denominació d’Origen de l’entorn d’un 25% de mitjana respecte a la de 2019, adquirint una especial incidència a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, així com en les vinyes d’agricultura ecològica.Així doncs, la verema de la D.O. Cava ha estat de 240 milions de quilos de raïm, davant els 322 milions de l’any passat“.

La sequera dels dos últims mesos abans de la verema va contribuir a mitigar els afectes del míldiu
i a obtenir una fruita petita, de grau i acidesa moderada, assegurant un raïm de bona qualitat”, ha explicat el director dels Serveis Tècnics del Consell Regulador, Luis Marco. Addicionalment, les condicions climatològiques han anticipat la verema en dues setmanes sobre la mitjana habitual.

Col·laboració entre viticultors i cavistes

Fonts de citat Consell, volen destacar  “la gran col·laboració amb els viticultors i els cavistes, així com la xifra rècord de 90 verificadors que ha disposat el Consell Regulador com a factors d’èxit per certificar les exigents normatives de qualitat i garantir l’excel·lència i origen dels raïms“. Les mateixes fonts expliquen que “a tot això s’ha unit una novetat que s’ha demostrat com a indispensable: la creació d’un centre de coordinació que assegurés i agilités les tasques dels verificadors que, alhora, aprofitant les noves tecnologies, han disposat d’unes aplicacions específicament dissenyades per a la verema. S’ha aconseguit validar en temps real, amb declaracions diàries, les entrades del raïm, els quilos, la seva qualitat, la varietat, el seu grau, el seu origen i la parcel·la de provinença“.

“Finalment -conclouen- s’ha aconseguit una verema d’alts nivells qualitatius basats en rigorosos criteris que permeten garantir la traçabilitat del raïm i una qualitat que culminarà en uns Caves extraordinaris”.