Els vins amb varietats autòctones, elaborats pels cellers de la Denominació d’Origen Tarragona esdevenen el més puntuals a la Guía Peñín i la Guia de Vins de Catalunya 2021. Els tastadors de l’equip de José Peñín destaquen, a més, l’excel·lència dels vins dolços i de licor elaborats per diferents cellers

Els vins de la DO Tarragona elaborats amb varietats autòctones de la DO Tarragona, com ara el macabeu, el xarel·lo vermell o la parellada, han obtingut les puntuacions més destacades de les principals guies de vins: la Guia Peñín 2021, la més important de l’Estat, i la Guia de Vins de Catalunya i el Rosselló 2021, la referent al nostre país.

A la Guia de Vins de Catalunya i el Rosselló, elaborada a partir de tastos a cegues realitzats per Jordi Alcover, Sílvia Naranjo i Sergi Sevé, ha valorat a la secció Descobriments el vi El Padrós 2018, un vi de Vinyes del Tiet Pere, el projecte d’Oriol Pérez de Tudela, a partir de raïm de vinyes velles de macabeu conreades al municipi de Vilabella (Alt Camp).

També a la secció Top, que recull els de vins que superen els 9’50 punts, hi trobem tres vins de Vinyes del Tiet Pere als tres primers llocs: El Padrós de amb un 9’82; Camí de la Font (9’77), i Escabeces (9’72), tots tres de varietats autòctones com el macabeu o el xarel·lo vermell. En ordre descendent, de més a menys puntuació, el segueixen el celler Estol Verd de Rodonyà amb el Sumoll Negre (9’72); l’anyada 2019 del 125 de Celler Sanromà, de Vila-rodona (9.62); 125 anyada 2018 del mateix Celler Sanromà (9’61); Identitas 2018, del Celler Blanch de Puigpelat(9’57); Zubzub d’Estol Verd (9’57); Rústic 2017 del Celler Sanromà (9’57); Rústic 2019 (9’55) i tres vins més del Celler Sanromà: El Transgressor 2017 (9’52), L’incorrecte (9’53) i el Transgressor 2019 (9’52).

Les puntuacions de la Guia Peñín

Per la seva banda, a la Guia Peñín 2021, que va tastar al voltant de 75 vins d’una quinzena de cellers de la DO Tarragona amb la presència dels tastadors Boris Olivas y Ziyang Zhang, han estat 11 els vins que han estat considerats com a vins excel·lents, els que superen els 90 punts, tot i que una quinzena més de vins s’acosten a aquesta puntuació amb 88 i 89 de valoració.

En aquesta ocasió, dos cellers han entrat amb força en aquestes puntuacions elevades, segons els tastadors de la guia de referència a l’Estat: Vinyes del Tiet Pere de Vilabella i Celler Sanromà, de Vila-rodona, dos projectes relativament nous que demostren la vitalitat de la DO Tarragona i l’esforç dels nous productors en recuperar vinyes velles i també experimentar amb nous vins i processos d’elaboració no tan convencionals. En el cas de Vinyes del Tiet Pere, pel Camí de la Font Brisat 2017, elaborat amb la varietat macabeu, ha obtingut una puntuació de 93 punts, El Padrós 2018 –també macabeu- ha obtingut un 91 mentre que l’Escabeces 2017, elaborat amb xarel·lo vermell, ha obtingut 90 punts. Pel que fa al Celler Sanromà; El Transgresor 2019, un vi de garnatxa blanca ha obtingut 90 punts i L’incorrecte 2018, un altre blanc però en aquest cas elaborat amb 100% parellada que ha obtingut una qualificació de 90 punts.

Bones puntuacions pels vins dolços

També com sempre, el celler De Muller de Reus ha obtingut molt bones puntuacions en el seu conjunt, especialment pels vins dolços i de licor. Així, l’Aureo Dulce Solera ha obtingut una puntuació de 94 i l’Aureo Añejo Solera, vins amb solera de 1954, ha obtingut 93 punts. Del mateix celler, l’escumós Trilogia Pinot Noir Blanc de Noir (90 punts). Entre els vins dolços, la Mistela de la Cooperativa de Vila-rodona, elaborada amb macabeu, ha estat valorada amb 90 punts, la mateixa puntuació que el vi negre Ganagot 2008, un cupatge de garnatxa i samsó que produeix a les muntanyes d’Alforja el Celler Mas del Botó.

Per últim, a la Ribera d’Ebre, Vins Suñer ha obtingut una altra puntuació excel·lent: un 91 pel Suñer Eclipse Blanc de Noir, elaborat a partir de raïm merlot de conreu ecològic, i del qual al mercat només surten 350 ampolles. En aquesta edició de la Guía Peñín hi ha hagut menys vins dels cellers respecte edicions anteriors perquè el tast de qualificació es va fer a principis de març, tot just abans de la pandèmia,una època en la qual alguns dels vins de la nova collita de la DO Tarragona encara no havien sortit al mercat.