Una de les principals virtuts del Vi Novell és la seva versatilitat a l’hora de maridar-lo. És especialment adient per maridar amb altres productes de la temporada com ara els bolets, la carabassa, les carxofes o els calçots

Patates emmascarades, croquetes, xai a la brasa, truita de patates… però també una crema de castanyes, un brou de galets i pilota de Nadal o un bròquil amb beixamel i patates al forn, són plats perfectes per posar a taula juntament amb un Vi Novell. A més, gràcies a la dita de la qual en fa bandera -Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi- és de sobres conegut el bon matrimoni que representen porc i Vi Novell a taula.

I per tal de donar a conèixer aquesta versatilitat gastronòmica, els cellers que s’emmarquen dins la iniciativa del Vi Novell -Celler Carles Andreu, Celler Cooperatiu de l’Espolla, Cooperativa La Granada, Covides, Maset, Celler Masroig, Sanstravé, Sant Josep Vins, Vinícola de Sarral i Vins Petxina- preparen una sèrie de maridatges per ajudar als consumidors a l’hora d’enfrontar-se als àpats diaris.

Els plats, tots lligats a la cultura gastronòmica popular, es presentaran associats a dos dels vins novells d’aquesta anyada 2020, de manera que tothom pugui triar, o repetir plat, a l’hora de decidir-se per un dels maridatges, i totes les receptes es podran trobar a la pàgina web del Vi Novell.

I per començar, res millor que uns ous estrellats amb pernil, un plat senzill i deliciós, que es pot maridar amb dos dels novells: el Donzell Blanc 2020 (DO Penedès), de Maset, que gràcies a la seva frescor i punt de carbònic ajudarà a compensar la sensació greixosa del plat; o el Garrí Novell 2020 Negre (DO Conca de Barberà), de Vins Petxina, un vi elaborat amb syrah, una varietat que acostuma a comptar amb una fruita madura marcada, un taní elevat i una bona acidesa, que el faran combinar perfectament amb un plat contundent com aquest.

La temporalitat i la seva producció limitada

La iniciativa del Vi Novell neix de la proposta que un grup de cellers sensibles a la tradició del Vi Novell van fer a l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) per promocionar els vins amb Denominació d’Origen que s’elaboren i comercialitzen arreu del territori fent ús del terme tradicional ‘novell’.

Els principals factors que caracteritzen el vi novell són la temporalitat i la producció limitada. El Vi Novell es va encetar per Sant Martí (el passat 11 de novembre) i el seu consum dura fins que comencen a sortir els primers vins joves dels cellers. I és que el vi novell és un vi bàsicament jove. Només s’embotella a l’inici de cada campanya i és el primer tast de la collita. És un vi afruitat i fresc que recorda al gust del raïm i que és ideal per acompanyar tota mena d’àpats, especialment aquells elaborats a base d’altres productes de temporada, a més de ser el maridatge perfecte per a tots aquells productes derivats del porc.