Matí de telèfons i de preparació de diverses iniciatives destinades a ajudar el celler Vall Llach de Porrera després del fortíssim cop rebut ahir a primera hora del matí amb l’ensorrament del sostre de la nau situada darrere l’edifici de la Final. Un espai on a més de guardar els vins de les anyades 2018, 2019 i 2020 -en ampolles, dipòsits d’innox i una part en bótes- s’hi ubicava la màquina embotelladora, l’etiquetadora, així com les bombes i el grup de fred.

L’edifici de la Final, per on s’entrava al celler/ Foto: Vinassos.

I és que l’experiència solidària sorgida arran la desgràcia patida l’octubre de 2019 a les instal.lacions de Rendé Masdéu -i que va ser un dels pilars importants en el procés de recuperació del celler- tindrà també aplicació en posar en marxa un seguit de propostes adreçades a ajudar el celler de Porrera. Unes iniciatives que s’aniran coneixent en els propers dies. De moment, aquest matí a Porrera, sota els rajos d’un sol potent i mentre treballadors municipals i un bon grapat de voluntaris es dedicaven a la neteja de carrers, el director de Vall Llach, Roger Simó mantenia converses amb els arquitectes amb l’objectiu d’analitzar les diverses possibilitats per accedir a la part de la nau soterrada i mirar l’avaluar els danys totals d’aquesta desgràcia. Evidentment, fins que no es pugui enretirar la gran quantitat de neu que va fer caure la teulada i una de les parets laterals, serà difícil realitzar-ho. Cal dir que la magnitud de la nevada caiguda sobre Porrera, ha dificultat o impossibilitat la mobilitat de les masies disseminades del terme municipal i una de les persones afectades des d’ahir al matí, és el propi Albert Costa, copropietari i enòleg del celler.

Una imatge de les instal.lacions del celler, des del carrer Rossend Giol/Foto: Vinassos.

En una primer valoració Roger Simó comentava que el vi emmagatzemat que ha patit aquest ensorrament seria l’anyada 2018 que ara mateix s’estava comercialitzant (Embruix, Idus i Porrera), l’anyada de 2019 (una part en ampolla, una part en criança, prop de 15 mil litres en un dels dipòsits i unes 600 ampolles del viognier Aigua de Llum). Pel que fa a la verema de 2020, la major part estava guardada als dipòsits i una part ja es guardava en bótes al soterrani, com ara el Vi de Finca. Una altra de les pèrdues que pot haver patit el celler, han estat algunes de les ampolles que encara es guardaven del projecte que Albert Costa va iniciar fa anys, dedicat a donar rellevància al treball de les àvies de Porrera. En concret, la Matilde, ja que de la Catalina i la Joaquina “ja no en teníem”, explica Roger Simó.

Sota d’una de les parets, es poden veure algunes de les caixes i ampolles que han resistit l’ensorrament.

L’esfondrament també ha afectat la cambra frigorífica que hi havia ubicada en un dels laterals de la nau i ha sepultat tot el gruix de vi embotellat que estava preparat ja per a ser enviar als seus distribuïdors. Per ‘sort’, un dels ‘tresors’ dels celler: les ampolles que des de fa 25 anys s’han anat guardant en un dels vells cups d’aquesta cambra situada a tocar de la Final, fa uns mesos es van traslladar en una nova sala que s’estava preparant en l’edifici que acull les oficines i la simbòlica sala de bótes dedicada a Martí Pol. Unes ampolles que s’han col·locat en unes prestatgeries especials i que comparteixen espai amb el piano de LLuís Llach, copropietari del celler.

Aquest matí es reparava una de les parets del celler l’Encastell, a tocar de la nau de Vall Llach/ Foto: Vinassos.

Un altra de les parets afectades formava part del magatzem del celler l’Encastell, un edifici a tocar de la nau de Vall Llach. En aquest cas, el seu propietari va poder treure durant el dia d’ahir un gruix de palets amb ampolles destinades ja al mercat americà i xinès. Aquest matí es refeia una de les cantonades que havia partit també l’efecte del pes de la neu.

Dir finalment que les visites dels membres del Govern de la Generaltat de Catalunya que estaven previstes per aquest matí a Porrera, s’ha anul·lat a darrera hora com a conseqüència del mal estat de les carreteres d’accés al municipi.