Al llarg del dia d’avui s’han multiplicat les mostres de suport i d’escalf adreçades al Celler Vall Llach de Porrera després que es conegués que el sostre de la nau ubicada entre els carrers Vidal i Barraquer i Rossend Giol s’havia ensorrat a primera hora d’aquest matí, tot malmetent la maquinària que s’hi guardava així com els vins de les darreres tres veremes: 2018, 2019 i 2020. Una situació que també ha afectat greument el magatzem del celler l’Encastell, ubicat en aquest mateix edifici.

El Consell Regulador de la DOQ Priorat ha emès un comunicat en el que  “lamenta els importants danys que ha patit avui el Celler Vall Llach, a la vila de Porrera. En concret, a causa de les fortes precipitacions de neu, una part del celler Vall Llach, on s’hi desenvolupen les tasques de vinificació, embotellat, etiquetatge i emmagatzematge del seu vi, ha resultat afectada per l’ensulsiada de l’immoble. Fruit d’aquest sinistre, també s’ha vist afectat el magatzem del celler de l’Encastell, situat al mateix edifici”. Des d’aquest organisme s’ha ofert  “tot el suport a Lluís Llach i Albert Costa; copropietaris del Celler Vall Llach i a Raimon Castellví; propietari del celler de l’Encastell i ens posem al seu servei en un moment tan complicat“.

Per la seva part, la Cambra de Comerç de Reus ha mostrat “la seva solidaritat amb tots els afectats i, de manera ben especial, amb la propietat i treballadors del celler Vall Llach de Porrera, que ha vist com la neu ha provocat l’esfondrament de la teulada de les seves històriques instal·lacions“.

Pel que fa al Govern de la Generalitat de Catalunya, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà ha escrit al seu compte de twitter “Tot el suport a l’equip del celler Vall Llach de Porrera.  Una abraçada gran en aquests moments difícils“, i s’ha posat a disposició del celler “pel que faci falta“. També el Vicepresident del Govern, Pere Aragonès ha manifestat davant d’aquest fet que “Som molts amics al vostre costat per reconstruir el que calgui!”. L’expresident de la Generalitat, Quim Torra, també ha fet arribar el seu suport i la seva solidaritat al celler propietat de Lluís LLach i Albert Costa.

Pel que fa al món del vi i de la restauració també s’han donat a conèixer tot un seguit de missatges de solidaritat. En Pitu Roca, ha escrit “Tristesa. Ànims, estimats. Quin greu, quin desastre més inoportú en temps tan difícils“. També l’Associació de Sommeliers de Catalunya ha mostrat la seva solidaritat als cellers afectats. Un suport que ha arribat també de moltes altres denominacions d’origen catalanes així com de destacats viticultors i enòlegs de cellers d’arreu. Significatiu ha estat el missatge de solidaritat del celler Rendé Masdéu (Conca de Barberà), qui l’octubre de l’any 2019 va veure com les seves instal.lacions, la seva verema i totes les ampolles guardades, eren arrassades riera avall pels efectes de la tempesta.

Lluís LLach, copropietari del celler Vall Llach, ha volgut destacar per sobre de tot que “al celler no ha pres mal ningú. Gràcies per la solidaritat“. Albert Costa ha escrit unes paraules plenes de sentiment dedicades al propi Llach, així com al seu pare Enric Costa. “25 anys després que vosaltres decidíssiu posar en valor el patrimoni cultural de Porrera rehabilitant dos edificis emblemàtics, estic aquí assegut a la taula del mas que tu (pare) també vas decidir aixecar del no-res, on ara visc i escolto el meu fill. La neu -afegeix Albert Costa- que semblava que venia a regalar-nos un paisatge idíl·lic ha vingut per endur-se molts anys de feina i un esforç grandíssim de tot l’equip del celler… És un dia trist, però ara mateix només puc pensar en tirar endavant, en com ho farem per tornar a aixecar el celler de la Final i en seguir amb les vostres idees (que fa anys que ja són les meves)”.

Demà dilluns, a les 12 del migdia, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa viatjarà fins a Porrera per tal de visitar la nau esfondrada.

Més informació:

La neu enfonsa a Porrera una nau del Celler Vall Llach, ubicada darrere l’edifici de la Final