Una delegació encapçalada pel director de l’Institut Català del Vi i la Vinya (INCAVI), Salvador Puig, han visitat avui les zona afectada per l’esfondrament del Celler Vall Llach de Porrera. Una visita en la que hi han assistit també el delegat del govern a Tarragona, Òscar Peris i el director dels Serveis Territorials d’Agricultura a Tarragona, Àngel Xifré. En un primer moment estava anunciada la presència de la Consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, qui finalment no ha pogut assistir-hi.

Puig, ha explicat que “volíem ser aquí al costat de l’Albert (Costa) i Roger (Simó) que s’han trobat amb aquesta greu patacada a causa de la neu, per tal de mostrar el nostre suport davant d’aquesta eventualitat“. Un cop realitzada la visita i després de conversar amb els responsables del celler, Puig ha volgut mostrar un cert optimisme tot comentant que “si bé encara està per veure com quedarà tot plegat, sembla que podran salvar una part important del producte que tenien aquí guardat. De fet ara cal realitzar una mena d’operació quirúrgica i anar desmuntant tota la teulada i comprovar tot el que ha passat aquí“.

Preguntat sobre la possibilitat de poder rebre alguna mena de suport econòmic per reconstruir la part ensorrada i recuperar les pèrdues ocasionades, el director de l’Incavi ha comentat que  “lògicament són fets tan extraordinaris que no hi han unes línies específiques d’ajuts però si que hi pot haver moltes eines per ajudar el projecte de reconstrucció. Pel que fa als recursos europeus de suport al sector vitivinícola, hi ha tota una línia d’ajuts per a inversions en cellers als que s’hi podria acollir“.

Per la seva part, Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials d’Agricultura ha manifestat si bé les tempestes de neu d’aquests dies no han tingut cap afectació sobre el conreu de la vinya, si que ha patit de valent el conreu de l’olivera “i de moment comptabilitzem prop de 3000 hectàrees afectades. Estem mirant de tenir tota la informació sobre aquest tema concret i, si per sort això ha passat un cop la collita passada ja estava salvada, caldrà veure quina afectació poden haver patis els arbres“. Per sort, tant fruiters com ametllers no han patit conseqüències pels gruixos de neu d’aquests dies passats.

Òscar Peris, delegat del Govern a Tarragona ha comentat que s’està en procés de realitzar una anàlisi precisa dels efectes del temporal  en terrenys agrícoles amb l’objectiu de concretar “quina és l’afectació total i quins serien els ajuts de cara al sector“. Peris ha explicat també que “en resposta a les reunions de la taula institucional entre administracions de les comarques més afectades, han sorgit diverses reivindicacions com ara que es resolguin les mancances existents en la infraestructura elèctrica per tal d’evitar futurs talls de subministrament“.