El canal Alimentació ha crescut un 13% pel vi amb DO, però no ha compensat la davallada del canal de l’hostaleria i la restauració , que ha estat del 40%. Com a conseqüència de la pandèmia, les vendes de vi a Catalunya han descendit un 10,5%, mostrant una major resiliència el vi amb DO que ha baixat un 8% respecte el vi sense DO, que ha disminuït un 15,5%. Pel que fa la verema de 2020, s’ha collit un 27,6% menys de raïm a causa, principalment del míldiu. S’han destinat més de 15 milions d’euros al pla de xoc vitivinícola, 64% provinent del DARP

El vi català amb DO continua sent l’opció preferent pels consumidors catalans, que també incrementa el seu valor. Aquesta és una de les conclusions que s’extreuen de les dades de 2020 que l’Institut Català de la Vinya i el Vi. “El pes dels vins de les DO catalanes a Catalunya s’ha mantingut amb una quota semblant a la del 2019, amb un 41,5%, fet que confirma la tendència continuada a l’alça d’aquests darrers anys”, explica el director general de l’INCAVI, Salvador Puig. En els darrers 10 anys, la tendència ha estat a l’alça, amb un increment de fins a 14 punts: el consum al 2010 era de 27,8% i, ara, del 41,5%. Al 2020, doncs, de cada 10 ampolles de vi que es consumien a Catalunya, més de 4 eren d’alguna DO catalana. L’Incavi vol destacar que, “a més del volum, també incrementa el valor del vi català a Catalunya“.

L’afectació de la Covid 19 en els canals hostaleria i alimentació.

Pel que fa a Catalunya, l’any 2020 s’ha venut un 10,5% menys de vi respecte el 2019, “una davallada que no ha estat tan acusada pel que fa el vi amb DO, que ha estat del 8%“. El vi sense DO, però, la disminució ha estat del 15,5%, mostra de què els vins amb DO han tingut una major resiliència i ha estat l’opció preferent per part del consumidor català. Pel que fa els canals de venda, el confinament i les restriccions sanitàries per fer front a la pandèmia han provocat que la major part del consum de vi tingués lloc a casa, amb una crescuda del canal Alimentació del 13% pel vi amb DO. Un increment que no ha compensat la davallada del canal de l’Hosteleria, que ha estat del 40%.

Segons Salvador Puig, “el canal de l’Hostaleria ha passat de ser el destí del 40% dels vins catalans amb DO a ser el del 26%, una xifra que desitgem que es recuperi aviat ja que restaurants, bars i hotels són els principals clients de molts cellers del nostre país”. Pel que fa el consum de vi a la llar, Puig ha remarcat que “esperem que aquest increment es consolidi i es mantingui també, un cop els restaurants tornin a operar amb normalitat”.

La quota de mercat de les DO’s catalanes

D’entre les Denominacions d’Origen catalanes, la DO Catalunya té el 15,6 de quota del mercat català, seguida per la DO Penedès amb un 8,4 i la DO Terra Alta, amb un 6,3. Respecte l’any anterior, la DO Penedès és la que representa un major creixement tant en volum com en valor als dos canals. Tot i la situació de pandèmia, el director general de l’INCAVI, Salvador Puig, ha destacat que, “tot i que les vendes de vi català amb DO han disminuït, el consumidor ha sabut apreciar els valors de proximitat, qualitat i diversitat dels nostres vins”. També ha afegit que, “la campanya conjunta que s’ha dut a terme al 2020 entre l’INCAVI i les DO’s ha estat oportuna perquè ha pogut contribuir a evitar uns resultats pitjors per a les vendes de vins de les DO catalanes”.

La verema 2020, un 27,6% menor que la del 2019

D’altra banda, a la roda de premsa també s’han presentat dades de la verema 2020, una collita marcada per l’afectació de míldiu. L’any 2020 es van collir un total de 311 milions de kg de raïm, una davallada del 27,6% respecte la campanya anterior. El míldiu va afectar principalment al conreu ecològic i, concretament la reducció en aquest tipus de cultiu ha estat del 40%. Del total collit, un 84% prové de varietats autòctones, principalment xarel·lo, macabeu i parellada i un 16% foranes, principalment merlot, chardonnay i cabernet sauvignon.

El pla de xoc vitivinícola per fer front al COVID i al míldiu

L’any 2020 serà recordat per a tots per un any difícil per a molts sectors, també per al del vi”, comenta Puig. De fet, viticultors s’han vist molt afectats per la davallada de producció a causa del míldiu i elaboradors han patit una davallada de les vendes a causa de la covid 19. Puig recorda, que des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb col·laboració amb l’INCAVI, “s’han aconseguit desplegar diferents ajuts per pal·liar els efectes econòmics d’aquestes crisis. En concret, es van destinar 15 milions d’euros en ajuts per diferents mesures, com l’ajut pel míldiu, l’emmagatzematge, destil·lació i most concentrat rectificat; així com per la campanya de comunicació del vi català amb; un 64% dels quals van provenir de la Generalitat de Catalunya i la resta de l’estat“.

Pel que fa el 2021, Salvador Puig remarca que el COVID “continua afectant els mercats del vi i que es treballa per preparar noves mesures, accions i campanyes per ajudar a equilibrar l’oferta i la demanda i fomentar el consum dels vins catalans entre els consumidors“.

Més informació:

Document power point de la roda de premsa

Arxiu vídeo de la roda de premsa

Presentació de les dades al canal You Tube

Informe complet de les dades de consum de vi any 2020