“Mas de la Rosa” de Vall Llach, ” 1902, Tossal d’en Bou” de Mas Doix i “L’Ermita” d’Álvaro Palacios, són les tres Gran Vinya Classificada de la DOQ Priorat. Aquesta Denominació d’Origen Qualificada ha presentat aquest matí la singularitat d’aquests vins, un procés que s’emmarca dins el projecte de classificació ‘Els Noms de la Terra”

Una iniciativa que posa en valor, en primer lloc, l’origen del raïm. És la terra, les 12 viles, els 459 paratges, i les finques de la DOQ Priorat, que aporten una particular singularitat a les vinyes que s’hi cultiven, seguint el projecte de traçabilitat que es desenvolupa des del Consell Regulador de la DOQ Priorat, i que permet garantir, des de l’origen, la procedència dels raïms que són emprats en l’elaboració dels vins“, explica Salustià Álvarez, President de la citada DOQ.

En l’actualitat, 51 cellers de la DOQ Priorat participen aquest projecte de classificació “Els noms de la terra”. En concret, de l’anyada 2020, des del Consell Regulador, es realitza la traçabilitat de 41 cellers en Vi de Vila; 31 cellers en Vi de Paratge; 3 cellers en Vinya Classificada; 3 cellers en Gran Vinya Classificada i 10 cellers en Velles Vinyes.

El Consell Regulador de la DOQ Priorat ha presentat l’estat actual del projecte -a data 31 de desembre del 2020-  que compta amb tres Gran Vinya Classificada de la DOQ Priorat, situats al vèrtex de la classificació “Els noms de la terra”. Es tracta de “Vall Llach, Mas de la Rosa” del celler Vall Llach; “1902, Tossal d’en Bou” del celler Mas Doix, i de “L’ Ermita” del celler Álvaro Palacios. Aquest darrer classificat Gran Vinya Classificada des de la collita 2017.

D’esquerra a dreta: Albert Costa del Celler Vall LLach de Porrera, Álvaro Palacios de Gratallops, Valentí Llagostera del Celler Mas Dois de Poboleda, amb Salustià Álvarez, President de la DOQ Priorat.

Els tres vins, que representen i que identifiquen aquestes vinyes Gran Vinya Classificada, de la DOQ Priorat provenen de vinyes velles, de les varietats garnatxa negra i carinyena, ambdues les recomanades des del Consell Regulador perquè transmeten la singularitat del nostre territori: el Priorat històric“, comenten des de la citada DOQ.

Els tres vins Gran Vinya Classificada

“Vall Llach, Mas de la Rosa” del Celler Vall Llach és un Gran Vinya Classificada des de la collita 2019. Es tracta d’un monovarietal de carinyena negra, procedent de Velles Vinyes centenàries plantades el 1910 i 1930, emplaçades al paratge que dona nom al vi:  Mas de la Rosa, situat a la vila de Porrera.

“1092. Tossal d’en Bou” del Celler Mas Doix és un Gran Vinya Classificada des de la collita 2019. Es tracta d’un vi elaborat amb la varietat carinyena i garnatxa negra i altres ancestrals, procedent de Velles Vinyes plantades el 1903 i emplaçades al paratge que anomena vi: Tossal d’en Bou, situat a la vila de Poboleda.

“L’Ermita” del Celler Álvaro Palacios és un Gran Vinya Classificada des de la collita 2017. Es tracta d’un vi elaborat amb raïms de la varietat garnatxa negra i carinyena i també un percentatge molt baix de varietats blanques ancestrals, de Velles Vinyes. En aquest cas, les vinyes van ser plantades al 1910 i al 1939, estan emplaçades al paratge de L’ Ermita, situat a la vila de Gratallops

En aquest enllaç, podeu recuperar el vídeo de la presentació del projecte “Els noms de la terra” i de les tres Gran Vinya Classificada de la DOQ Priorat:

http://bit.ly/DOQPriorat2021