Aquest negre ecològic del Penedès prové de les vinyes conreades a l’entorn del Castell de la Bleda, un enclavament amb 2500 anys d’història vitivinícola. La  moneu és una de les varietats pre-fil·loxèriques recuperades per Família Torres amb gran potencial enològic i adaptada al canvi climàtic

Família Torres avança en el seu projecte de recuperació de varietats ancestrals amb un nou vi ecològic del Penedès, que inclou en el cupatge la desconeguda moneu. Clos Ancestral 2019 és un vi inèdit, l’únic existent que integra aquesta varietat que la centenària família de cellerers ha rescatat de l’oblit i sotmès a un llarg procés d’estudi abans de plantar-la a la històrica finca del Castell de la Bleda, a Santa Margarida i Els Monjos.

Moneu és una varietat originària del Penedès, que Família Torres va localitzar fa vint anys a prop del municipi de Querol i va reintroduir al territori el 2016, reempeltant-la de manera experimental en ceps de fins a 40 anys plantats en vas. “Madura lentament, resisteix bé les altes temperatures i la sequera que són conseqüència del canvi climàtic, i manté nivells moderats d’alcohol i una marcada acidesa tot i ser de les últimes varietats veremades al Penedès“, explica l’enòleg Albert LLopart.

Tres varietats autòctones conreades en ecològic

Clos Ancestral 2016 s’elabora amb tres varietats autòctones cultivades en ecològic: ull de llebre de ceps de 40 anys, garnatxa i moneu. Tant l’ancestral moneu com l’ull de llebre procedeixen del Castell de la Bleda, mentre que la garnatxa es cultiva en una finca propera. Cada varietat es vinifica i es cria per separat. En el cas de la moneu, es realitza una feina molt minuciosa, tant a la vinya com al celler, que inclou l’ús de gerres de fang i àmfores en una part de la criança.

El resultat és un vi seductor, fresc i aromàtic, que mostra bona concentració, complexitat i equilibri. La seva delicadesa li aporta una distinció inusual i molta personalitat. 2019 va ser una anyada seca amb temperatures habituals en general, tot i que es van elevar per sobre de la mitjana durant l’estiu i sobretot a finals de juny“.

 

Segons Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres: “Després de tants anys recuperant aquestes varietats, estudiant-les i coneixent-les a poc a poc, és especialment emocionant treure-les a la llum. Hem incorporat la varietat moneu al cupatge del nou Clos Ancestral com a primer pas, i estem segurs que ajudarà a enfortir la identitat dels vins negres del Penedès. La nostra intenció és anar incrementant la presència de moneu a mesura que es vagin consolidant les noves plantacions, però al mateix temps no volem que sigui un monovarietal 100% per tal de preservar la diversitat històrica de la vinya”. I afegeix: “Clos Ancestral és un vi estretament lligat a aquest racó del Penedès, al Castell de la Bleda; ens parla de la història del la terra, de la tradició i del patrimoni vitivinícola del Penedès”.

Família Torres va començar la cerca de varietats ancestrals a principis dels anys vuitanta amb la voluntat de contribuir a recuperar el patrimoni vitícola de Catalunya. En l’última dècada, la cinquena generació ha donat un nou impuls al projecte com a solució al canvi climàtic en constatar que algunes de les més de 50 varietats recuperades mostren, a més d’un gran potencial enològic, una gran capacitat d’adaptació al nou escenari climàtic.

L’arqueòleg Xavier Esteve, en una de les estàncies en les que s’ha actuat per assentar la construcció.

Homenatge a la història vitivinícola mil·lenària del Penedès

Com a viticultors amb arrels al Penedès des del segle XVI, Clos Ancestral rendeix tribut a la història vitivinícola d’aquesta regió, no només perquè integra una varietat cultivada abans de la fil·loxera, sinó perquè procedeix d’una finca dedicada al cultiu de la vinya des de fa 2500 anys, segons evidencien les troballes arqueològiques descobertes al Castell de la Bleda“. La intervenció realitzada per l’arqueòleg Xavier Esteve a l’interior de l’edificació el 2018 demostra l’existència d’un assentament ibèric, que dataria entre els segles V i III aC, una vila romana, un castell i una masia medieval, abans que es construís el segle XVII l’actual edifici, catalogat com a ‘Bé cultural d’interès nacional’.

La finca del Castell de la Bleda, ubicada a prop de l’emblemàtica vinya Mas La Plana, compta amb 16 hectàrees de vinya plantada sobre sòls profunds, de textura franca. La vinya es destina majoritàriament a l’estudi de la varietat moneu i està estructurada en diverses parcel·les en les que s’experimenta amb diferents sistemes de conducció i marcs de plantació.

La varietat moneu, juntament amb la blanca forcada, són les dues varietats ancestrals que Família Torres ha plantat de manera més extensiva al Penedès, després d’haver estat aprovades pel Consell Regulador el 2018. Pel que fa a la resta de varietats recuperades “amb gran potencial enològic“, la querol i la garró estan plantades a la DO Conca de Barberà, i la pirene i la gonfaus a la DO Costers del Segre, a la finca de Sant Miquel de Tremp, al Prepirineu, i a la finca Purgatori, a les Garrigues, respectivament. L’emblemàtic vi Grans Muralles va ser el primer exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals a finals dels anys noranta, seguit del Forcada que va sortir a la llum el 2019, destinat a l’alta restauració.