Diumenge vinent, dia 22 d’agost, s’inaugura el Festival Terrer Priorat 2021 a la Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei amb un concert de música barroca de la prestigiosa formació Les Traversées Baroques. Aquest tribut a la influència barroca del monestir de Santa Maria de la Cartoixa d’Escaladei marcarà l’inici d’una extensa programació que s’allarga tota la tardor. El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat dona suport al Festival Terrer Priorat. Les Brugueres negre de la Conreria de Scaladei i el vi de Vila de Poboleda del celler Passanau són els vins que acompanyaran aquesta estrena.

La reputada formació de Dijon -especialitzada en música barroca- presentarà a l’escenari DOQ Priorat el programa Regards Croisés amb la participació de Claudio Monteverdi, Etienne Meyer, en una trobada entre un compositor contemporani i la música del genial mestre de capella de la Basílica de Sant Marc a Venècia. “Claudio Monteverdi és un gran referent. No tinc absolutament cap intenció de mesurar-me o comparar-me amb ell, això òbviament no tindria sentit. Més aviat, utilitzo la seva música com a punt de partida per a una nova composició. Una carta blanca similar a un desafiament” diu el compositor Etienne Meyer. Com un compositor actual s’apropia i transposa l’herència d’un llenguatge inventat fa 400 anys? Com utilitzarà els timbres dels instruments antics, els textos, els elements melòdics, les ressonàncies o les harmonies? Revelar aquestes incògnites és un dels al·licients d’un concert interpretat a càrrec de la soprano Dagmar Saskova, i els instrumentistes Judith Pacquier i Laurent Stewart.

Les Traversées Baroques faran el concert inicial.

Les Traversées Baroques és una formació amb seu a Dijon especialitzada en música barroca. Destaca per haver fet recerca de tota l’escena barroca en l’àmbit internacional, sobretot Europa i Sud-amèrica, i per haver contribuït a la recuperació d’instruments de l’època. Sent fidels als orígens, han portat els estils de la música antiga a llenguatges més contemporanis, rescatant autors desconeguts i portant-los a l’escena actual. Al 2018 el Festival Terrer Priorat va programar a la Cartoixa, coincidint amb els actes dedicats als 500 anys del naixement de Jaume Amigó, un programa de música renaixentista de la mà del músic i investigador Sergi Casademunt.

El Terrer, a la Cartoixa d’Escaladei

L’arquitectura de la Cartoixa -a cavall entre el renaixement i el barroc- motiven ara aquesta proposta que entra de ple en un dels moviments històrics i culturals que més impacte han tingut al Priorat. “Era una assignatura pendent portar al Terrer música barroca a l’espai del Refectori de la Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei, i fer-ho de la mà d’unes de les formacions més importants del continent en aquest estil és tot un privilegi“, afirma Blai Rosés director del festival.

La inauguració del festival anirà maridada amb un tast del vins representatius de la DOQ Priorat de l’anyada 2018. Les Brugueres negre de la Conreria de Scaladei i el vi de Vila de Poboleda del celler Passanau són els vins que presidiran un tast que s’acompanyarà d’una delicatessen elaborada amb oli d’oliva verge extra arbequí de la DOP Siurana. Un marc incomparable que obre el teló d’un festival de somni i que s’inaugura amb una acte solemne que ja ha esdevingut un punt senyalat a l’agenda cultural i institucional del Priorat. Música antiga, vins de terrer i productes de la terra als peus de la Serra de Montsant, inici d’un mar de músiques, paisatges i emocions. El Consell Regulador de la DOQ Priorat dona suport al Festival Terrer Priorat.

Més informació:

Resum Programa Festival Terrer Priorat 2021-1