UNA 2020 és un blanc de noirs de raïm sumoll del qual se n’han elaborat 424 ampolles;el primer dels vins d’aquesta nova gamma que cada any interpretarà una vinya, una varietat i una anyada diferent, d’aquí el nom d’UNA. És un vi especial, un “fora de carta, que permet als elaboradors jugar amb l’atreviment i el coneixement enològic i sorprendre al consumidor”

L’Apical és un projecte de vins ecològics, de varietats tradicionals i de mínima intervenció que comparteixen els viticultors i enòlegs Martí Giralt i Sergi Sevillano i el gerent i financer Josep Badia. Un equip cohesionat que té molt ben delimitades les seves funcions, per bé que hi ha tasques transcendentals que comparteixen com la verema, la poda, l’embotellat o la venta. Van néixer el 2012 al Baix Penedès, “una terra enèrgica amb un teixit cultural molt important i on la vinya i el vi cultiven un paisatge únic”, diu Martí Giralt. Al llarg d’aquest primer decenni, el que va començar sent una afició s’ha convertit en un ofici.

El celler penedesenc ha crescut de forma orgànica i actualment elabora 7 vins diferents amb un volum de producció anual de 25.000 ampolles. Vins L’Apical té una penetració molt forta en el mercat local, tant al Penedès com a Barcelona, però cada vegada és més present a l’estranger. Actualment, un 15% de la producció viatja a països com Suècia, Anglaterra, Dinamarca, Polònia, Holanda i els EUA. Malgrat la pandèmia, “els vins estan tenint una acollida excel·lent en el mercat nacional i cada vegada més s’incorporen a cartes de restaurants d’alta gamma”, explica Sergi Sevillano.

Sumoll, malvasia i xarel·lo vermell

Les vinyes de Vins L’Apical són majoritàriament de propietat però també compren raïm de viticultors del Penedès, pagant a un preu just i digne. La idea de present i futur és seguir privilegiant les varietats autòctones en les seves elaboracions i així que sigui possible la recuperació de vinyes velles per elaborar vins singulars i mantenir al mateix temps el mosaic de vinya penedesenc. El sumoll, la malvasia de Sitges i el xarel·lo vermell són tres varietats que prioritzaran perquè a més a més dels bons resultats enològics, també s’han demostrat més resistents al canvi climàtic ja que tenen cicles de maduració més llargs.

L’Apical és un projecte petit i sòlid que basa el seu funcionament en la sostenibilitat i l’ètica i està obert a incorporar els avenços enològics que siguin necessaris, sempre i quan siguin respectuosos amb el medi i els vins. Gairebé tots els vins són monovarietals per expressar el comportament de cada raïm tradicional del Penedès. “Elaborem vins autèntics i que donin plaer”, insisteix Martí Giralt. El ventall de referències és ampli i demostra la inquietud i curiositat enològica de l’equip: des de Coll de la Sitja Ancestral elaborat amb macabeu al Para Roques Ancestral Rosat amb sumoll de gra gros, al Coll de la Sitja -­que va ser el primer vi de L’Apical
amb macabeu de vinya vella i criança en bótes de roure de 300 litres-­ o el Methòdic, un xarel·lo vermell de vinya jove que fa la criança en gerra de fang. Des de 2015 vinifiquen al viver de celleristes de Miquel Jané a Guardiola de Font-­rubí, però al llarg d’aquests 10 anys també han estat a la Cooperativa de Llorenç i a Piera.

UNA 2020, una raresa ancestral

La novetat del desè aniversari de Vins L’Apical és un vi molt singular, elaborat amb sumoll negre de gra gros de vinyes d’uns 50 anys, que ha estat vinificat com a blanc de noirs. El raïm es va veremar a mitjans d’agost, amb poc grau, i va fer la criança en una bóta de roure durant 4 mesos amb treballs continuats de battonage. És un vi experimental que no s’elaborarà mai més i que està pensat per situar a l’alta restauració com un “fora de carta i per sorprendre al consumidor que busca vins especials i singulars amb varietats tradicionals“. És un vi de baixa graduació (10.5%) i amb un PVP de 18 euros.

Té una acidesa natural que costarà molt de trobar en un futur amb el canvi climàtic, però que la sumoll porta a dins. És un vi de clima càlid però té el perfil d’un continental. Notes de pera blanca i poma verda, sobre una capa que deixa entreveure una elaboració oxidativa. És salí, sedós, vibrant i persistent en el pas per boca. Harmonitza amb un ventall ampli de plats, des de peixos al forn a carns amb salses més contundents. No 
deixa indiferent, té caràcter i nervi però desplega un pas elegant i fi. El final de boca és elèctric i secant, mostrant el caràcter que li és propi al sumoll“, expliquen des del celler.

UNA 2020 ha sortit al mercat aquest mes coincidint amb la campanya de la verema perquè “és el mes en què tot torna i perquè nosaltres, al celler, som d’aquesta època”, dirà Martí Giralt. Una vinya, una varietat i una anyada és una línia enològica nova que permet a Vins L’Apical expressar-­se i mostrar el territori des de la llibertat i la franquesa més absolutes. Sempre serà una producció única, d’edició limitada i aleatòria en el temps en funció de l’anyada i la creativitat enològica de l’equip. La dissenyadora gràfica Ona Navinés és l’autora de la imatge d’UNA i ha apostat per una “composició elegant i un disseny simple i pregnant” per presentar un vi especial i únic, donat que “és un projecte que neix de la terra, de l’amor per la curiositat i del saber per un ofici màgic“.