Dotze cellers d’arreu del món sol·liciten l’entrada a aquesta organització en la convocatòria 2021, essent Herència Altés l’únic celler de l’Estat espanyol. El respecte pel medi ambient, la sostenibilitat i la recuperació de la biodiversitat són valors gravats a l’ànima del celler de la Terra Alta

L’International Wineries for Climate Action (IWCA) és un grup de treball col·laboratiu, cofundat el febrer de 2019 per la Família Torres i la Família Jackson Wines, que aglutina cellers compromesos amb la sostenibilitat. L’organització sense ànim de lucre vol impulsar una comunitat vinícola mundial per a la creació d’estratègies contra el canvi climàtic i per a la descarbonització de la indústria. Aquests valors, precisament, estan gravats a l’ànima del celler de la Terra Alta, Herència Altés: “El respecte pel medi ambient, la sostenibilitat i la recuperació de la biodiversitat són objectius que ens hem plantejat des del nostre naixement ara fa deu anys. I justament per això, volem formar part de l’IWCA“, explica Núria Altés, copropietària del celler.

En aquest sentit, Herència Altés ha presentat recentment candidatura per incorporar-se a l’entitat. Per ser membre s’han de complir una sèrie de requisits: cal que almenys el 20% de l’energia del celler sigui renovable, també cal completar un inventari mínim d’emissions de GEI (gasos d’efecte d’hivernacle) verificat per una auditoria externa i demostrar almenys una reducció del 25% de les emissions de CO₂ per unitat de vi produït, al cap d’un any de l’inventari d’emissions de referència. A més, com a grup de treball internacional, cada membre de l’IWCA es fixa com a objectiu una reducció global de les emissions de carboni (50% per al 2030 i el 80% el 2045), buscant arribar a zero emissions al 2050.

La clau: viticultura ecològica

Ser en aquest grup internacional de treball és un repte. Tot i que, encara queda feina per fer, anem en la direcció correcta per aconseguir la medalla de membre i estem segurs que assolirem l’objectiu perquè l’equip del nostre celler fa temps que treballa per integrar tot el cicle del cultiu de la vinya i l’elaboració de vins dins l’ecosistema i amb el mínim impacte ambiental“, assegura Rafael De Haan, que és l’altre propietari del celler. I es que bona part de la feina ja està encaminada perquè Herència Altés practica la viticultura ecològica i és, en gran part, autosuficient energèticament.

Ara, el celler vol fer un pas més enllà: reconèixer que l’escalfament global és el repte més gran al qual s’enfronta la indústria vinícola. En aquest sentit, “Herència Altés ha adoptat, al llarg dels darrers anys, mesures per reduir la petjada de carboni com l’ampliació de la instal·lació fotovoltaica que li va permetre reduir del 2018 al 2020, un 26% les emissions derivades del consum elèctric i generar amb aquesta instal·lació el 80% de l’energia total que consumeix“, expliquen. A més a més, actualment, el celler ha calculat la seva petjada de carboni sent de l’1,4kg CO2 per ampolla, una xifra per sota de la mitjana europea que se situa a l’1,7kg CO2 per ampolla. “Ens comprometem a fer front a la gravetat de la crisi climàtica mitjançant la reducció de les nostres emissions de carboni. Ens hi volem sumar, perquè com més cellers participin en l’IWCA, més forta serà la veu per a conscienciar a més gent sobre el canvi climàtic i implementar accions immediates i globals“, afegeix Núria Altés.

Però això no és tot, el celler ha desenvolupat, en els darrers anys, un projecte mediambiental propi per a la recuperació de la fauna i la flora autòctona. Dins d’aquest ha dut a terme diverses accions com, per exemple, la plantació de milers de plantes i arbres d’espècies autòctones i la construcció d’un jardí botànic amb un estany natural per reproduir un ambient natural típic de la zona; l’adhesió a la xarxa de seguiment i identificació de papallones Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), o la participació en un projecte de haking per a la reintroducció d’espècies com l’Òliba Comuna o Xoriguer.

A la convocatòria 2021 per entrar a formar l’IWCA s’hi presenten 12 cellers d’arreu del món, principalment destaquen els 8 dels Estats Units, però també n’hi ha un de la Índia, un d’Austràlia, un de França i Herència Altés que és l’únic celler de l’Estat espanyol que presenta candidatura en aquesta ocasió. Actualment, l’entitat està formada pels dos cellers fundadors i vuit cellers: Spottswoode Estigues (EUA, Napa Valley), Symington Family Estates (Portugal), VSPT Wine Group (Xile),  Yealands Wine Group (Nova Zelanda), Alma Carraovejas (Espanya), Silver Oak (EUA, Napa Valley), Bodega Emina (Ribera del Duero) i Cullen Wines (Austràlia).