Els cinc fills i filles que actualment gestionen el llegat familiar del celler Llopart (i ja en van 26 generacions dedicades al conreu de la vinya) han presentat avui un escumós molt especial. Un xarel.lo de la vinya del Paulino (on els fills hi passaven moltes hores quan eren petits), collit a mà el dia 15 de setembre de l’any 2007. “Un vi amb vocació eterna que representa la culminació de tot allò que hem après i la sublimació de la singularitat de la finca“, segons ha explicat Pere Llopart Llopart. L’objectiu d’aquest corpinnat brut nature Llegat Familiar és el de recordar i homenatjar els seus pares: la Jacinta i el Pere tot destacant “l’honradesa i la constància amb que van treballar sempre i la passió amb la que han preservat i transmès els coneixements tradicionals d’una vida dedicada a la transformació harmoniosa de fruit de la terra“. Tots els fills: l’Imma, l’Assumpta, el Josep Maria, el Pere i la Jesi ha participat avui en la presentació d’aquest nou escumós.

La història conjunta d’en Pere Llopart (pare) i la Jacinta en el món de la viticultura es remunta a la dècada dels anys 1950, quan -tot agafant el releu generacional d’una família que elabora vi des del segle XIV- van decidir especialitzar-se en l’elaboració d’escumosos de qualitat, “amb una ferma aposta per la viticultura respectuosa amb l’entorn natural, les llargues criances i els escumosos Brut Nature“.

La vinya del Paulino

Els ceps de la vinya del Paulino es van plantar l’any 1935 i té una superfície que no arriba a l’hectàrea. Un ceps arrecerats al pendent d’un dels boscos que abracen la casa pairal de Can Llopart i marcats per la influència del vent de Llebeig que els hi dóna un caràcter molt peculiar, “amb una molt bona concentració aromàtica i un accentuat caràcter mineral“. Destaca també per uns sòls sobre roca mare calcària, en un paisatge de vessants obagues. Són terres ben drenades, de textura franca-argilosa i amb un cobert de matèria orgànica que acull una gran diversitat d’insectes i fauna subterrània. Un sòl que marca de manera definitiva el raïm amb el que s’ha elaborat aquest escumós que ha tingut una criança en ampolla de més de 156 mesos.

El xarel.lo amb que s’ha elaborat aquest corpinnat brut nature va crèixer en un any sec, amb pluges concentrades durant el mes d’abril, que van permetre “enfortir les reserves hídriques del sòl, que van servir per alimentar el cep durant l’estiu, tot arribant a la verema amb un equilibri excel·lent entre l’acidesa i la dolcor“.

El LLegat Familiar

Un escumós amb criança en rima durant 13 anys -coup de poignée realitzat cada quatre anys en el transcurs de l’envelliment per potenciar el contacte entre el vi i les mares- del que se n’han embotellat unes 1000 ampolles per anyada. D’aquest 2007 en sortiran a la venda un total de 980, i la resta -unes dues-centes- passaran a formar part de l’enoteca familiar. Un cop desgorjat, el Llegat reposa durant un mínim de 6 mesos “en un entorn que torna la calma al vi i afavoreix la futura expressió de la riquesa de matisos i textures que ha anat adquirint al llarg del temps“, expliquen des del celler. El preu de venda al públic serà al voltant dels 125 euros.

L’Heretat de Can Llopart

Llopart és un celler familiar històric ubicat a les muntanyes de Subirats. La seva història comença al segle XIV, segons documenta un pergamí en llatí de 1385, quan un antecessor de la família LLopart, Bernardus Leopardi, va rebre la concessió d’unes vinyes situades en l’actual heretat. Actualment compta amb 102 hectàrees de vinyes de muntanya, que creixen en sòls miocènics de les muntanyes de l’Ordal, a una alçada d’entre 240 i 420 metres sobre el nivell del mar. Les més velles, es van plantar fa més de 80 anys i es troben en una àrea inclosa en el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya, a l’indret singular de Les Flandes.

El celler s’ha especialitzar en l’elaboració de vins escumosos, en especial els de llargues criances i el Brut Nature, i compta també amb una línia de vins tranquils i most ecològic. LLopart és membre fundador de Corpinnat, la marca col·lectiva que diferencia els grans escumosos elaborats al cor del Penedès, amb raïm autòcton, cent per cent ecològic, veremat a mà i vinificat a la mateixa propietat.