Les potencialitats dels vins de la DO Terra Alta per anar guanyant quotes de mercat tant en l’àmbit català, estatal com internacional, així com el futur de la comarca per fer-se un forat com a destinació enoturística, van ser els eixos vertebradors dels discursos en l’acte d’inauguració de la 34a edició de la Festa del Vi que aquest cap de setmana se celebra a Gandesa. Una inaguració que el Consell Regulador de la DO Terra Alta va aprofitar per presentar un espot publicitari sobre la Terra Alta centrat per una banda en la seva varietat insígnia, la garnatxa blanca, i amb els cellers cooperatius modernistes d’El Pinell de Brai i Gandesa, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí.
Aquest acte protocolari, celebrat al Cinema de Gandesa -precedit pel tall de cinta de la Mostra de Vins de la DO en què hi participen 30 cellers- va comptar amb l’escriptor i periodista Màrius Serra com a pregoner. Serra. L’escriptor va animar els cellers de la comarca a ser ambiciosos i a obrir-se al món amb els seus vins perquè els productors són el més pur exemple de “pensar en cosmopolita però des d’una perspectiva local d’arrelament i coneixement de la terra”.
Per la seva part, l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, va instar “totes les associacions vinculades al món del vi a la comarca i als productors a treballar conjuntament per tirar endavant els projectes relacionats amb el món del vi perquè només així aconseguirem un efecte multiplicador”. Luz va destacar també la “generositat de Gandesa organitzant des de fa 34 anys la Festa del Vi amb l’Ajuntament, el Celler Cooperatiu i la Societat Unió Gandesana al capdavant“.
Pagesos: gestors de catàstrofes
La directora general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Alba Balcells, va posar èmfasi “en el paper de la joventut dedicada a la producció el vi, ja que en l’actualitat quatre de cada 10 cellers estan en mans de gent jove“, alhora que els va animar “a posar en valor les potencialitats dels productes de la Terra Alta i del seu paisatge. Balcells va definir els agricultors com els gestors de catàstrofes, perquè en el seu vocabulari no existeix la paraula rendició”.
Pere Bové i Gerard Ubalde, president del Celler Cooperatiu de Gandesa i de la Societat Unió Gandesana respectivament, van agrair tots els organitzadors i col·laboradors la feina feta durant aquests anys per fer reeixir la Festa del Vi i la Mostra de Vins de la DO Terra Alta. Finalment, Joan Arrufí, president del Consell Regulador de DO, va destacar el “treball incansable de l’entitat que presideix amb els 9 milions d’ampolles venudes aquest any de vins de la comarca i dels més de 60 cellers adscrits ja a la Denominació d’Origen“, així com el constant creixement de la quota de mercat any rere any. En aquest sentit, va dir que “la Terra Alta disposa de la millor matèria primera, la garnatxa blanca, per explotar totes les potencialitats del sector vinícola“. La 34a Festa del Vi de Gandesa continuarà fins dilluns amb la Mostra de Vins.