David Seijas i la família Roqueta reinterpreten el vi bullit del Pla de Bages partint d’una recepta secreta històrica. El celler Abadal i l’ex-sommelier de elBulli i fundador de Gallina de Piel Wines ultimen el llançament de la col·lecció “Dolç de Foc” amb dos vins: Flama i Espurnes

La família Roqueta (Abadal) i David Seijas (Gallina de Piel Wines) treuen al mercat el primer dels dos vins que formen part del projecte “Dolç de Foc”, una reinterpretació d’una recepta històrica de la família Roqueta, que s’ha anat transmetent de generació en generació i que té l’origen en Mercè Torrentó, esposa de Joan Roqueta, que va habitar la masia Roqueta a finals del segle XIX.

Aquest novembre es presenta el Dolç de Foc Flama, amb només 258 ampolles numerades, i el juny de l’any vinent sortirà el Dolç de Foc Espurnes, “la nostra reinterpretació del vi bullit, que volem que sigui present a totes les taules catalanes quan es facin postres, en homenatge a la tradició popular catalana, a la nostra manera de celebrar les festes i de compartir els àpats”, expliquen Ramon Roqueta i David Seijas.

La recepta secreta que es transmet de generació en generació
El projecte es va iniciar l’any 2016, quan David Seijas va visitar el celler Abadal de la mà de Ramon Roqueta. Durant la visita el sommelier va descobrir la col·lecció de vins rancis d’entre 40 i 70 anys d’edat que reposen al soterrani de la masia Roqueta, les bullidores amb les quals s’elaborava el vi bullit i la recepta única,encara avui secreta, de Mercè Torrentó, que s’ha anat transmetent de generació en generació des del segle XIX. Mercè Torrentó, gran admiradora dels vins dolços, cada any es feia elaborar per a ella un vi bullit que custodiava en un racó de la casa, i que amb el temps va esdevenir el seu elixir.

La reinterpretació deixant-hi les mares del vi ranci
David Seijas, la família Roqueta i Miquel Palau (enòleg d’Abadal), han reinterpretat la recepta familiar aportant-li més complexitat, a partir de l’envelliment del vi bullit en una bóta de vi ranci, durant un mínim de 4 anys, en un sistema de soleres. Seijas afirma que es busca “un vi persistent i amb molts matisos, amb un equilibri entre dolçor i frescor. Ens atreia molt el concepte de “cuinar” un vi i hem fusionat els dos móns, el del vi ranci i el del vi bullit, per equilibrar la dolçor amb la frescor”.
El Dolç de Foc Flama és un vi de caràcter únic, amb una criança en una bóta dels anys 30 en la que històricament s’hi guardava vi ranci. Per iniciar aquest projecte, es va buidar aquesta bóta deixant-hi les mares del ranci i s’hi va afegir el primer vi bullit, que va impregnar-se així de tots els matisos d’aquests rancis“. Les ampolles de Dolç de Foc Flama estan encapsades en un packaging dissenyat per Acorn Studio.

Recuperar la tradició del vi bullit al Bages en el marc del projecte Manresa 2022
Històricament al Bages el vi bullit era un vi típic per als dies de festa, i també s’havia fet servir com a beguda energètica. Amb motiu del projecte Manresa 2022, que commemora el 500 aniversari de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat, l’any 1522, David Seijas i la família Roqueta presenten aquesta iniciativa de recuperació del vi bullit com un dels productes de la gastronomia ignasiana i de tradició ancestral a la comarca.

Dolç de Foc Espurnes i Dolç de Foc Flama són una oda a l’autenticitat de les terres catalanes. “Som una terra de foc, que ho celebra tot al voltant del foc, a la castanyada, per Sant Joan, per la Patum, etc. Venim del foc, perquè el foc va canviar la nostra història i tenim una forta tradició culinària i gastronòmica al seu voltant”, assegura David Seijas.

Sobre la família Roqueta i David Seijas
La família Roqueta és de les famílies vinícoles catalanes que es remunten al segle XII en l’estudi de la seva genealogia. Història, cultura i negoci s’entrellacen en el cognom Roqueta, sustentat al vi, tant lligat a la història de les grans cultures mediterrànies. “A la Masia Roqueta, documentada des de l’any 1199, al terme de Santa Maria d’Horta d’Avinyó, hi ha emmagatzemat el vi ranci patrimoni de la família, del que actualment se n’extreuen unes poques ampolles sota la marca Abadal Sagristia, que avui en dia és una col·lecció única a Catalunya“, expliquen fonts del celler.

David Seijas té una llarga i reconeguda trajectòria en el món del vi. Amb experiència en diferents àmbits del sector del vi com la formació i la creació de vins, va exercir com a sommelier de elBulli durant més de 10 anys. Reconegut amb importants premis, com la Nariz de Oro el 2006 o el Premi Nacional de Gastronomia el 2010, és autor de diverses publicacions reconegudes entorn del vi. És co-fundador de Gallina de Piel Wines, el “No-Celler” by David Seijas que “sacseja el concepte de celler tradicional, des del respecte i l’estima màxima als productors i als cellers. Embotellen conceptes i creen vins versàtils que respecten les elaboracions culinàries, la idiosincràsia de cada paisatge i les seves varietats autòctones. Volen esdevenir un referent disruptiu en els llenguatges d’interpretació del vi“.