L’Associació de Viticultura Regenerativa promou un “canvi de paradigma a les vinyes de l’Estat espanyol“. El seu objectiu és el de divulgar aquesta filosofia i pràctica agrícola, “que ajuda a regenerar els sòls i mitigar la crisi climàtica“. L’han constituït els cellerers i viticultors Família Torres, Clos Mogador, Can Feixes i Jean Leon, i la consultora agrícola AgroAssessor. Està oberta a qualsevol persona, empresa o entitat amb un interès en la viticultura regenerativa i la seva alta es pot sol·licitar a través de www.viticulturaregenerativa.org

Impulsar un canvi de paradigma en la gestió de les vinyes a l’Estat espanyol per lluitar contra el canvi climàtic i alhora regenerar els sòls, frenar l’erosió i fomentar la biodiversitat. Aquest és l’objectiu principal de l’Associació de Viticultura Regenerativa que s’ha constituït avui a Barcelona i que vol convertir-se en un punt de trobada per compartir informació, coneixements i experiències entorn del maneig holístic i l’agricultura regenerativa.

Darrera d’aquesta associació, hi ha cinc cellers i empreses familiars de diferents territoris, tots ells compromesos amb la sostenibilitat i la preservació del planeta: Família Torres, Clos Mogador, Can Feixes, Jean Leon i la consultora agrícola AgroAssessor. La seva intenció és sumar altres viticultors, agricultors, cellerers, formadors, investigadors o empreses a la causa per expandir aquest model agrícola basat en el cicle del carboni i l’únic que es postula com a solució per frenar l’escalfament global.

Un model per recuperar la vida dels sòls

La viticultura regenerativa és, en definitiva, un model centrat en recuperar la vida en els sòls imitant la natura. Com més vius són els sòls, més capacitat tenen per capturar el CO2 atmosfèric i més poden contribuir a frenar l’augment de les temperatures. Alhora, l’acumulació de carboni orgànic en el sòl de les vinyes ajudarà a millorar la salut d’aquests sòls, n’incrementarà la resiliència a l’erosió i la capacitat per fer front a la sequera ja que retindran millor l’aigua, i afavorirà la biodiversitat, creant un ecosistema equilibrat i beneficiós per a la vinya i el planeta.

La presidència de l’associació està en mans del Miquel Torres, cinquena generació de Família Torres, mentre que Francesc Font, fundador d’AgroAssessor, actua de vicepresident. Els vocals són Christian Barbier, responsable de viticultura de Clos Mogador, Joan Huguet, copropietari de Can Feixes i Mireia Torres, directora de Jean Leon. El càrrec de tresorer recau en el soci d’AgroAssessor Eduard Muixach i el de secretària, en l’enòloga de Família Torres Montse Catasús.

Programa formatiu i fòrum de debat

Per a Miquel Torres: “La raó de ser d’aquesta associació és divulgar i compartir coneixements i experiències. S’han de deixar de banda alguns neguits i aprenentatges culturals i animar-se a emprendre el camí cap a la regenerativa per convertir les vinyes en grans embornals de carboni, ja que aquest és l’únic model vitícola que té sentit en el context actual”.  Per explicar i promoure les pràctiques regeneratives, la nova associació té previst organitzar jornades i simposis, així com un programa formatiu amb condicions especials per als socis. Aquests també tindran accés a un fòrum de debat permanent amb els altres membres per intercanviar experiències i coneixements de manera virtual i la possibilitat de participar en sortides de camp i rebre periòdicament informació i articles d’interès sobre viticultura regenerativa.

Segons Francesc Font: “Volem que l’associació sigui un espai on conflueixin persones amb inquietuds similars i que puguin compartir les seves experiències, ja que l’agricultura regenerativa no té un manual que serveixi per a tots els casos, sinó que es basa en l’experimentació, i per això és important aprendre els uns dels altres i compartir aquest coneixement per avançar”.

L’associació està oberta a qualsevol persona, empresa o entitat d’arreu del territori espanyol interessada en la viticultura regenerativa. Per sol·licitar informació o donar-se d’alta com a membre de l’associació, es pot fer a través del formulari de contacte del web www.viticulturaregenerativa.org. A més d’informació sobre l’associació i els seus membres, el web també recull els esdeveniments futurs i els que ja s’han celebrat (com el Primer Simposi de Viticultura Regenerativa que va tenir lloc el juny 2021), així com un espai de notícies i articles d’interès sobre viticultura regenerativa.