L’Institut Català del Vi i la Vinya treballa en un projecte que ha de permetre impulsar la definició de la figura del viticultor elaborador. Aquesta distinció permetria visibilitzar i reconèixer les persones viticultores que elaboren vins amb raïms provinents de la seva vinya. L’INCAVI està treballant en el desplegament de la nova Llei de la Vitivinicultura, aprovada el febrer de 2020, conjuntament amb les denominacions d’origen catalanes. Un dels punts que l’INCAVI considera claus és la regulació de la figura del viticultor elaborador.

La directora de l’Incavi, Alba Balcells s’ha reunit amb representants de les denominacions d’origen catalanes, on també s’han presentat les accions comercials i promocionals previstes pel 2022.
L’INCAVI està treballant en el desplegament de la nova Llei de la Vitivinicultura, aprovada el febrer de 2020, conjuntament amb les denominacions d’origen catalanes. Un dels punts que l’INCAVI considera claus és la regulació de la figura del viticultor elaborador. “La riquesa vitícola i les noves formes d’elaboració han portat al convenciment, compartit amb les DO catalanes, de la necessitat de regular detalladament la figura del viticultor elaborador”, ha explicat la directora Alba Balcells.

Aquesta figura, que ja consta a la llei, distingirà aquelles persones viticultores que elaborin vi amb el seu propi raïm, posant l’accent en la importància de la vinya i el control del procés d’elaboració del vi per una mateixa persona. D’aquesta manera es dotarà de traçabilitat i seguretat per traslladar al consumidor la importància del viticultor i posarà de relleu aquelles persones que tenen la voluntat d’iniciar-se en l’elaboració de vi. “Sens dubte aquesta figura contribueix a empoderar la pagesia i pot assegurar la fixació dels i les joves al territori perquè atorga un valor afegit al conjunt de les produccions”, segons Balcells. Aquesta distinció farà possible que el nom de viticultor elaborador consti en l’etiqueta del vi i que porti associades les comprovacions oportunes que li donin certesa.

Un cop l’INCAVI estableixi aquest marc de regulació del viticultor elaborador, seran les denominacions d’origen qui, segons la seva voluntat i característiques pròpies, incorporarien aquesta figura als seus plecs de condicions. Aquesta iniciativa té com a objectiu apropar  Catalunya a realitats reconegudes en els països de tradició i prestigi vitivinícola europeu. També en relació al desplegament de la llei, l’INCAVI impulsarà els Vins de Finca Qualificada, els vins insígnia situats al capdamunt de tota la cadena de valor. En aquest sentit es treballarà conjuntament amb les denominacions d’origen i els cellers perquè cada DO pugui incorporar vins mereixedors d’aquesta distinció i amb un pla comunicatiu per difondre els Vins de Finca Qualificada a prescriptors i consumidors amb la finalitat i donar a conèixer el prestigi del vi català.

Actualment a Catalunya hi ha 12 Vins de Finca Qualificada a les DO Penedès, Priorat, Montsant, Pla de Bages i Terra Alta. Perquè un vi sigui qualificat com a Vi de Finca Qualificada s’han de complir uns requisits mínims: com que els raïms procedeixin de la mateixa vinya, un mínim de 10 anys d’elaboració del vi i un reconeixement i prestigi del vi tant nacional com internacional.

Accions promocionals previstes per al 2022
D’altra banda, durant el transcurs de la reunió, s’han presentat les actuacions de promoció previstes pel sector del vi l’any 2022 per part de Ramon Sentmartí, director de Prodeca. Abans, però, Sentmartí ha presentat les darreres dades d’exportació del sector vi i cava a Catalunya que apunten un creixement del 23,55% respecte l’any 2020 (comparant les exportacions de gener a setembre). Així es manté doncs com a cinquè sector exportador agroalimentari, representant el 4,62% del total.

Per aquest 2022 una de les actuacions més importants serà la Barcelona Wine Week, on Prodeca facilita la participació dels cellers catalans en aquest certamen internacional. També la Prowein a Düsseldorf, Singapore, Sao Paulo i Shangai. Està previst pel mes de juny un nou Wine Business Forum, amb una trobada d’importadors i distribuïdors internacionals a Barcelona per establir contactes comercials amb els cellers catalans. D’altra banda, s’està treballant un calendari amb showrooms virtuals i presencials en mercats estratègics com Mèxic, Rússia i Gran Bretanya, entre d’altres.

També al 2022 continuaran les accions que s’emmarquen al programa “European Quality Wines: Taste The Difference” (TTD.eu), finançat amb 2,5 milions d’euros i que està en marxa des del 2021 fins al desembre de 2023 i que incideix en els mercats xinès i nordamericà. Les actuacions van dirigides, principalment, a operadors comercials, professionals i prescriptors, considerats grups estratègics i amb influència per a la difusió del coneixement i de la cultura europea del vi a Xina i Estats Units.
Aquesta reunió s’emmarca en l’operatiu de treball que l’INCAVI ha establert amb les Denominacions d’Origen, amb una trobada cada dos mesos per avançar i coordinar polítiques en pro al sector del vi al nostre país.