La població navarresa d’Olite serà la seu d’aquest prestigiós concurs en la seva desena edició, que se celebrarà de 4 al 6 de maig de 2022. Durant tres dies, un centenar de professionals nacionals i internacionals del sector vitivinícola tastaran uns 1.000 vins de garnatxa per a seleccionar-ne els millors

La D.O. Navarra ha estat triada seu de la X Edició del Concurs “Garnachas del Món” (Grenaches du Monde), concurs internacional dedicat a aquesta varietat de raïm i als seus terrers predilectes. Un centenar de professionals nacionals i internacionals del sector vitivinícola (importadors, distribuïdors, periodistes i sommeliers entre altres), es donaran cita en la localitat navarresa d’Olite del 4 al 6 de maig, per a avaluar uns 1.000 vins de garnatxa i seleccionar les millors.

Per al concurs i el seu iniciador, el Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló, és un plaer veure créixer la gran família de les Garnatxes del Món amb Navarra com a soci. A Olite hem trobat un aliat que comparteix aquests valors molt “garnatxistes”: generositat, convivència i amistat. No tenim dubte que la qualitat d’aquesta futura edició és molt prometedora“, explica Fabrice Rieu, president del concurs.

Estem molt contents d’haver estat seleccionats per a organitzar aquest prestigiós concurs internacional. Aquest reconeixement anima als cellers i viticultors de la D.O. Navarresa a continuar amb l’esforç i treball que realitzen per a col·locar a Navarra en el mapa mundial de la garnatxa, ja que hi ha estudis que afirmen que aquesta varietat és originària de Navarra“, afirma Javier Santafé, director gerent del Consell Regulador de la D.O. Navarra. “Garnatxes del Món” és un concurs anual obert a tots els vins de garnatxa, sense restricció de color, origen o nacionalitat.

Amb 163.000 hectàrees de vinyes, la garnatxa ocupa el setè lloc entre les varietats de raïm més plantades del món. Emblemàtica dels països mediterranis, principalment a Espanya i França, ja que entre els dos països concentren gairebé el 90% de la superfície mundial plantada. Espanya, França i Itàlia són els tres principals països productors, però la garnatxa és molt popular a tot el món: Àfrica del Nord i del Sud, Austràlia, Amèrica del Nord i del Sud, Croàcia, Grècia, Líban, etc. A Espanya es conrea principalment a la Vall del riu Ebre: Navarra, La Rioja, Aragó i Catalunya, encara que també es troba a altres zones com la Serra de Gredos a Madrid.

El concurs “Garnatxes del Món”

El concurs Garnatxes del Món viatja per primera vegada des de Perpinyà fins al Campo de Borja, (Aragó) el 2016, després a Sardenya, Itàlia (2017) i a la Terra Alta, Catalunya (2018). El Concurs torna a Perpinyà en 2019, i a l’any següent es deslocalitza a Montpeller, en col·laboració amb els Vins de Pays d’Oc, primer productor mundial de vins rosats de garnatxa. En 2021, la pandèmia va obligar a dividir l’esdeveniment en 4 tastos successius: Cebreros a Espanya, Perpinyà i Châteauneuf-du-Pape a França i Ascoli Piceno a Itàlia.