Des d’aquest 2022 el Most Festival ressonarà els 12 mesos de l’any a l’auditori del VINSEUM, i ho fa gràcies a l’estrena del nou cicle Arxiu Most. El cicle inclou una sessió del millor cinema del vi d’arreu del món que ha passat pel Most Festival aquests darrers 10 anys

Arxiu Most dedicarà cada mes a una regió de vins diferent a través del cinema i incorpora, també cada mes, una selecció dels seus vins a la taverna del VINSEUM i a la botiga del museu. Suïssa, França, Eslovènia, Geòrgia, Sudàfrica, Xina, Itàlia, Portugal, Jerez, Galícia, Grècia i Canadà seran els territoris vinícoles pels quals viatjarem al llarg de tot l’any gràcies a Arxiu Most.

L’estrena serà el dimarts 25 de gener, amb Suïssa com a convidada especial, i amb la projecció de dos curtmetratges que ens apropen la bellesa natural i humana del país helvètic. D’una banda Maye et fils (David Maye, 2009), Gran Premi del Jurat del Most 2011, ens mostra l’emotiva relació d’un viticultor ancià al llit de l’hospital amb el seu fill, que el visita diàriament. Parlen del treball a la vinya que fa més de 50 anys que cuiden. De l’altra, Une année vigneronne (Françoise Monachon, 2010), documental que proposa un recorregut pel treball a la vinya al llarg de l’any, és també una oda a la terra i a les tradicions partint de les imatges espectaculars d’un paisatge declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Aquest mes de gener Suïssa ens porta vins de la regió del Valais, per cortesia de Swiss Wine Valais, recordant com el 2018 aquesta va ser la terra de vins convidada al Most Festival. Durant el primer mes de l’any a la taverna del VINSEUM i a la botiga del museu es podrà trobar aquesta següent selecció helvètica:

CLOS DE COCHETTA 2020, Petite Arvine.
Celler: Maison Gilliard, Sion.
CLOS DE LA COUTA 2019, Heida (Savagnin Blanc).
Celler: Domaine Jean-René Germanier, Vetroz.
CORNALIN 2020, Cornalin.
Celler: Cave des Champs, Miege.
HUMAGNE ROUGE 2018, Humagne Rouge.
Celler: Gilbert Devayes, Leytron

Al febrer, El vino, el mundo y nosotros (Antonio Lobo, 2019), Premi Projecció Internacional al Most 2019, ens porta fins a Jerez, amb el relat personal d’una època de canvis profunds en la forma de produir, de comerciar i de consumir aquest reconegut vi del sud d’Espanya. Tot el mes els vins de Jerez seran protagonistes a la Taverna i a la botiga, amb el suport del celler Vilarnau, del grup González Byass. Al març el cicle viatjarà a Sudàfrica de la mà de Bitter Grapes (Tom Heinneman, 2016) Premi Projecció Internacional al Most 2017, un documental amarg que relaciona la producció del vi d’aquest país africà amb l’esclavatge.

Programació del trimestre:
Maye et fils i Une année vigneronne (Suïssa)
Dimarts 25 de gener
El vino, el mundo y nosotros (Jerez)
Dimarts 22 de febrer
Bitter grapes (Sudàfrica)
Dimarts 22 de març
Auditori del VINSEUM
Hora d’inici: 20 h
Preu: 4 € (gratuït pels Amics del VINSEUM i pels socis del Cine Club Vilafranca).
Compra online a: entrades.vinseum.cat
Degustació dels vins del país d’origen de les pel·lícules al final de cada sessió