Un celler cent per cent familiar. Aquesta podria ser una de les principals característiques del Celler Sangenís Vaqué ubicat al bell mig del municipi prioratí de Porrera, però la seva particular aportació al vins emparats sota la Denominació d’Origen Qualificada Priorat va molts més enllà. “La nostra família va començar a elaborar vins al segle XVIII, tant per part dels avantpassats del meu pare com dels de la meva mare. Un projecte al qual anys enrere ens hi vam sumar dues de les quatre germanes que som“, comenta Maria Sangenís Vaqué. Celler familiar, tots els seus vins elaborats amb raïm de vinyes pròpies, la garnatxa i la carinyena com a varietats pràcticaments exclusives, la utilització de cups soterrats que ja utilitzaven antigament segles enrere a casa seva, vins ni filtrats ni clarificats i on el seu pas gradual per bòta constitueix un factor important a l’hora de definir-los, serien d’altres punts a destacar que els configuren i els hi donen una personalitat molt marcada.

Sangenís Vaqué va ser el primer celler de Porrera que va embotellar vins. Parlem de l’any 1995, “un pas endavant que va representar un punt d’inflexió pel nostre projecte i negoci familiar -explica la Maria Sangenís- perquè fins aleshores es feia tot a doll i no es valorava com caldria la feina dels cellers. A casa vam plantejar-nos que o fèiem un canvi o tancàvem el celler“.

Un dels principals pilars, les vinyes pròpies

Un dels pilars fonamentals del projecte Sangenís Vaqué són certament les seves vinyes. “Els nostres avantpassats van escollir molts bons terrenys on plantar les vinyes per a elaborar vi -la majoria molt prop del poble- i això ha estat molt important per a nosaltres: parlem de La Cometa, La Coranya i les Roques Llises”. La primera constitueix la parcel·la més gran i suma prop de 10 hectàrees. És on hi ha plantades les vinyes més joves, amb  25 anys de vida. Completada fa quatre anys per una nova plantació de garnatxa blanca i un nou coster de carinyena. A la zona de La Coranya, la Maria Sangenís destaca que “a la llarga ho volem fer un vi de paratge. Es tracta d’una vinya plantada pels pares l’any 1978“.

De fet, segons comenta “va ser un acte de molta valentia perquè aleshores eren anys complicats per la pagesia i el vi no tenia la consideració que ha guanyat amb el pas dels anys i fins a l’actualitat. Era un moment en què la gent havia de buscar feina fora del poble i ells van decidir apostar per aquestes tres hectàrees de garnatxa i carinyena“. La tercera vinya des d’on s’elaboren els vins de gamma més alta és Les Roques Llises. Es tracta de dues hectàrees ubicades al larg del riu Cortiella, amb ceps de més de 50 anys.

Maria Sangenís Vaqué -va estudiar primer enginyeria alimentària i després enologia- recorda que la seva implicació en el món del vi es va enfortir anys enrere quan “amb la família viatjaven arreu del món per donar a conèixer i vendre els nostres vins“. De fet, de la producció anual del celler, prop de 25 mil ampolles, fins fa pocs anys un 80 % es dedicava a l’exportació. Darrerament, “el major interès que el món del vi ha despertat a casa nostra, ha fet variar aquestes xifres i actualment venem a Catalunya un 40 % de les ampolles i la resta -el 60%- continua comercialitzant-se a l’exportació“.

Una filosofia de vins molt clara

Sangenís Vaqué és un magnífic exemple d’un projecte que sempre ha mantingut una línia i una filosofia clara dels vins que elabora. “Des de sempre hem optat per donar el màxim protagonisme a les nostres garnatxes i a les nostres carinyenes, generalment fent cupatges amb les dues varietats perquè entenem que s’integren i es complementen molt bé. D’aquesta manera hem volgut ser fidels a la identitat del Priorat“. I també han volgut donar valor al pas de la majoria dels seus vins per bóta. Un recipient on la fusta ajuda a definir-los, a envellir-los però no a maquillar-los. “Ni filtrem, ni els clarifiquem. No hi afegim res. Volem que els vins es netegin de manera natural dins les barriques, combinant bótes de diferents anys“, explica Sangenís.

Els vins de Sangenís Vaqué

Garbinada. Elaborat amb un 45% de garnatxa i un 45% de carinyena, amb un 10% de syrah. Aquest vi és l’únic que elaboren sense passar per bóta. “Es vinifica en cups soterrats que ja utilitzaven els nostres avantpassats fa més de 200 anys. Els van reformar i rehabilitar amb rajola de gres. Estem molt contents amb les fermentacions que s’hi fan“. El nom fa referència a la garbinada que entra a les tardes a Porrera des de Cambrils. “Un vent que ens ajuda molt al cep a madurar el raïm i a mantenir l’acidesa dels nostres vins“.

Dara. Aquest és un vi nascut d’un projecte iniciat l’any 2000. “Quan la gent buscava més vins de criança. Aleshores vam optar per passar el Garbinada per bóta. Elaborat amb garnatxa, carinyena i merlot“.

Vall Por. Elaborat amb raïm de la part més alta de la vinya La Cometa (60% garnatxa i 40% carinyena). Amb ceps que produeixen un quilo per planta. Amb un sòl on la llicorella marca territori. El nom fa referència al nom que al segle XII tenia Porrera, la Vall de la por.

Bancal de Garnatxa. “Un projecte que vam iniciar amb la meva germana. En aquest cas, tot i la nostra predilecció pels cupatges de les dues varietats, vam optar per fer un monovarietal de garnatxa negra. En fem 2500 ampolles aproximadament. Sis mesos en barrica“. Maria Sangenís insisteix en què en la seva elaboració, la fusta ajuda a envellir els vins, però no a maquillar-los.

Coranya. Amb raïm de vinyes de més de 40 anys. Ceps de garnatxa i carinyena plantats barrejats i veremats tots alhora. Fermentat als cups de rajola. “Les dues varietats són complementàries, com el yin i el yang“, comenta. Un cupatge del 50%.

Clos Monlleó. Raïm de les vinyes de Les Roques Llises. Les vinyes més velles del celler. Cupatge de meitat garnatxa i meitat carinyena. Amb divuit mesos de barrica de roure francès i 10 (si, deu anys) en ampolla. Actualment, es ven l’anyada de 2011. Producció de 2000 ampolles.

Simfonia. Un vi dolç natural del que només se n’han elaborat tres anyades. Sense alcohol ni sucres afegits. “Va ser resultat d’una casualitat. L’any 2007 vam tenir un estiu molt càlid cap a final d’agost i una part del raïm es va deshidratar. Vam decidir fer una prova i el resultat va ser fantàstic”. Un vi dolç fresc amb una gran acidesa. La Maria Sangenís comenta que el celler treballa en nous projectes (com per exemple un coster de carinyena) però que la línia seguida fins ara és clara. Mantenir la filosofia que la família va iniciar fa anys. “La fidelitat a la identitat del Priorat és determinant i el factor fonamental del nostre celler“.