La segona edició de la Barcelona Wine Week (BWW) comptarà amb un dels majors programes de ponències, tastos i presentacions a càrrec de reconegudes personalitats del món del vi. 50 experts, sommeliers i enòlegs de prestigi internacional com Frank Smulders, Sarah Jane Evans, François Chartier, Miquel i Mireia Torres, Ferran Centelles, Pilar Salillas, Giorgia Scaramella, José Peñín, i Andrés Proensa, entre altres, estaran al capdavant de les sessions organitzades pel saló de referència del vi estatal.

El paper clau de les varietats autòctones de raïm i la seva contribución a un cultiu sostenible serà el fil conductor de bona part de les activitats de la BWW, que se celebrarà del 4 al 6 d’abril del 2022 al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona. “En l’esdeveniment també tindran protagonisme tendències com l’enoturisme, la cultura del vi, la digitalització i la innovació en el sector. Així, en diferents espais de l’àrea BWW Hub tindran lloc una treintena de sessions encaminades a potenciar les experiències formatives i sensorials lligades al vi, algunes de les quals també estaran enfocades al negoci“, expliquen fomts de l’organització.

Per exemple, el Master of Wine Frank Smulders, expert en vi espanyol i prescriptor de la cadena de luxe russa MWO’key Hypermarkets departirà sobre la imatge dels vins espanyols en el món i l’interès que tenen els mercats europeus per les referències elaborades amb varietats autòctones. Una altra Master of Wine, Sarah Jane Evans –escriptora i editora de Decanter– participarà en la sessió ‘La versatilitat de la Garnatxa enfront de la variabilitat climàtica’.

Per part seva, Miquel i Mireia Torres, director general i directora d’Innovació i Coneixement de Família Torres respectivament, revelaran mitjançant un tast per què aquestes varietats poden adaptar-se a les altes temperatures i la sequera, i convertir-se en la solució per a la viticultura del futur.

Identitat mediterrània

La mallorquina de Porreres Bàrbara Mesquida, viticultora i elaboradora de Mesquida Mora; Pilar Salillas, enòloga i directora del Celler Lagravera i Pepe Mendoza, viticultor i elaborador de Casa Agrícola reivindicaran la identitat mediterrània a través de les seves varietats autòctones. Ho faran a partir d’un tast i una taula rodona, mentre que François Chartier, un dels majors experts en harmonies i aromes i president de Chartier World LAB Barcelona, detallarà en primícia quin és l’impacte de la biodiversitat del paisatge en el perfil aromàtic dels vins.

Per a compartir el posicionament i les tendències del consum en restauració dels vins elaborats amb varietats autòctones en els últims anys, tres prestigiosos sommeliers de restaurants espanyols –Giorgia Scaramella, de Marc Fosh (Palma), Jon Andoni Rementeria, de Remenetxe (Guernica) i David Robledo, de Ambivium (Peñafiel)– presentaran i guiaran el tast de sis grans referències d’aquesta tipologia. Els dos principals crítics del vi espanyol i autors de les guies de vins més importants del país, José Peñín i Andrés Proensa, parlaran de l’evolució del vi a Espanya sota una retrospectiva dels últims 40 anys, observant els canvis de consum i de mercat i posant l’accent en la disminució de l’ús de les varietats foranes enfront de les autòctones.

El punt de vista acadèmic l’aportaran Ferran Centelles, col·laborador d’elBullifoundation / Sapiens del Vino, i Fernando Martínez de Tota, catedràtic en viticultura Universitat de La Rioja. Tots dos presentaran el contingut d’un estudi sobre la recuperació de les varietats autòctones.

Espai de tast
Tots els assistents al saló podran gaudir de ‘Wine Tasting Journey / Hidden grapes’, una activitat dirigida per Ricardo Herrera (WA), d’Enoaula, que comptarà amb una barra de vins de varietats autòctones minoritàries. En aquest ampli espai d’acte-cates es podran degustar al voltant de 50 referències acuradament seleccionades de petites produccions.

Així mateix, se celebrarà una taula rodona i tast de vins que tenen relació directa amb el canvi climàtic i que constituirà la presentació de la VI edició de Green Wine Future, un esdeveniment internacional que advoca per la conscienciació dels efectes del canvi climàtic en l’àmbit de la viticultura i els cellers i que tindrà lloc el mes vinent de maig. Participaran Carlos Moro, president del Grup Matarromera, Mauricio González Gordon, president de González Byass i Jaume Gramona, propietari de Cellers Gramona.

En l’espai Speaker’s Corner del saló es desenvoluparan debats i taules rodones entorn de l’enoturisme i les seves maneres d’atreure a públic nou, la consideració del vi com a cultura, l’ecologia i la sostenibilitat, i les innovacions en els cellers i en la viticultura. Intervindran com a ponents Rafael del Rey, director general de l’Observatorio Español del Mercado del Vino, Núria Altés, propietària del celler Herència Altés, membre de Wineries for Climate Action, Lluís Tolosa, sociòleg i expert en enoturisme i Ton Rimbau, impulsor del projecte Vins rebels on road, entre altres.

Els 7 magnífics del cava: una proposta de luxe
Els professionals interessats en el cava podran gaudir d’una sèrie d’esdeveniments exclusius: així, el periodista i sommelier Ramon Francàs dirigirà “Els 7 magnífics del cava”, un tast exclusiu de caves selectes que es troben encara disponibles en el mercat i amb un mínim de 10 anys de criança, representatius de la piràmide qualitativa de la DO Cava. Com a part del programa BWW Likes the City, l’àrea BWW Hub també acollirà el lliurament dels Barcelona Rosé International Bubbles Awards, que premien als millors escumosos rosats. Amb la participació esperada de més de 600 cellers i la pràctica totalitat de Denominacions d’Origen i Consells Reguladors, BWW és actualment el major aparador de promoció internacional per als vins espanyols. Es preveu que prop de 20.000 professionals visitin el saló.