Un total de 29 restaurants oferiran menús especials en la 17a edició de la campanya dedicada a aquest típic i gustós crustaci de la cuina marinera. S’han programat projeccions i visites guiades a la Confraria, un taller familiar, demostracions de vela llatina i passejades en llagut. Els comerços també participaran en l’esdeveniment amb aparadors “engalerats” per promocionar la gastronomia. Torelló Viticultors patrocina aquestes jornades.

 La 17a edició de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera de Cambrils inaugurarà el calendari gastronòmic de l’11 al 27 de febrer amb la participació de 29 restaurants i un programa d’activitats al voltant d’aquest crustaci del mediterrani amb el patrocini de Torelló Viticultors.  L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein; el regidor de Promoció Econòmica, Juan Carlos Romera; el representant de l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils (AEHC), Xavier Martí, i el propietari de Torelló Viticultors, Paco de la Rosa Torelló, han presentat avui aquestes jornades insígnia de Cambrils per assaborir la millor temporada de la galera.

L’alcalde de Cambrils ha destacat la llarga trajectòria de les jornades, que ha definit com la “joia de la corona” del calendari cambrilenc, i ha recordat els orígens de la campanya, “que es va engegar quan la galera encara era un marisc poc valorat i només s’utilitzava per donar gust als plats i per fer fumets.  El regidor de Promoció ha explicat que, tot i que no s’han pogut organitzar els actes més multitudinaris, les jornades dels restaurants aniran acompanyades d’una intensa agenda d’activitats amb molta presència de al Confraria de Pescadors. A més, el comerç també s’ha vinculat a la campanya amb un concurs d’aparadors“.

Per la seva banda, Paco Torelló ha posat “en valor el nivell de l’oferta gastronòmica de Cambrils i la seva merescuda fama arreu del país i ha assegurat que Torrelló no podia faltar a la cita amb una edició especial d’escumós ecològic dedicat a la Costa Daurada“.  Finalment, el restaurador Xavier Martí ha celebrat la tornada a la normalitat i ha explicat “que afronten la nova etapa amb molta il·lusió perquè ja han rebut moltes trucades preguntant per les jornades i ha valorat molt positivament la participació de quasi una trentena de restaurants tenint en compte que en aquestes dates n’hi ha alguns de tancats“.

Paco Torelló, a la presentació de les Jornades.

L’objectiu del calendari gastronòmic és sumar esforços entre el sector públic i privat per potenciar el posicionament de Cambrils com a capital gastronòmica, promocionar productes de proximitat del mar i la terra, i incrementar les visites a Cambrils fora de la temporada més turística.  Els restaurants participants oferiran una àmplia varietat de receptes amb la galera com a ingredient principal, des de les més tradicionals a les més innovadores. Els menús es poden consultar en aquest enllaç aquí.

Programa d’activitats paral.leles

Les activitats programades compten amb la participació d’entitats locals com la Confraria de Pescadors amb la visites guiades “Galeres en viu” i la reproducció del vídeo “La Pesca a Cambrils”, el Museu d’Història amb el taller familiar “Garum, un vell condiment per a la galera”, l’Arjau Vela Llatina amb les demostracions de navegació tradicional i l’associació Vent d’Estrop amb les passejades en llagut per la canalla.

Per activitats amb inscripció prèvia: de dilluns a divendres, de 8 a 15 h, a peconomica@cambrils.org o al tel. 977 794 679

Inscripció prèvia a al taller “Garum, un vell condiment per a la galera” al mail museu@cambrils.org o al telèfon 977 794 528.

De l’11 al 25 de febrer 

LA PESCA A CAMBRILS

De les 18.15h a les 18.30 h, a la Confraria de Pescadors de Cambrils

Reproducció del vídeo La Pesca a Cambrils. Un espai on poder reconèixer les diferents modalitats pesqueres del nostre municipi i veure l’evolució que ha patit el sector en els darrers anys. Aforament limitat. Inscripció prèvia.

Divendres, 11 de febrer 

GALERES EN VIU

De les 17h a les 18 h, a la Confraria de Pescadors de Cambrils

Visita guiada a les instal·lacions. Vine i aprèn l’art de pescar galeres de la mà dels que coneixen bé aquest ofici i segueix el recorregut que fan les galeres des de les barques fins a la llotja. Aforament limitat. Inscripció prèvia.

Divendres, 18 de febrer 

GALERES EN VIU

De les 17h a les 18 h, a la Confraria de Pescadors de Cambrils

Visita guiada a les instal·lacions. Vine i aprèn l’art de pescar galeres de la mà dels que coneixen bé aquest ofici i segueix el recorregut que fan les galeres des de les barques fins a la llotja. Aforament limitat. Inscripció prèvia.

Dissabte, 19 de febrer  

GARUM, UN VELL CONDIMENT PER A LA GALERA

A la llotja de la Confraria de Pescadors de Cambrils

De les 11h a les 13h. Taller en català

De les 16.30h a les 18.30h. Taller en castellà

Taller familiar a càrrec de Kuan Um, amb la finalitat d’apropar el públic al coneixement d’un producte fermentat propi del món grecoromà a l’antiguitat clàssica. Un producte habitual a l’espai culinari de les dones i en el qual formava part la galera. Els participants elaboraran un preparat aromàtic i aprendran a elaborar una de les salses per excel·lència del món roma: el garum. Alhora, realitzaran el seu etiquetat escrivint en càlam i s’ho emportaran a casa seva. Aforament limitat. Inscripció prèvia. Taller gratuït.

Organitza: Regidoria de Promoció Econòmica, Campus Extens de la URV i Museu d’Història de Cambrils. Col·labora: Confraria de Pescadors de Cambrils

Dissabte, 26 de febrer

De les 11.30h a les 13 h, a les escales reials del Port de Cambrils

Demostració de Vela Llatina a càrrec de l’ARJAU.

Passejades amb llagut adreçades principalment a la canalla, a càrrec de l’associació esportiva VENT D’ESTROP. Inscripció prèvia.

Fins el 3 d’abril 

LO DELTA 4.30

A la Torre del Port

Dissabtes d’11h a 14h i de 17h a 20h

Diumenges d’11h a 14h

Exposició fotogràfica, a càrrec de José Antonio Sartorio, que té com a propòsit conèixer per vincular-nos, vincular-nos per estimar, estimar per respectar i respectar per preservar. Lo Delta és una de les actuals Reserves de la Biosfera, que constitueixen el substrat de la cadena de la VIDA i un llegat que hem de cuidar. Entrada gratuïta.

Durant les Jornades Gastronòmiques de la Galera 

COMERÇ AMB BON GUST

Visita els establiments de les associacions comercials del municipi (Unió de Botiguers de Cambrils, Xarxa del Port i Vila Centre), adherits a la campanya, que participen en el concurs d’aparadors “engalerats” i vota el que més t’agradi. Els usuaris que votin entraran en el sorteig d’una ampolla Magnum Brut Nature Torelló del patrocinador de les Jornades: Celler Torelló, una glaçonera i un joc de copes.