El celler Herència Altés estat reconegut com a Silver Member de l’associació International Wineries for Climate Action gràcies al seu “compromís mediambiental amb l’agricultura ecològica, la biodiversitat, l’autosuficiència energètica i la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle

“. Herència Altés explicarà la seva experiència vinculada a la sostenibilitat en dues taules rodones en el marc del Barcelona Wine Week

 
El Celler Herència Altés ubicat a Gandesa és Silver Member de l’International Wineries for Climate Action (IWCA). L’IWCA és un grup de treball col·laboratiu i sense ànim de lucre que agrupa cellers compromesos amb la sostenibilitat per crear estratègies que frenin el canvi climàtic i promoguin la descarbonització de la indústria vinícola. Actualment aquest organisme està format per 27 cellers d’arreu del món, 13 membres de ple dret (entre els quals Herència Altés) i 14 Applicant Members.
 Per a Núria Altés, co-propietària del celler, “formar part de l’IWCA és un reconeixement a la feina ben feta, al treball respectuós pel medi ambient i per la sostenibilitat”. “Uns sòls sans i un ecosistema robust– afegeix- perpetuaran la viticultura. És el nostre deure mantenir un bon equilibri entre agricultura i biodiversitat“, conclou.

Per ser reconegut com a Silver Member de l’organització, Herència Altés ha hagut d’elaborar un inventari mínim de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI) que emet el celler (d’acord amb el Protocol de GEI del Institut de Recursos Mundials i la normativa ISO-14064), verificat per una auditoria externa. A més, s’ha signat un compromís de reducció continuada de les emissions per litre de vi produït per complir amb la reducció d’un 50% el 2030 i arribar a zero emissions l’any 2050, tal i com marca la campanya Race to Zero de les Nacions Unides.

Herència Altés ja fa anys que treballa en termes de sostenibilitat i respecte pel medi ambient, així l’any 2018 va ampliar la seva instal·lació fotovoltaica. D’aquesta manera, entre el 2018 i 2020, el celler va reduir un 26% les emissions derivades del consum elèctric i va millorar l’autosuficiència al generar un 80% de l’energia total que consumeix. “Estem compromesos a fer front a la gravetat de la crisi climàtica a través de la reducció de les emissions de carboni. De fet, estem analitzant noves mesures per reduir-les encara més, com per exemple, amb l’ús d’ampolles més lleugeres“, explica Rafael De Haan, co-propietari del celler.

Cal destacar que des del 2013 el celler utilitza pràctiques d’agricultura ecològica en totes les vinyes i, avui en dia, el 100% de les vinyes comptem amb la certificació ecològica. Part d’aquest compromís s’ha materialitzat en el projecte mediambiental de la finca de Lo Grau de l’Inquisidor, on s’ubica el celler. S’hi han plantat arbres, arbustos autòctons i plantes, s’han instal·lat caixes niu i s’ha construït un estany per reproduir l’hàbitat natural de les espècies de la zona. A tot plegat cal sumar-hi diversos hackings per la reintroducció d’espècies autòctones en declivi com l’Òliba Comuna o Xoriguer. Totes aquestes actuacions afavoreixen la protecció i proliferació de la fauna i flora autòctona i atreuen insectes i aus que combaten les malalties de la vinya a través del propi ecosistema.

La xarxa Catalan Butterfly Monitoring Scheme

L’any 2021, Herència Altés també va adherir-se al Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), una xarxa de seguiment i identificació de papallones, que a part de censar i estudiar hàbitats i espècies, permet analitzar la qualitat ambiental de l’entorn prenent les papallones com a bioindicadors del clima, la vegetació i dels usos del sòl. A més a més, el celler s’inicia en l’agricultura regenerativa i experimenta amb noves pràctiques, com l’ús de les cobertes vegetals a les vinyes, que afavoreixen l’optimització de l’aigua de pluja, especialment important en una zona de secà com és la Terra Alta.

Per aquest compromís mediambiental, Herència Altés participarà en dues taules rodones en el marc de la Barcelona Wine Week, en una edició del certamen que orbitarà, entre d’altres, al voltant del medi ambient i els reptes per fer front al canvi climàtic. Una de les sessions, organitzada per l’IWCA i que porta per títol “IWCA, cap a la descarbonització del sector vitivinícola”, se celebrarà el dia 5 d’abril a les 11.30h, a la Sala Príncipe de Fira Barcelona. L’altra titulada “Ecología y sostenibilidad: la nueva centralidad” (5 d’abril a les 13:30h, Speaker’s Corner) versarà sobre l’aposta i les bones pràctiques del paisatge vinícola i les noves generacions. En amdós casos, Rafa De Haan i Núria Altés, respectivament, aportaran el seu punt de vista sobre els reptes i les oportunitats actuals del sector vinícola i compartiran l’experiència del celler en el desenvolupament sostenible.