El concurs internacional, que enguany celebra el seu desè aniversari, celebrarà una classe magistral en Wine Paris & Vinexpo Paris, en la qual exposarà les principals etapes de la seva edició 2021 i anunciarà la futura cita de 2022 a Navarra. Dimarts 15 de febrer, a les 9.30 hores, es tastarà una selecció de vins premiats d’Espanya, Itàlia i França al Parc d’Exposicions de la Porte de Versailles, en presència de personalitats emblemàtiques de cadascuna d’aquestes regions

El gran viatge de les Garnatxes del Món continua i la propera aturada serà dimarts vinent a París dins la fira Wine Paris & Vinexpo Paris, que tindrà lloc a la Porte de Versailles els dies 14, 15 i 16 de febrer: “Garnatxistes del Món: Uniu-vos!” serà l’ocasió de rememorar els grans moments de l’edició de 2021 amb els principals protagonistes del concurs Grenache du Monde, quan el certamen va visitar quatre de les principals capitals mundials de la varietat garnatxa:

• Cebreros, a la Serra de Gredos, al nord de Madrid, Espanya;
• Châteauneuf-du-Pape a la Vall del Roine;
• Perpinyà al Rosselló;
• I Ascoli Piceno a les Marques italianes.

Volíem compartir les increïbles experiències que hem viscut en aquests temps difícils. Wine Paris & Vinexpo Paris és el lloc ideal per a fer-ho, ja que és l’última fira que es va celebrar abans del confinament i la primera que manté les seves dates i reobre les seves portes als professionals del món en 2022. Aquest optimisme i aquesta set de trobades i d’amistat constitueixen també l’ADN de la garnatxa i dels seus terrers: amb Wine Paris & Vinexpo Paris ens sentim cada vegada més a gust!“, explica Fabrice Rieu, president del concurs.

Aquest viatge “garnatxista” a l’època de la Covid, calia explicar-lo, escenificar-lo… i degustar-lo! Els vins que presentarem són tots premiats en el concurs i reflecteixen perfectament aquests territoris que comparteixen la varietat garnatxa. També és una oportunitat per a anunciar el pròxim episodi de Grenaches du Monde, a Olite, a Navarra“, afegeix Frédéric Galtier, periodista i coordinador de l’esdeveniment, que presentarà la classe magistral, els detalls de la qual estan disponibles a la pàgina web de la fira.

Els ponents seran:

• Frédéric GALTIER – periodista i coordinador de Grenaches du Monde
• Rafael MANCEBO – president de la DOP Cebreros en España
• Michel BLANC – Director de la l’AOP Châteauneuf-du-Pape
• Fabrice RIEU – president de Grenaches du Monde
• Maurizio VALERIANI – periodista i representant del concurs en Itàlia
• Javier SANTAFE – Director de la DOP Navarra a Espanya

Grenaches du Monde és un concurs anual obert a tots els vins de garnatxa (pura o majoritària), sense restricció de color, origen o nacionalitat. Els cellers que desitgin inscriure els seus vins poden fer-ho en línia al lloc web grenachesdumonde.com. Amb 163.000 hectàrees de vinyes, la garnatxa ocupa el setè lloc entre les varietats de raïm més plantades del món. Emblemàtica dels països mediterranis, principalment a Espanya i França, ja que entre els dos països concentren gairebé el 90% de la superfície mundial plantada. Espanya, França i Itàlia són els tres principals països productors, però la garnatxa és molt popular a tot el món: Àfrica del Nord i del Sud, Austràlia, Amèrica del Nord i del Sud, Croàcia, Grècia, Líban, etc. A Espanya es conrea principalment a la Vall del riu Ebre: Navarra, La Rioja, Aragó i Catalunya, encara que també es troba a altres zones com la Serra de Gredos a Madrid.

La iniciativa “Grenaches du Monde” es va crear l’any 2013 pel Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló (CIVR) a Perpinyà, el concurs Garnatxes del Món viatja per primera vegada en 2016, amb la seva primera edició traslladada a Campo de Borja, Aragó, després a Sardenya, Itàlia (2017) i a la Terra Alta, Catalunya (2018). El Concurs va tornar a Perpinyà en 2019, i a l’any següent es va deslocalitzar a Montpeller, en col·laboració amb els Vins de Pays d’Oc, primer productor mundial de vins rosats de garnatxa. En 2021, la pandèmia va obligar a dividir l’esdeveniment en 4 tastos successius: Cebreros a Espanya, Perpinyà i Châteauneuf-du-Pape a França i Ascoli Piceno a Itàlia.