El celler plantarà més de 1.500 nous arbres a l’Heretat en zones amb poca regeneració natural. L’Heretat Can Llopart configura una unitat que integra 102 hectàrees de vinyes de muntanya, 40 ha. de conreus diversos i 310 ha forestals

Llopart plantarà aquest any més de 1.500 arbres de 12 espècies diferents en el marc del pla de gestió agroforestal que du a terme des de 2010 i que té com a objectiu “protegir el sòl de l’erosió, enriquir els hàbitats de les espècies endèmiques i fomentar la biodiversitat en l’entorn de les vinyes de l’Heretat can Llopart. El celler reforestarà zones amb poca regeneració natural amb lledoners, arboç, magraners, alzines, nogueres, roures, avellaners, cirerers, pomeres, nogueroles, serveres i corners“.

Projecte integral de gestió de la finca

L’any 2010, Llopart va integrar la gestió forestal amb la gestió vitícola, i va engegar un projecte d’avaluació ambiental continua a través del qual ha pogut fer una fotografia de l’entorn paisatgístic de l’Heretat i observar quines millores s’hi podien dur a terme pel seu manteniment i enriquiment. En aquest sentit, Llopart ha fet un inventari de les espècies endèmiques de la finca, que ha identificat una gran diversitat:

  • 335 espècies de flora (44 tipus d’arbres, 74 d’arbustos, 109 d’herbàcies, 55 espècies de fongs, 35 molses i falgueres i 18 líquens)
  • 203 espècies de fauna, entre les quals 121 vertebrats (30 espècies de mamífers, 75 d’ocells, 10 de rèptils i 6 d’amfibis) i 82 d’invertebrats (insectes, mol·luscs, aràcnids i altres)

D’entre les accions que s’han dut a terme en les dues darreres dècades, destaquen “l’aclarida de plançoneda de 78 hectàrees de bosc, la limitació de bardisses invasores, de 21 hectàrees de sotabosc, la poda de millora adaptativa en arbres de creixement lent com els roures i les alzines, l’arranjament de camins forestals i les tasques preventives d’incendis en eles perímetres forestals“.

Un mosaic agroforestal en equilibri

L’Heretat Can Llopart de Subirats, amb 102 hectàrees de vinya de muntanya, 40 ha de conreus de lleguminoses, farratges, oliveres, presseguers i camps en guaret i 310 ha forestals de bosc, matollar silvestre, marges i pastures forma una unitat agroforestal d’alt valor ecològic, ambiental i paisatgístic. “L’elevada biodiversitat d’espècies vegetals i animals configura un ecosistema natural dinàmic i equilibrat que afavoreix la resiliència i el desenvolupament sa i resistent dels ceps de muntanya de conreu ecològic de Llopart. L’enorme massa forestal que gestionen des del celler, bona part catalogada com Espai Natural Protegit de les Muntanyes d’Ordal, proporciona una petjada verda damunt l’entorn amb una captació del carboni atmosfèric quasi tres vegades superior als CO₂ generat per la seva activitat vinícola“, expliquen des del citat celler.

Plantar un arbre i deixar la empremta verda

A LLOPART proposen una activitat pel dissabte 19 de març que consistirà en divulgar “un ambiciós programa de gestió  per ajudar a preservar el valuós mosaic agroforestal de la finca, i hem preparat una jornada perquè qui ho desitgi hi pugui participar“. El programa acollirà una caminada per conèixer i gaudir de l´entorn natural i vitícola de l´Heretat can Llopart de Subirats, una plantada d’arbres i breu xerrada sobre plantes i els seus usos ancestrals i un tast de vins i escumosos amb un sorprenent maridatge gastronòmic amb ingredients silvestres de proximitat.

Més info. a https://www.llopart.com/activitats/