La Fundació Família Torres, creada el 1986 pel centenari celler familiar del Penedès, anuncia els projectes socials als que hi donarà suport aquest anys 2022. Es tracta de cinc propostes de diferents ONGs estatals focalitzades en la protecció de la infància, l’empoderament de la dona i l’ajuda a col·lectius vulnerables, que el patronat de la Fundació ha seleccionat d’entre els 90 projectes presentats por 81 entitats de tot el territori en la convocatòria d’ajuts d’enguany.

Tres dels projectes en què participa l’entitat estan orientats a “ajudar a dones en risc d’exclusió social. Un d’ells és el programa d’integració social i laboral de dones en situació de provació de llibertat que impulsa la Fundació Privada Ared a Barcelona, amb l’objectiu de proporcionar acompanyament per a la inserció social i laboral de 12 dones procedents de centres penitenciaris“.

Els altres dos són el projecte Hasen de la Fundación Horizontes Abiertos de Madrid, “que proporciona acollida residencial i suport a dones i menors vulnerables, així com suport psicològic per a reinserir-se a la societat, i el programa Famílies del Món de la Fundació BarcelonActua. Aquest projecte s’adreça a famílies monoparentals en situació vulnerable per facilitar la seva integració lingüística, formació professional i inserció laboral, així com oferir acompanyament en l’educació dels fills petits“.

En l’àmbit de la infància, la Fundació Família Torres participa en el projecte Espai Familiar d’Actua SCCL, cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre, per donar suport psicològic a menors i familiars de tres Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) del Penedès. Per ajudar als col·lectius vulnerables, l’entitat col·labora enguany amb l’Hospital de Carrer de l’organització Salut Sense Sostre, integrada por metges, infermeres i psicòlegs voluntaris que operen per tot Catalunya. A través d’aquest projecte, persones que viuen al carrer reben assistència mèdica en un hospital de campanya mòbil.

Més enllà d’aquests cinc projectes escollits pel patronat per aquest any, la Fundació Família Torres també “s’ha sumat a l’ajuda humanitària a Ucraïna mitjançant la compra i l’enviament d’aliments i productes de primera necessitat per atendre la població que es veu obligada a fugir de la guerra al seu país. La intenció de la Fundació és continuar aportant ajuda a través de diferents organitzacions mentre duri el conflicte“.

Més de 400 projectes de cooperació des del 1986

L’any 2021, la Fundació Família Torres  va destinar recursos a uns altres cinc programes socials d’organitzacions que operen en Catalunya: Fundació Ared per a la inclusió social i laboral de dones amb discapacitat; Associació Punt de Referència, que acull a joves migrants en famílies per ajudar-los a emancipar-se; Fundació BarcelonActua per facilitar la inclusió social i laboral de les dones i oferir acompanyament als seus fills (projecte Dones del Món); Fundación Soñar Despierto per millorar la situació acadèmica i relacional de menors que viuen en 24 Centres Residencials d’Acció Educativa, i Actua SCCL per a la inclusió social de nens i nenes a través d’un taller extraescolar d’horticultura ecològica.

Paral·lelament, des de la Fundació també es col·labora anualment amb altres entitats socials i culturals com la Fundació La Marató de TV3, la Fundació Eurofirms, realitzant activitats que posen en valor les persones amb discapacitat, i el Vinseum –museu del vi de Vilafranca del Penedès–, entre altres. A més a més, l’entitat dona ajuts econòmics als jubilats de Família Torres per cobrir part de les seves despeses mèdiques i als col·laboradors amb fills amb discapacitat.

Des que Miguel Torres Carbó i la seva esposa Margarita Riera, tercera generació de Família Torres, van crear la Fundació l’any 1986, les dones de la família han estat les responsables de gestionar els més de 400 projectes socials en 12 països, impulsats por organitzacions públiques i privades i orientades especialment a la protecció de la infància amb la construcció de centres educatius i llars d’acollida per a nens i nenes orfes amb risc d’exclusió social.

Presidida actualment por Mireia Torres i Waltraud Maczassek, l’entitat “es focalitza ara en cinc àmbits d’actuació: ajudar a la infància; contribuir a millorar la salut de col·lectius vulnerables; afavorir l’apoderament de la dona; promoure la cultura i col·laborar econòmicament en desastres naturals“. Els projectes de col·laboració anual els escull el patronat de la Fundació a partir de las propostes rebudes a la convocatòria d’ajuts que publica el mes de juny al seu web www.fundacionfamiliatorres.org.