Família Torres presenta varietats ancestrals inèdites  a la Barcelona Wine Week. Formen part del projecte de recuperació de varietats prefil·loxèriques enfocat avui a trobar solucions al canvi climàtic

Família Torres avança en la recuperació de varietats ancestrals catalanes, un projecte que va iniciar el celler del Penedès fa quaranta anys, amb la vista posada en el canvi climàtic per crear els vins del futur. Mireia Torres, directora d’Innovació i coneixement de Família Torres, i el sommelier Sergi Castro, han presentat a la Barcelona Wine Week sis varietats que es troben en diferents fases d’experimentació, tres d’elles inèdites. Mireia Torres ha iniciat el tast amb una dada reveladora: segons estudis del 2017, en el món existeixen 10.000 varietats de raïm encara que només 1.500 es continuen mantenint a la vinya i únicament 16 d’aquestes representen el 50% de les vinyes que estan en producció.

També el 2017, a l’Estat espanyol, el Registre de varietats comercials recollia 235 varietats de les quals es conreen 155, encara que amb només 10 varietats es cobreix el 78% de la superfície vitivinícola plantada. La pèrdua progressiva de varietats locals d’interès s’ha degut a diverses circumstàncies com l’arribada de l’oïdi el 1852 a l’Estat (afectant els ceps més sensibles), la fil·loxera el 1900 i també els canvis de clima i de criteris qualitatius de producció.

Per a Mireia Torres, “tot i que la superfície dedicada a la vinya s’ha reduït considerablement en comparació amb la que hi havia abans de la devastació causada per la fil·loxera, l’existència de varietats minoritàries i ceps que creixen en estat silvestre indica que a l’Estat existeix un gran potencial vitícola per descobrir i potenciar i per això ha reivindicat la importància de la investigació“.  Va ser Miguel A. Torres, pare de Mireia i quarta generació de Família Torres, qui va iniciar el projecte de recuperació de varietats prefil·loxèriques a mitjans dels anys vuitanta, una idea que va sembrar al seu cap el professor de la Universitat de Montpeller, Denis Boubals. “De ser una iniciativa romàntica i filantròpica per recuperar el patrimoni vitícola ha passat a convertir-se, gràcies a l’impuls de la cinquena generació i la preocupació manifesta del celler envers el canvi climàtic, en una solució per a la viticultura del futur i una oportunitat de crear vins únics“, han explicat durant el tast.

De les més de 50 varietats recuperades, Família Torres “s’està focalitzant en aquelles que, a més de gran potencial enològic, estan ben adaptades a les altes temperatures i a la sequera: són varietats, en la seva majoria, de cicle llarg i maduració tardana, resistents i que donen lloc a vins de grau alcohòlic moderat, marcada acidesa i capacitat d’envelliment“.

Sis varietats amb gran potencial adaptades al canvi climàtic
El tast de varietats ancestrals recuperades s’ha iniciat amb la Forcada 2018, l’única varietat blanca de les sis presentades i una de les poques blanques recuperades. Aprovada per la DO Penedès i plantada per Família Torres a la finca Mas Palau, a Santa Maria de Miralles, Sergi Castro l’ha descrit com “una varietat mediterrània amb un perfil molt atlàntic per la seva alta acidesa i intensitat aromàtica”.
També del Penedès, concretament de la finca Castell de la Bleda, és la Moneu Natural 2020, una varietat que s’ha adaptat especialment bé a aquesta zona i que presenta “una acidesa natural molt bona, molta fruita i tanins suaus”, segons Mireia Torres.

A més d’experimentar amb la varietat, en aquest cas s’ha experimentat també amb la vinificació, que s’ha realitzat amb la mínima intervenció, mantenint el vi en contacte amb les seves pells durant tres mesos en un tenalla de fang de 700 litres. Mentre que la varietat moneu forma part del cupatge del vi ecològic Clos Ancestral, la varietat forcada es destina a l’alta restauració com a vi monovarietal de producció molt limitada. Pirene 2020 s’ha presentat en primícia al certamen vinícola, ja que no estarà disponible al mercat fins d’aquí a uns mesos, també com a vi monovarietal per a la restauració. És una varietat que, segons Mireia Torres, “recorda a les varietats nobles procedents de climes més freds com la pinot noir, per la seva intensitat, fruitositat i elegància”.

El tast s’ha completat amb tres varietats inèdites, presentades per primera vegada en públic. Són varietats negres plantades de manera experimental a les vinyes de Família Torres a Costers del Segre, que es troben encara en una fase d’estudi molt inicial però que ja mostren un gran potencial enològic, si bé encara queda molt per descobrir.  De les tres, la més sorprenent, segons Sergi Castro, és la varietat codificada temporalment com V40 2021. “És una varietat amb un perfil aromàtic increïblement complex”, ha assenyalat. Està plantada a la finca Purgatori, al cor de Les Garrigues, com és el cas la V54 2021, una varietat negra que Mireia Torres ha descrit com a “fresca i elegant, amb molt bona acidesa, tanins sedosos i voluptuositat”. Finalment, Cua Negra 2021, plantada a la finca de Sant Miquel de Tremp, al Prepirineu, és una varietat molt adaptada al canvi climàtic, segons Mireia, “ja que madura molt tard, a finals d’octubre, i presenta una increïble acidesa i gran intensitat de color”.