Navarra ha estat la seu de la 10a edició del concurs Garnatxes del Món. Prop de 900 vins han estat avaluats per un panell d’experts internacionals de 12 nacionalitats diferents. Es tracta de la 10a edició d’aquest concurs, que des de 2013 recorre els grans terrers de la garnatxa: Rosselló, Navarra, Catalunya, Aragó, Sardenya, Llenguadoc, Châteauneuf-du-Pape, Sierra de Gredos, Marques italianes, entre d’altres. La pròxima edició del concurs tindrà lloc a Nova York, als Estats Units

CELLERS PREMIATS: VINYES DEL CONVENT, BIELSA RUANO, AGRÍCOLA TERRA ALTA CATERRA, RAMON ROQUETA, QUIM BATLLE, MAS LLUNES, CELLER GERISENA, MARTÍN FAIXÓ, ESPELT VITICULTORS, VINYES OLIVARDOTS, LA PLACETA, CELLER MASROIG, VINYES DOMÈNECH, CASA MARIOL, CELLER BATEA, AGRÍCOLA CORBERA D’EBRE, SANT JOSEP VINS, CELLER ALIMARA, LAFOU CELLER, CELLER PIÑOL, LA BOTERA, MAS DOIX, SCALA DEI, CELLER LA GRAVERA, MAS ALTA, PERE GUARDIOLA, COOPERATIVA DE GANDESA, ALTAVINS VITICULTORS, COOPERATIVA DE FALSET MARÇÀ, VINS DEL TROS, LA CONRERIA D’SCALA DEI, FINCA VILADELLOPS, ACÚSTIC CELLER, ABADIA DE POBLET, CELLER ARRUFÍ, CELLER BALART, CELLER XAVIER CLÚA.

La 10a edició d’aquest concurs itinerant s’ha celebrat a Olite, Navarra, amb la particpació d’uns 80 tastadors de 12 països diferents (Corea, el Japó, els Estats Units, Bèlgica, Alemanya, el Regne Unit, Andorra, Colòmbia, l’Uruguai, França, Itàlia i Espanya). Es tracta d’una edició “perfecta gràcies a una col·laboració impecable amb la denominació d’origen dels vins de Navarra, que reafirma així el compromís amb la garnatxa, varietat històrica i emblemàtica de la regió“, expliquen fonts de l’organització.

Per al concurs i el seu iniciador, el Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló, és un orgull veure créixer la gran família de les Garnatxes del Món amb Navarra com a soci. A Olite hem trobat un company ideal que ens ha permès celebrar el nostre 10è aniversari en perfectes condicions“, explica Fabrice Rieu, president del concurs. “Estem molt contents d’haver estat seleccionats per a organitzar aquest prestigiós concurs internacional. Aquest reconeixement anima als cellers i viticultors de la D.O. Navarresa a continuar amb l’esforç i treball que realitzen per a col·locar a Navarra en el mapa mundial de la garnatxa“, afirma Javier Santafé, director gerent del Consell Regulador de la D.O. Navarra.

L’organització del concurs va finalitzar a la Sala d’Armes de la Ciutadella de Pamplona, amb la Garnoche: una festiva Nit de les Garnatxes de Navarra (i del Món!) oberta a un públic d’amants del vi i de la varietat. Va ser l’ocasió perquè Stéphane Zanella, president del Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló, confirmés la pròxima etapa del concurs que abandonarà els terrers europeus de garnatxa per primera vegada en 2023: “Portem dos anys treballant en l’edició de Nova York, però la Covid ens ha obligat a posposar l’esdeveniment. En 2023, el concurs serà un aparador de luxe per a la garnatxa i els seus vins en el major mercat del món“, explica.

Els resultats, marcats per un increment notable de la qualitat dels vins presentats al concurs, estan disponibles en línia a grenachesdumonde.com

Sobre la garnatxa: Amb 163.000 hectàrees de vinyes, la garnatxa ocupa el setè lloc entre les varietats de raïm més plantades del món. Emblemàtica dels països mediterranis, principalment a Espanya i França, ja que entre els dos països concentren gairebé el 90% de la superfície mundial plantada. Espanya, França i Itàlia són els tres principals països productors, però la garnatxa és molt popular a tot el món: Àfrica del Nord i del Sud, Austràlia, Amèrica del Nord i del Sud, Croàcia, Grècia, Líban, etc. A Espanya es conrea principalment a la Vall del riu Ebre: Navarra, La Rioja, Aragó i Catalunya, encara que també es troba a altres zones com la Serra de Gredos a Madrid.

Sobre “Grenaches du Monde: creat en 2013 pel Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló (CIVR) a Perpinyà, el concurs Garnatxes del Món viatja per primera vegada en 2016, amb la seva primera edició traslladada a Campo de Borja, Aragó, després a Sardenya, Itàlia (2017) i a la Terra Alta, Catalunya (2018). El Concurs va tornar a Perpinyà en 2019, i a l’any següent es va deslocalitzar a Montpeller, en col·laboració amb els Vins de Pays d’Oc, primer productor mundial de vins rosats de garnatxa. En 2021, la pandèmia va obligar a dividir l’esdeveniment en 4 tastos successius: Cebreros a Espanya, Perpinyà i Châteauneuf-du-Pape a França i Ascoli Piceno a Itàlia. En 2022, la competició torna a la seva forma habitual a Olite, Navarra (Espanya)