Comencem aquesta conversa amb Marta Vaquer, copropietària de Casa Mariol i membre de la tercera generació d’una família arrelada a Batea, al cor de la Terra Alta, amb destacades novetats relacionades amb els premis que el celler va acumulant al llarg dels darrers anys: en aquest cas dues Medalles d’Or a la seva garnatxa negra, una aconseguida al Concurs Garnatxes del Món i una altra als Premis Decanter 2002. Pas mal!

A Batea, la vinya i el vi són una religió i Casa Mariol, una llar de devots feligresos. Els habitants del poble viuen en cases construïdes des de fa segles per emmagatzemar vi i amanyaguen els camps com si es tractés dels seus jardins”. Aquestes són algunes de les  frases recollides en la presentació del material promocional d’aquest celler que va recollir inicialment la trajectòria i la feina realitzada per l’avi Josep Maria Vaquer i Bes. Després de tot un seguit d’anys comercialitzant vins per Reus i Barcelona ‘a bordo’ del seu camionet Opel Blitz, va decidir crear el propi celler familiar l’any 1945 i “elaborar els seus propis vins a partir de les vinyes pròpies i amb més raïm adquirit a d’altres pagesos per tal de donar resposta a la creixent demanda existent“, explica Marta Vaquer. De fet, l’Opel aviat va necessitar ajuda i un segon camió, en aquest cas un Chevrolet (matrícula 7777) va arribar per donar suport a la distribució dels vins.

L’any 1974, amb el traspàs de l’avi Vaquer, els pares de la Marta (en Josep Vaquer Aguiló i l’Emília Llops de Casa Rams, una altra família de pagesos i bodeguers de Batea) van haver d’assumir tot el projecte i pocs anys després, l’elaboració de vins va deixar de fer-se a la casa familiar i es va construir una bodega moderna. Als 80 van instal.lar a Batea la primera embotelladora de la comarca i començar a crear vins per a nous canals de distribució. Amb l’embotelladora s’elaborarien les primeres varietats importades com el Cabernet, el Merlot o el Chardonnay. Va ser a mitjans d’aquesta dècada quan Casa Mariol llançaria el primer monovarietal Syrah reserva d’Espanya.

És evident que la nostra varietat més preuada és la garnatxa de la Terra Alta en les seves diferents versions, i aquest concepte queda clar en la nostra elaboració i producció, però els germans vam decidir mantenir aquelles vinyes que durant els anys 80 els nostres pares van plantar de nou amb varietats forànies, de fet era el que es portava en aquell temps“, comenta la Marta.  “Això si, amb una diferent molt clara respecte a d’altres projectes, mantindríem l’aposta dels pares per les vinificacions monovarietals amb aquests raïms forans”, afegeix. A aquesta filosofia clara i ‘sense complexes’, la tercera generació de la família, la Marta i el Josep Maria van van determinar agafar les regnes del negoci familiar.  Ella assumiria la tasca de comercialització dels vins i s’encarregaria de la viticultura i l’enologia. Amb l’ajuda dels fills, la família Mariol gairebé al complet obriria un nou centre d’embotellament a Móra la Nova, “aquestes noves instal·lacions es convertirien en la clau per poder oferir uns vins de qualitat a un preu més competitiu i, així, començar a exportar arreu d’Europa“, manifesta la Marta.

Anys trepidants

Marta Vaquer valora aquesta darrera dècada “també com a un període trepidant, gràcies a l’aposta clara que el nostre territori, la Terra Alta, ha fet per la garnatxa” i destaca la “tasca comuna que s’ha fet des de cada celler i des de la DO per donar a conèixer aquesta varietat i a prestigiar-la“.  “Nosaltres, des de Casa Mariol vam decicir mantenir l’herència dels avis i dels pares amb les varietats foranes, però les nostres cinc garnatxes que elaborem, constitueixen un dels pilars fonamentals de casa nostra“, comenta Marta Vaquer.

El 2007 és també una data clau per Casa Mariol, amb l’aportació de l’espectacular creativitat del tercer germà, el Miquel Àngel. L’aposta per varietats ‘sorprenents’ a la Terra Alta, com el verdejo i una nova manera de comunicar el món del vi, el celler aconsegueix una personalitat pròpia que no esdevé indiferent en aquet món amb el pas dels anys. Una altra de les aportacions contemporànies del celler -i una de l’herència més significativa deixades per germà petit de la família- és la feina realitzada en el món dels vermuts i dels vins dolços, tant per la seva elaboració com per la manera d’apropar-lo al consumidor. Ampolles, etiquetes innovadores i cridaneres, grafies especials, han marcat tendència en aquest sector i han dedicat molts esforços a captar també l’atenció del públic i del consumidor més jove.

CASA MARIOL, VINS:

Reserves: varietats syrah, cabernet sauvignon, merlot

Criança: varietats cabernet sauvignon, ull de llebre, samsó i merlot

Garnatxa Eco: negra i blanca (seleccionada per la revista Decanter com a una de les millors 50 garnatxes de l’Estat Espanyol)

Blancs: garnatxa blanca, verdejo i chardonnay

Vermut: blanc i negre (Guardonats amb dos Premis Vinaris d’Or de 2021)

Cava: Brut Nature + 14 mesos; Brut Rosat 16 mesos; Brut Nature 48 mesos

Dolços: Ranci, Mistela i Moscatell.