Granit és el vi blanc més complex del celler, procedent d’una parcel·la molt especial situada a terrasses amb sòl de granit descompost, sorra i argila, que son la inspiració pel seu nom i el seu caràcter mineral

Es tracta d’un vi que procedeix d’una vinya de garnatxa blanca situada a Marçà, a 330 metres d’altitud; una petita finca dividida en tres bancals de sòls argilo-calcaris, encara que la seva particularitat són les grans quantitats de granit descompost que hi ha i que són inspiració per al seu nom. El granit afavoreix en aquesta parcel·la el drenatge del sòl i l’aprofitament de l’escassa pluja que rep, una circumstància que se suma a la hidratació que rep la planta gràcies al Garbí, el vent que arriba directament des del Mediterrani.

Tot el cultiu que es realitza a la finca, seguint la filosofia de Josep Grau, “és ecològic i amb pràctiques biodinàmiques, buscant la més transparent transmissió de les condicions de la finca i l’anyada al vi“, expliquen fonts del citat celler de la DO Montsant. “El raïm destinat a Granit se selecciona acuradament abans de la vinificació. Primer es duu a terme un premsatge molt lleuger per a obtenir un most que passa directament a un fudre de roure austríac de 2000 litres de capacitat. Amb l’ús d’aquest recipient, Josep Grau busca el menor impacte possible de la fusta en el vi i la salvaguarda de les aromes primàries procedents del raïm i, al temps, aportar volum i estructura que permetin una bona evolució en l’ampolla. Granit té una criança d’uns set mesos sobre lies en aquest mateix fudre, per a aconseguir una textura sedosa i guanyar complexitat aromàtica“, expliquen.

Sobre l’anyada 2021
Després d’una collita complicada el 2020 a causa del míldiu, el 2021 hi havia expectació en el celler sobre l’evolució de l’anyada. Gener va començar amb una bona nevada que va aïllar la comarca, i que feia preveure una collita de raïm capaç de donar vins eteris i seductors. La reserva d’aigua que va provocar la neu va fer brollar a les plantes amb energia i les garnatxes blanques van arribar amb molt bon estat sanitari i graus alcohòlics molt ajustats. “El resultat és Granit 2021, un vi de la Denominació d’Origen Montsant amb aromes delicades i tocs florals i silvestres que a la boca es torna ampli, mineral, saborós, amb un encantador matís salí, conformant un conjunt molt elegant i de marcat caràcter mediterrani“.

Sobre Josep Grau Viticultor
La filosofia de Josep Grau Viticultor es fonamenta en “el respecte per la naturalesa, l’elaboració de vins sincers, que tinguin identitat del territori i siguin capaços de transmetre la força del paisatge. El viticultor i cellerer considera l’elaboració del vi com una forma bella de connexió amb l’entorn natural“. Josep Grau Viticultor és el gran projecte de vida de Josep Grau, “on es busquen vins autèntics i amb molt poca intervenció, sense artificis, que respectin el llenguatge natural de la vinya“. Els primers passos es van donar el 2003, quan van néixer les primeres 300 ampolles d’un projecte radicat a la DO Montsant que el 2016 es va estendre també a Gratallops, a la DOQ Priorat, un territori pel que Grau “s’ha sentit sempre atret i que suposa la culminació d’un somni vitivinícola per a ell i la seva família“.