Milmanda 2018 de la Família Torres (D.O Conca de Barberà) ha obtingut 98 punts a la Guia de Vins i Olis de la Setmana Vitivinícola 2022 i s’ha posicionat com el millor vi blanc d’aquesta publicació, considerada una de les guies de vins de referència a l’Estat espanyol. El reconeixement l’ha recollit Miguel A. Torres, president del celler familiar, en l’acte de presentació de la guia 2022 celebrat aquesta setmana a València. En la 12a edició, la Guia de Vins i Olis de la Sevi, dirigida per Salvador Manjón, ha comptat amb la participació de 1.722 referències de 314 cellers i trulls. De Milmanda 2018, el jurat en destaca especialment la fragància i equilibri i el descriu “com un vi amb bona tensió i gran potencial d’envelliment“.

Milmanda és l’únic vi blanc de la col·lecció Antologia Miguel Torres, que reuneix els cinc vins més emblemàtics de Família Torres. El va idear Miguel A. Torres després d’adquirir, l’any 1975, el Castell de Milmanda i les seves terres, a prop del Monestir de Poblet, al terme municipal de Vimbodí. La Conca de Barberà li agradava “per les nits més fredes i els sòls argilosos, idonis per a la varietat chardonnay”, ha comentat Miguel A. Torres en l’acte. La vinya de 15 hectàrees es va plantar l’any 1980 i cinc anys més tard naixia la primera anyada d’aquest vi, que “va tenir, des de els seus inicis, molt bona acollida als mercats”, ha explicat el president del celler.

La finca de Milmanda està delimitada pels rius Sec i Francolí i protegida per la Serra de Prades, que dota el clima d’un cert caràcter continental. L’any 2018 va ser un any fresc que va afavorir una maduració lenta i equilibrada del raïm. En la seva elaboració, s’utilitzen llevats autòctons de la mateixa vinya, que ha seleccionat l’equip d’Innovació i coneixement de Família Torres, dirigit per Mireia Torres, dins del marc del projecte iniciat l’any 2013 per potenciar la biodiversitat de la vinya i dotar els vins de més singularitat.

Milmanda 2018 també ha obtingut “excel·lents puntuacions” en les altres quatre guies vinícoles espanyoles de referència del 2022: 98 punts a la Guia Gourmet, 97 punts a Vivir el vino, 95 punts a la guia Proensa i 94 punts a la guia Peñín. En l’àmbit internacional, el crític americà James Suckling li va atorgar 95 punts i el va incloure en el llistat dels 100 millors vins d’Espanya del 2021 (‘Top 100 Wines of Spain 2021’).