Més d’una vintena de cellers de la DO Montsant i la DOQ Priorat participaran a la jornada de tast prevista pel dimecres 12 d’octubre a l’espai emblemàtic de Cal Compte, a Torroja del Priorat, que s’obrirà amb una tertúlia amb el consultor Francesc Font, referent en agricultura regenerativa.

Aquest allotjament organitza cada any – i ja en van 12– un tast amb motiu de la Fira del Vi de Falset, però aquest 2022 ha decidit fer una excepció i programar una segona edició per posar en valor els vins i cellers del Priorat que treballen a favor del paisatge. Precisament, el tast duu per nom “Viticultura conscient i vins sostenibles”, i no només consistirà en una jornada de tast, sinó que començarà amb una activitat pedagògica a càrrec de l’enginyer tècnic agrícola, Francesc Font, un dels màxims exponents en agricultura regenerativa.

El Tast de tardor de Cal Compte començarà a les 10h del matí amb la xerrada de Francesc Font, que reflexionarà sobre els avantatges d’aplicar la regenerativa i de la importància de donar vida als sòls perquè en neixin aliments vius i nutritius, al mateix temps que es contraresten els efectes de l’emergència climàtica. Font és consultor, però també fa de pagès i té projectes a l’Empordà i a Menorca. Sobre agricultura regenerativa té publicats dos llibres: Arrelats a la terra i Agricultura regenerativa. El perquè, el com i el què.

A partir de les 11h, els assistents al Tast de tardor del Cal Compte podran començar a tastar els vins dels cellers de la DOQ Priorat, DO Montsant i fora de DO que desenvolupen una viticultura conscient i respectuosa, amb pràctiques ecològiques, biodinàmiques o regeneratives a la vinya. El resultat d’aquest estil de viticultura sumat a un treball enològic de mínima intervenció al celler, dóna com a resultat vins vius i expressius que, en essència, defensen el paisatge i n’asseguren la seva conservació.

Els elaboradors que ja han confirmat la participació al tast són:

DOQ Priorat
Cellers Scala Dei, Burgos Porta Mas Sinén, Mas d’En Gil, Mas Martinet, Terroir al Límit, Vall Llach, Perinet, Cims de Porrera, Trio Infernal, Clos Pachem
Clos Mogador,

DO Montsant
Vinyes Domenech, Ficaria Vins, Josep Grau Viticultor, Orto Vins, Capafons Ossó
Bell Cros, Terroir Sense Fronteres, Venus La Universal, Vitícola Sileo, Alfredo Arribas Vins Nus

Fora de DO
Ficaria Vins

El Tast de tardor és una oportunitat privilegiada de passejar per una de les cases pairals més emblemàtiques del Priorat. Cal Compte va ser edificada el 1801 i la seva construcció en diferents etapes explica l’esdevenir de la comarca, que ha estat sempre lligat a la producció i a l’especialització en el conreu de la vinya. La família Compte va ser una de les més influents de la zona, impulsora de la DOQ Priorat. L’any 2000, la casa la va comprar l’antropòloga, museòloga i especialista en cultures del vi, Anna Figueras Torruella, que n’és l’actual propietària, i la va convertir en un “allotjament amb encant que avui manté aquest ús turístic, essent punt de trobada d’amants dels grans vins del Priorat“, expliquen fonts del projecte.

Les entrades ja es poden comprar a través d’Entradium i tenen un cost de 70/pax euros.