Fermentar: procés químic pel qual alguns bacteris o llevats utilitzen nutrients d’un aliment per obtenir energia i transformar aquest aliment en un altre de característiques i propietats diferents i que acostumen a ser beneficioses per la salut

La primera fira que es farà a les comarques de Tarragona relacionada amb els aliments fermentats tindrà lloc aquest proper dissabte 22 a Montferri, al llarg de tot el dia. L’associació Santa Teca està al capdavant d’aquesta iniciativa que congrega diferents propostes relacionades amb la gastronomia i la cultura local i d’avantguarda. “Des de primera hora del matí trobarem tallers, diferents portals del municipi de Montferri amb productors oferint els seus productes, actuacions musicals tant al poble com al santuari, xous culinaris i moltes propostes gastronòmiques amb el denominador comú de la fermentació“, expliquen fonts de l’organització.

Des de les 11 es pot participar de tallers familiars per “Aprendre a fer pizza amb farines tradicionals i massa mare” i també a les 16 “Els secrets de la massa mare i de la llarga fermentació”, ambdós impartits per la cooperativa L’Aresta; a les 12 podem aprendre què és el koji i participar del procès amb Ferment Project, a les 13 podrem aprendre a fer kombucha amb Kombucha la Valiente. Per tots els tallers cal inscripció al lloc web www.santateca.cat. A la tarda hi haurà 2 xous culinaris; el primer per fer xucrut, amb Herbivore.

El segon per saber què és i com fer Nukasuke, amb Natsumi Nakamori. Als portals tindrem les elaboracions i productes de la cerveseria Les Clandestines, la mel i la hidromel d’Entre Flors, les diferents elaboracions de la fermentació de la poma amb Serps sidra, els formatges de la Segalla i de Clua, vins del celler Tuets i del celler Un Sol Cel, els caves del celler Vives Ambròs, la xocolata de Xocaynouse, productes d’Herbivore i The ferment project, kombucha de Kombucha La Valiente i a l’apartat gastronòmic, el restaurant el Llèpol de Vila-rodona, Fumats Dalma de Vilanova, la cantina solar fent cafè i la taverna El Cortijo de Tarragona.

Fermenta! neix de la necessitat d’omplir un espai de cultura gastronòmica relacionada amb els probiòtics, cada cop més presents en les nostres vides, en un municipi en el què ja hi conviuen empreses dedicades als fermentats i al voltant del riu Gaià, – un dels objectius de l’associació a llarg termini és omplir el curs del riu d’activitat gastro-cultural -. Pel que fa als tallers, tenim places limitades a un preu simbòlic i cal reservar al nostre lloc web”, diu Susanna Fernàndez, una de les impulsores de la fira i membre de Santa Teca.

En l’apartat musical, Carlota Flaneur presentarà el seu nou LP “Uncertainty”, Aquafonia demostrarà com fer música amb ampolles, L’Hereu Escampa presentarà també el seu nou llarga durada “Futur Ancestral” i l’actuació de Ferran Palau a l’interior del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat en format acústic ens ajudaran a digerir pensaments, a transformar aliments i al gaudi de la cultura i el territori. Totes les activitats són gratuïtes menys els tallers que tenen un cost simbòlic i places imitades (www.santateca.cat)