El Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges , el Celler de l’Hospital de Sitges i la Fundació Hospital Sant Joan Baptista organitzen l’esdeveniment. La programació inclou una quinzena d’actes per al públic aficionat i professional: la fira més gran de malvasies feta fins ara a Sitges, maridatges amb gastronomia local, tastos amb les noves generacions de productors de vins fets amb malvasia i experiències insòlites com un taller de perfums inspirats en la Malvasia de Sitges o el tast experimental de les primeres ampolles de Blanc Subur submergides al mar


La Setmana de la Malvasia arriba a la vuitena edició en un moment especialment dolç: la Malvasia de Sitges és ja una varietal consolidada al sector del vi i cada vegada són més els cellers que hi aposten i les copes que s’omplen arreu. Ja no parlem d’un llegat de museu fossilitzat, sinó d’una tradició viva, que està cada vegada més present al nostre entorn, que guanya públics i que evoluciona“, expliquen fonts de l’organització. Davant el fet que encara “són moltes les persones que associen la Malvasia de Sitges amb el vi de licor dolç que es pren a les postres sitgetanes volem fer un petit aclariment previ: la Malvasia de Sitges és una varietal autòctona amb la qual s’elaboren desenes de vins clàssics i, sobretot, d’avantguarda“.

La vuitena Setmana de la Malvasia de Sitges proposa justament això: apropar al públic tot l’univers de gustos i possibilitats que ofereix avui la Malvasia de Sitges, de la mà dels cellers del territori que treballen amb aquesta varietal.

Els eixos del programa: territorial, social i sensorial
Aquest any es presenta un programa d’activitats que expressa “el caràcter territorial, social i sensorial de la Malvasia de Sitges“.

TERRITORIAL: La Malvasia de Sitges és inseparable del caràcter de la vila i això es tradueix en maridatges amb gastronomia i productes locals, una gran oferta de vins fets amb malvasia a diversos restaurants i bars de Sitges durant la Setmana, i en accions com el primer tast de Blanc Subur envellit al mar d’Aiguadolç, que s’extreurà per als assistents de l’acte durant la Setmana de la Malvasia. “Aquesta iniciativa no seria possible sense la implicació de l’Ajuntament de Sitges i la col·laboració estreta amb el Gremi d’Hostaleria de Sitges, amb l’Escola d’Hostaleria, amb Sitges Comerç, amb els Museus de Sitges i les Biblioteques, així com amb altres agents del territori“, comenten.

SENSORIAL: Tastos a cegues, tastos acompanyats d’un trio de corda en directe i tastos que es complementen amb un taller de perfumeria inspirat en els aromes de la Malvasia de Sitges i relats i gimcanes per als més petits, vinculats a la nostra tradició vinícola. “Volem que la Malvasia es tasti, però també que s’escolti, s’olori, s’observi i es visqui a través de tots els sentits“.

SOCIAL: L’activitat que generen el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM) i el Celler de l’Hospital tenen un impacte directe en la funció social de Fundació Hospital Sant Joan Baptista–organitzadora de la Setmana de la Malvasia de Sitges–, que funciona com a residència assistida per a gent gran. “A la Setmana de la Malvasia estirem del fil d’altres projectes enogastronòmics amb un impacte social clar com la cooperativa L’Olivera i els embotits Mallart Artesans Xarcuters, el projecte social de la Fundació Mas Albornà“.

La Malvasia de Sitges: context històric
Al segle XVIII, el conreu de malvasia ocupava una quarta part del terme municipal de Sitges i s’exportava a tota Europa. L’aparició de la fil·loxera i més tard, al segle XX, de la irrupció del turisme, van fer entrar en decadència el seu conreu i, conseqüentment, el consum. Conscient que la malvasia acabaria desapareixent del tot, poc abans de morir, el diplomàtic i advocat sitgetà Manuel Llopis i de Casades (1885-1935) va voler evitar-ho llegant a l’Hospital de Sant Joan Baptista una part del patrimoni d’aquesta família d’hisendats, amb l’única condició que la Fundació continués produïnt Malvasia de Sitges.

És, doncs, gràcies a aquest llegat que avui dia Sitges, a través de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista –sense ànims de lucre– continua gaudint d’aquest producte i destinant els beneficis econòmics que genera al col·lectiu de la gent gran que viuen o fan ús de la residència de l’Hospital“, manifesten. L’any 2019, la Fundació va impulsar el Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM), un projecte museïstic instal·lat a l’antic Corral de la Vila (s.XVIII), destinat a desenvolupar el potencial enoturístic de la Malvasia de Sitges i a apropar-la al públic d’una manera vivencial, a través de tastos, visites guiades i la recent incorporació de La Malvaseria, el bar que reuneix, en un sol espai, els vins més interessants que s’estan fent actualment amb malvasia. Enguany el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges ha rebut el Premi Vinari 2022 a la Millor Activitat Cultural i Social, que celebra les millors propostes enoturístiques del territori.

Enguany l’ambaixadora de la Setmana de la Malvasia de Sitges és Ruth Troyano Puig, periodista i sommelier, màster en planificació i gestió del turisme enològic i autora del cicle de llibres ‘Retrats de vi’ (Publicacions URV).

PROGRAMA D’ACTIVITATS

8a SETMANA DE LA MALVASIA