Demà, dia de Sant Martí, ja es podrà trobar el vi novell a les botigues i establiments de restauració de tot el país. Sant Cugat del Vallès serà el tret de sortida, aquest dissabte, de la gira que el vi novell farà per Catalunya i que culminarà a Barcelona el dia 10 de desembre

El vi novell català ja és a punt per sortir al carrer demà dia 11 de novembre, Sant Martí, tal com marca la tradició. Aquest any són 13 els cellers catalans que han elaborat vi novell, pertanyents a 7 denominacions d’origen diferents. “Això suposa un celler més que l’any passat i un total de 17 vins novells entre blancs, rosats i negres. Per celebrar l’arribada de la nova anyada han organitzat tot un seguit d’activitats que faran arribar el vi novell a tots els racons del país. Així, el novell tornarà a sortir de gira amb The Wine Truck i la primera parada serà aquest dissabte, 12 de novembre, a Sant Cugat del Vallès“, expliquen fonts de l’organització.

L’esdeveniment tindrà lloc al Celler Modernista de 18 a 21.30 hores i s’hi podran tastar tots els vins novells d’aquest any, maridar-los amb tapes i gaudir de l’actuació musical de Max Sunyer, guitarrista del grup Pegasus. L’acte compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat i l’Institut Català de la Vinya i el Vi i forma part del programa de la Setmana del Vi Català.

La gira del vi novell continuarà per poblacions com Tarragona, Tortosa o Les Borges Blanques i culminarà a Barcelona el dissabte 10 de desembre, quan se celebrarà la Festa del Vi Novell als jardins del Palau Robert. La festa torna a celebrar-se després de dos anys d’aturada per la pandèmia, i anirà acompanyada de teatre, música i moltes sorpreses.

Toni i Meritxell Falgueras, padrins del vi novell 2022

Toni Falgueras, propietari del Celler de Gelida, i la seva filla Meritxell Falgueras, enòloga i comunicadora del vi, són els padrins del vi novell 2022, “en reconeixement a la seva trajectòria per mantenir viva la traidició del vi novell“. Toni Falgueras ha estat un dels pioners en recuperar la festa del vi novell a Catalunya i transformar-la en una tradició moderna i pròpia de les nostres terres. Té el títol de Mestre Cellerer de Catalunya, un distintiu que s’atorga a persones que han contribuït a fomentar i extendre la cultura del vi a Catalunya.

En l’acte de presentació de la nova anyada que ha tingut lloc aquest matí a Barcelona els Falgueras han reivindicat “el vi novell com a símbol del cicle de la vida, un vi senzill que ens arrela a la terra i ens desperta les ganes de celebrar“. Toni Falgueras ha manifestat la seva satisfacció de veure persones joves impulsant de nou aquesta tradició genuïnament catalana i ha fet una defensa dels valors del vi català.

Una tradició que creix

Any rere any, nous cellers s’afegeixen al grup d’elaboradors de vi novell, de manera que dels 8 que hi havia el 2017 s’ha passat als 13 actuals. Per formar-ne part, el producte ha de complir uns requisits com estar embotellat, indicar a l’etiqueta que és vi novell i l’anyada a la que correspon i no treure’l al mercat abans de l’11 de novembre. Les denominacions d’origen, cellers elaboradors i vins novells d’aquest any són els següents:

     DO Conca de Barberà

 • Celler Carles Andreu (DO Conca de Barberà). Carles Andreu Trepat Novell 2022
 • Josep Foraster
 • Els Nanos blanc 2022
 • Vinícola de Sarral
 • Vi Portell rosat Trepat Novell 2022
 • Blanc de blancs Portell Novell 2022
 • Vins Petxina
 • Garrí Novell 2022
 • Garrí Novell Salvatge 2022

DO Costers del Segre

 • Celler de Sanuí
 • Petit de Sanuí Blanc Novell 2022

DO Empordà

 • Celler Cooperatiu d’Espolla
 • Vi Novell d’Espolla 2022

DO Monsant

 • Celler Masroig
 • Vi Novell 2022
 • Celler Ronadelles
 • Cap de Ruc Novell blanc 2022
 • Cap de Ruc Novell negre 2022

DO Penedès

 • Celler Cooperatiu de La Granada
 • Vi Novell blanc 2022
 • Vi Novell rosat 2022
 • Covides
 • No-Vell 2022
 • Maset
 • Novell 2022

DO Pla de Bages

 • Celler Cooperatiu d’Artés
 • Artium Caprici 2022 Novell

DO Terra Alta

 • Sant Josep Vins
 • Novell de Bot 2022

La gira del vi novell

La gira tornarà a tenir com a protagonista “The Wine Truck”, un bar de vins en forma de “food truck” on es podran tastar tots els vins novells que elaboren 13 cellers catalans. Les dates de les parades de la gira d’enguany són les següents:

 • 12/11/22: Sant Cugat del Vallès. De 18 a 21.30 h. al Celler Modernista de Sant Cugat
 • 13/11/22: De 10 a 15 h. a la Fira de Sant Martí
 • 17/11/22: Tarragona. De 19 a 21 h. a la Vinoteca Glops
 • 18/11/22: Santa Perpètua de Mogoda. De 17 a 20 h. a la Plaça del Mercat
 • 19/11/22: Cantonigròs. D’11 a 18 h. al Camí Reial número 5
 • 20/11/22: Cardedeu. De 12 a 18.30 a Tarambana Espai Cultural i Gastronòmic
 • 26/11/22: Tortosa. De 12.30 a 16 h. a La Taverna
 • 27/11/22: Les Borges Blanques. D’11 a 15 h. a La Bodegueta

Sobre el vi novell

El vi novell és el primer vi fet amb la collita de l’any. “Es tracta d’un vi sense cap mena de repòs que, tan bon punt ha acabat la fermentació, es prepara per ser embotellat i distribuït per al seu consum immediat. Això li dona unes característiques especials entre les quals destaquen la frescor i el gust afruitat, que recorda al del raïm acabat de collir“, comenten els organitzadors.

Es tracta d’un vi “alegre i sense pretensions ideal per acompanyar àpats informals com un pa amb tomàquet i embotit“. De fet, la seva sortida anava associada a la data en què a les masies es feia la matança del porc i s’aprofitava que s’hi reunia molta gent per obrir el vi de la nova collita.