L’onzena del Most Festival Internacional de Cinema del Vi ha arribat a la seva cloenda al Penedès, amb el lliurament de premis, la projecció de Suro, de Mikel Gurrea, i un balaç molt satisfactori pel que fa a assistència de públic. Enrere queden onze dies de cinema i tastos de vi. Del 23 al 27 de novembre, el festival es trasllada al Priorat amb més projeccions i activitats al voltant de la cultura del vi. La secció Collita 2022 ha celebrat aquest vespre els seus premis, atorgats per un jurat format per Xavier Bas, dissenyador i fotògraf; André Laranjinha, artista visual: Ester Nin, enòloga, viticultora i biòloga, i Joan Soler, enòleg, viticultor i consultor.

El film que ha rebut el Gran Premi del Jurat ha estat Vigneronnes, de Guillaume Bodin, centrat en viticultores de renom, com Elisabetta Foradori a Itàlia o Marie-Thérèse Chappaz a Suïssa, que han ensenyat el camí a tota una generació que segueix els seus passos. Una mirada enrere a aquests viatges inspiradors amb els equips de les finques que donen suport a aquestes dones en la viticultura el més propera possible a la natura i als éssers vius.

El Premi Vi Català ha recaigut en Raw Wine, de Christiane Von Enzberg, que a través de les veus de cinc vitivinicultors/res de Catalunya dona a conèixer el treball, la dedicació i l’amor per reprendre l’essència del vi natural, i sobretot de gaudir del “goig de fer vi”. El Premi Sostenibilitat ha estat per As rebeldes do viño, de Déborah Vukušić, on una sommelier lluitadora va tastant i enllaçant, amb la seva pròpia, les històries de quatre dones revolucionàries del món del vi que parlen de treball, de superació i de l’amor per la terra que conreen.

El jurat ha reconegut com a Millor Ficció la pel·lícula Le vigneron et la mort, de Victor Jaquier, un film situat als Alps suïssos medievals, on un jove enòleg crea el millor vi del món i ha d’esquivar la mateixa Mort, que sembla voler tastar el seu vi. El premi al Millor Documental se l’ha endut Into the Wine, de col·lectiu WorldWine Women, en el que quatre dones joves en plena crisi existencial surten a conèixer dones enòlogues a bord de la seva fidel furgoneta Betty, des d’Espanya fins a Turquia. El premi al Millor Promocional ha estat declarat desert.