Terra Cellars, nom amb el qual el fons d’inversió Sherpa Capital va batejar els actius de l’antiga Reserva de la Tierra ubicada a Borges del Camp, ja comercialitza de nou el vi ‘Elegido’, una de les marques que l’empresa -acusada d’embotellar fraudulentament milions i milions d’ampolles  de cinc DO’s catalanes amb segells de garantia falsos- distribuïa a grans cadenes de supermercats de l’Estat Espanyol. Es tracta del seu ‘famós’ Tempranillo (ull de llebre) que ja es pot trobar en els lineals d’una conegudíssima cadena de súpers creada per una família d’origen valencià.

Cal destacar que la marca Elegido va quedar al marge de la investigació iniciada per Mossos d’Esquadra i pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus que va derivar l’octubre de l’any passat en un escorcoll policial a les instal·lacions que Reserva de la Tierra tenia a Borges del Camp (Baix Camp) i en la que els agents van trobar milers de segells de garantia falsificats impresos en una impremta de Múrcia. De tota aquesta investigació, el Jutge Diego Álvarez de Juan va imputar sis persones acusades de cometre presumptament els delictes contra la propietat industrial, estafa i publicitat enganyosa i falsedat documental pels certificats falsos. Els vins que s’haurien falsificat s’embotellaven i comercialitzaven sota els segells de la DO Montsant, DOQ Priorat, DO Terra Alta, DO Catalunya i DO Tarragona. En el cas de l’Elegido, es tracta d’un vi de taula que no està emparat sota cap denominació d’origen.

Feta aquesta consideració, el ‘curiós’ d’aquesta situació és que aquest ‘retorn’ al mercat d’algun dels citats vins es porta a terme tot just mentre el Jutjat reusenc ha determinat establir una fiança solidària de seixanta-cinc milions d’euros als sis imputats -entre propietaris i apoderats de l’antiga empresa Reserva de la Tierra- per aquest presumpte frau en el qual s’haurien falsificat milions d’ampolles. Si fem un breu recordatori cronològic del procés policial i judicial seguit per la companyia ja ‘desapareguda’:

  • octubre de 2021: els Mossos d’Esquadra escorcollen les naus de l’empresa embotelladora i comercialitzadora. Detecten una gran xifra de segells de garantia falsos. Posteriorment, la investigació policial descobriria que s’havien imprès en una impremta murciana.
  • maig 2022: es coneix la notícia que Reserva de la Tierra ha fa suspensió de pagaments i comença el procés de concurs de creditors al Jutjat Mercantil número 1 de Tarragona.
  • agost 2022: el fons Sherpa Capital compra els ‘actius’ de la citada empresa. Una situació i una rapidesa qualificada de ‘sorprenent’ en mitjans empresarials, sobretot ‘tenint en compte que darrere hi ha iniciat un important procés penal del qual se’n poden derivar quantioses indemnitzacions‘.
  • setembre/octubre 2022: l’expropietari i apoderats de Reserva de la Tierra, són citats a declarat per Jutge Diego Álvarez de Juan al Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus.
  • Octubre 2022: els advocats de les acusacions de les cinc DO’s catalanes, mostren la ‘voluntat‘ d’impugnar i recórrer la resolució a favor de Sherpa Capital del concurs de creditors.

Recordem també -d’altra banda- que Terra Cellars ha mostrat el seu interès a poder embotellar i comercialitzar vins que poguessin estar emparats sota les DO’s Catalunya i Tarragona. En aquest darrer cas, el president del Consell Regulador, Vicens Ferrer, ha confirmat aquest interès i ha explicat que ell mateix es va desplaçar fins a les instal.lacions de Borges del Camp per “conéixer les intencions del nou celler” si bé de moment no hi ha cap decisió presa per part de la DO Tarragona.

EL JUTGE FIXA UNA FIANÇA SOLIDÀRIA DE 65 MILIONS ALS IMPUTATS PEL FRAU DE RESERVA DE LA TIERRA MENTRE LES ACUSACIONS EN DEMANEN 25 PELS PERJUDICIS A LES DO’S